Vaiko ir motinos sveikatos priežiūros koordinatoriaus teigimu, naujoji tvarka ypač didelės sumaišties nesukėlė - vis daugiau moterų pajėgia derinti motinystę ir darbą, todėl ir taip pageidauja vėliau eiti į „dekretą“.

Vis dėlto kai kurios pacientės piktinosi apie pasikeitusią tvarką sužinoję per vėlai, o ypač tuo, kad Socialinės apsaugos ir darbo ministerija neinformavo, kokią įtaką joms turės priimta įstatymo pataisa.

Apie tai kalbėjomės su minėtos institucijos Socialinio draudimo skyriaus vedėja Alfreda Šatrauskiene.

Taisė neatsakingai surašytas formuluotes

DELFI: Moterims užsifiksavę, kad jos nėštumo ir gimdymo atostogų išleidžiamos nuo 28 savaitės. Patikslintoje teisės aktų formuluotėje atostogų pradžia nurodyta 2 savaitėm vėliau. Ar tai reiškia, kad nėščiosios nuo šiol turės dirbti ilgiau.

A.Šatrauskienė: Moterys žinojo, kad atostogų išleidžiamos likus 70 dienų iki gimdymo. Tai nėra 28 savaitės, nes gimdoma nuo nėštumo pradžios praėjus 40 savaičių.

Teisės aktuose iš tiesų buvo minima, kad nėštumo ir gimdymo atostogos prasideda nuo 28 savaitės ir daugiau. Kada išleisti moterį atostogų spręsdavo gydytojas, tačiau pirmas kriterijus buvo 70 dienų iki numatomos gimdymo datos. Tai neatitiko 28 savaičių ir paprastai medikai vadovavosi tuo pirmuoju kriterijumi.

DELFI: Teisės aktus galima taisyti į vieną ir į kitą pusę. Pavyzdžiui, buvo galima siūlyti palikti nuostatą būsimas mamas atostogų išleisti ne likus 30 savaičių iki numatomo gimdymo, bet nuo 28 savaitės, teisės aktuose panaikinant žodžius „ir vėliau“.

A.Šatrauskienė: Tačiau tuomet būtų tekę didinti apmokamų dienų skaičių, nes iš viso nėštumo ir gimdymo atostogos moteriai suteikiamos 126 dienoms:- 70 dienų iki gimdymo ir 56 dienos po gimdymo. Be abejo tai buvo galima daryti, tačiau ne to buvo siekta. Šiuo atveju norėta pataisyti kažkada labai neatsakingai parašytą savaičių skaičių.

DELFI: Ar galima sakyti, kad pataisyti teisės aktai būsimos mamoms mažiau palankūs?

A.Šatrauskienė: Negalima. Su tuo kategoriškai nesutinku. Moterys nenukentėjo. Kaip anksčiau, taip ir dabar gimdymo atostogų išleidžiamos likus 70 dienų iki numatomos gimdymo datos.

Normalus, skaičiuojantis gydytojas iš 40 atėmęs 10 savaičių ir anksčiau atostogų išleisdavo moteris nuo 30 savaičių nėštumo.

DELFI: Kodėl pataisyto teisės akto nuostatos nebuvo pristatytos visuomenei? Apie teigiamus sprendimus Socialinės apsaugos ir darbo ministerija informaciją skleidžia labai aktyviai.

A.Šatrauskienė: Todėl, kad niekas nepasikeitė - tiesiog buvo pataisytas neatitikimas ir iš esmės moterys nenukentėjo.

DELFI: Ar su pataisytu teisės aktu supažindinti medikai?

A.Šatrauskienė: Jie kaip tik ir buvo iniciatoriai, kad reikia vieną kartą kaip reikiant viską surašyti, kad niekam nekiltų abejonių ir nereikėtų spėlioti, nuo kada išleisti moteris nėštumo ir gimdymo atostogų.

Gydytojai patenkinti tuo, kad dabar viskas aiškiau. Iš moterų taip pat nesame gavę jokių nusiskundimų.

DELFI: Kokios konkrečios medikų organizacijos iniciavo šią pataisą?

A.Šatrauskienė: Negalėčiau įvardyti konkrečių organizacijų ar pavardžių. Nuostata besilaukiančią moterį iki gimdymo likus 70 dienų (nuo 28 savaitės ir vėliau) išleisti nėštumo ir gimdymo atostogų galiojo nuo 2001 metų. Per tą laiką tai vienur, tai kitur vis pasigirsdavo, kad atostogų pradžią reikėtų sukonkretinti. Taip ir buvo padaryta.

Blogai besijaučiančių dirbti nevers

Duomenų, kiek moterų ilgiau nei nustatyta nori dirbti prieš gimdymą Kauno medicinos universiteto klinikų gimdymo skyriaus vadovas M.Kliučinskas neturi, tačiau, remdamasis patirtimi, teigė, jog didelė dalis dirbančiųjų puikiai derina nėštumą ir karjerą.

„Jei besilaukianti moteris blogai jaučiasi, jai gresia priešlaikinis gimdymas, visada gauna nedarbingumo lapelį, kuris nėštumo laikotarpiu be konsultacinės komisijos gali būti tęsiamas iki 3 mėnesių“, - pabrėžė motinos ir vaiko sveikatos priežiūros koordinatorius.

Kitose šalyse – Jungtinėse Amerikos Valstijose, didelėje dalyje Europos – nėštumo ir gimdymo atostogos yra kelis kartus trumpesnės nei pas mus, trunka vos kelia savaitėles prieš ir po gimdymo. Anot M.Kliučinsko, pas mus – net 140 dienų ir jei yra patologija - dar papildomas dvi savaites.

„Aš manau, šiuo požiūriu mūsų šalyje yra viena iš geresnių situacijų, lietuvėms galėtų pavydėti ne vienos šalies moterys. Dabar yra iš viso idealu – vyras, kol naujagimiui sukaks mėnuo, gali pasiimti mėnesį normalių, apmokamų atostogų ir mūsų patirtis rodo, kad šia nuo liepos 1 dienos įteisinta privilegija vyrai labai aktyviai naudojasi“, - konstatavo gydytojas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją