VISŲ TIPŲ ODAI

Jei saulėje per daug nudegėte veidą ar prasidėjo odos uždegimas, sumažinti nemalonius potyrius padės dilgėlės. Šviežius jų lapus susmulkinkite ir išspauskite sultis. Jose suvilgykite servetėlę ir palaikykite uždėjusi ant veido.

Dar vienas receptas, padėsiantis sumažinti nudegimo ar uždegimo poveikį. Susmulkinkite salotų lapus ir sumaišykite su rūgpieniu. Šią kaukę galima naudoti ne dažniau nei du kartus per savaitę. Ji puikiai tonizuoja, gaivina ir minkština odą, suteikia jai aksominį švelnumą.

Tonizuojamas losjonas iš šeivamedžio žiedų: 20 g žiedų užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens ir ant lėtos ugnies pavirkite 5 minutes. Atvėsinkite, nukoškite ir įpilkite 2 šaukštus degtinės.

Smulkiai supjaustykite kuokštą petražolių ir, užpylusi šiek tiek vandens, pavirkite 10 minučių. Gautą žalią masę atvėsinkite ir sumaišykite su 1 šaukšteliu medaus bei kiaušinio tryniu. Kaukę tepkite ant veido ir laikykite 20 min. Nuplaukite kambario temperatūros vandeniu.

Ši priemonė puikiai drėkina ir gaivina odą. Be to, puikiai tinka spuoguotai odai.

Mėsmale sumalkite po lapą juodųjų serbentų, rūgštynių ir šermukšnių (galite pakeisti šeivamedžiu). Gautą masę sumaišykite su 1 šaukšteliu grietinės. Kaukę tepkite ant veido ir palaikykite 20 min., nuplaukite šiltu vandeniu. Šią priemonę pakanka naudoti kartą per savaitę, galite neabejoti, vitaminų jūsų odai tikrai pakaks.

JAUTRIAI ODAI

Smulkiai supjaustykite ryšelį salotų, užpilkite trupučiu vandens ir pavirkite 5 min. Paskui lapus sudėkite ant marlės, atvėsinkite ir dar šiltą uždėkite ant veido. Kaukė suteikia vitaminų ir mikroelementų, nuramina sudirgusią odą. Ypač gerai tinka saulės nudegintai ir spuogų išbertai odai. Skystį, kuriame virė salotų lapai, galima naudoti vietoj losjono.

Nuplautus salotų lapus užplikykite 1–1,5 stiklinės verdančio vandens ir dar pavirkite 3 minutes. Paskui nukoškite ir atvėsusius lapus dėkite ant veido ir palaikykite 15–20 min. Po procedūros palaukite, kol veidas nudžius, ir patepkite kremu. Nuovirą taip pat galite naudoti vietoj losjono.

Ši kaukė panaikina odos uždegimą ir paraudimą, todėl patartina salotų lapus dėti ant probleminių vietų.

Dirgliai odai puikiai tinka kaukės iš šviežių gysločių lapų nuoviro. Jei norite kaukės, kuri ramintų odą, į nuovirą įberkite krakmolo. Paruoštą kisielių atvėsinkite, tepkite ant veido ir palaikykite 20–25 min., paskui nuplaukite šiltu vandeniu.

4 šaukštus susmulkintų šviežių raktažolių užpilkite 0,5 litro verdančio vandens. Palikite, kol pritrauks, paskui atvėsusį antpilą nukoškite. Rytais juo prauskite veidą. Raktažolių antpilas net jautriausią odą pamaitins ir suteiks energijos.

PROBLEMINEI ODAI

Nuplaukite 10–12 lapų ir 5–6 kiaulpienių žiedus, sutrinkite juos į košelę, supilkite 1–2 šaukštelius medaus ir tiek pat virinto vandens. Veidą patepkite augaliniu aliejumi, o ant viršaus – gauta mase, palaikykite 15 minučių ir nuplaukite šiltu vandeniu.

Jaunatviškų spuogų išbertą odą tokia valomąja kauke tepkite po garų vonios. Šią priemonę galima naudoti ne dažniau nei kartą per savaitę. Prieš tai būtina sužinoti, ar nesate alergiška medui.

Spuogais išbertam veidui siūloma tokia priemonė: sumaišykite po 0,5 arbatinio šaukštelio dilgėlių, kiaulpienių, varnalėšų, gysločių ir rūgštynių. Užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens ir palaikykite termose 15 minučių. Nuovirą atvėsinkite, nukoškite ir gerkite po 100 ml 4 kartus per dieną. Šiuo nuoviru patartina valyti problemines odos vietas.

VYSTANČIAI ODAI

Sausai, suglebusiai ir raukšlėtai odai naudinga kaukė iš gūžinių kopūstų. Juos smulkiai supjaustykite ir ištrinkite su alyvuogių aliejumi bei šaukšteliu citrinos sulčių. Dėkite ant veido, palaikykite 20 minučių ir nuplaukite iš pradžių šiltu, paskui šaltu vandeniu.

Šviežius petražolių lapus ir stiebus sumalkite mėsmale, kad išeitų 2 šaukštai tyrės. Šią košelę tepkite ant nuvalyto veido, tačiau venkite paakių srities. Po 20–30 minučių kaukę nuplaukite šaltu vandeniu ir dar drėgną odą patepkite maitinamuoju kremu.

Dilgėlių, mėtų lapus, bijūnų ir ramunėlių žiedlapius imkite lygiomis porcijomis, nuplaukite, užpilkite karštu vandeniu ir sugrūskite, kad išeitų košelė. Ją tepkite tarp medžiaginių servetėlių ir dėkite ant veido. Kaukė naudinga smulkių raukšlelių išvagotai odai.

BALINAMOS KAUKĖS

Strazdanotą veidą valykite kiaulpienių žiedų antpilu: 2 šaukštus žiedų užpilkite 1–1,5 stiklinės karšto vandens ir ant lėtos ugnies dar pavirkite 10–15 min. Atvėsinkite, nukoškite ir likusiu skysčiu valykite veidą.

Iš kiaulpienių žiedų pagamintu losjonu galima naikinti veidą ir kaklą nusėjusias strazdanas bei dėmeles. 12 žiedų užpilkite stikline kambario temperatūros virinto vandens ir palikite pastovėti 1–1,5 valandos. Nukoškite ir gautu antpilu valykite veidą 3–4 kartus per dieną.

Petražolių antpilas padės atsikratyti strazdanų bei pigmentinių dėmių. Smulkiai supjaustytas žoles užpilkite verdančiu vandeniu, palikite, kol pritrauks, atvėsinkite, nukoškite ir valykite veidą.

Puikiu balinamu efektu pasižymi žolelių ir kefyro kaukė. Jums reikės 2 šaukštų smulkiai supjaustytų petražolių, rūgštynių, špinatų lapų, šeivamedžio bei braškių uogų ir lapų. Viską sumaišykite su 1 šaukštu kefyro.