Tačiau sostinės meras teigia, jog Kino centro steigimas stringa pirmiausia dėl šio projekto iniciatorių vangumo.

Kino centrą, kuriame būtų kaupiami kino archyvai ir kuriami nauji filmai, Užupyje prieš ketverius metus sumanė steigti J.Meko mokiniai kino režisieriai Vytautas V.Landsbergis, Arūnas Matelis, Audrius Stonys, Romas Lileikis, Šarūnas Bartas ir kiti. Dėl apgriuvusio pastato Aukštaičių gatvėje idėjos autoriai ketverius metus derasi su Vilniaus savivaldybe, kurios prašo atiduoti jį panaudai.

"Arba Vilnius duos Užupio namus V.V.Landsbergio grupei, arba ne. Nuo to priklausys, ar mano filmai ir archyvai eis į Lietuvą, ar ne... Galite priimti šituos mano žodžius kaip ultimatumą", - rašo J.Mekas laiške Vilniaus merui.

Kaip BNS sakė V.V.Landsbergis, ketverius metus procesas buvo vilkinamas, o pastatas įtrauktas į privatizuojamų objektų sąrašą.

"Lygiai prieš metus nuvežėme J.Mekui A.Zuoko laišką, kuriame meras žadėjo, jog šiemet, kai J.Mekui sukaks 80 metų, Kino centras jau galės atverti duris. Tačiau iki šiol nebuvo nieko padaryta, o J.Mekui trūko kantrybė", - sakė V.V.Landsbergis.

Jis stebisi, jog miestas atsisako visame pasaulyje garsaus kino menininko bendradarbiavimo ir jo kūrybinio palikimo.

Kaip BNS sakė meras A.Zuokas, Vilniaus miesto taryba jau ilgokai svarsto pastato Aukštaičių gatvėje perdavimo Kino centrui klausimą, tačiau kol kas tarybos nariai šiam siūlymui nepritaria, nes iš V.V.Landsbergio ir kitų grupės narių negauna pakankamai informacijos.

"Projekto iniciatoriai iki šiol nėra aiškiai atsakę, kaip bus finansuojama pastato rekonstrukcija, kurios kaštai gali siekti 0,5-1 mln. litų", - sakė A.Zuokas.

Be to, pasak mero, iniciatoriai, nenurodo, kas sumokės maždaug 300 tūkstančių litų už J.Meko archyvo kopijavimą. Neaišku ir kam priklausys archyvo autorinės, eksponavimo ir naudojimo teisės.

"Aš asmeniškai palaikau Kino centro kūrimo Užupyje idėją, nors tokį centrą jau buvo galima įkurti Užupio pašonėje esančioje "Menų spaustuvėje". Deja, tokiam siūlymui negavome J.Meko pritarimo", - sakė meras.

Laiške Vilniaus merui J.Mekas stebisi, kodėl savivaldybė reikalauja iš kinematografininkų iš pradžių surinkti pinigus ir tik tada atiduoti jiems pastatą.

"Vilniaus reikalavimas arba sąlyga, kad Kino centro organizatoriai pirmiausia surinktų pinigus, yra absurdiškas. Jeigu ta sąlyga yra nepakeičiama, galite padėti kryželį ant viso projekto. Jūs mušate idealistus, kurie nori pagerinti, praturtinti Lietuvą", - rašo J.Mekas.

1953 metais Manhetene J.Mekas įsteigė "Film Makers Cooperative", vėliau išaugusį į "Anthology Film Archyves".

Šiame archyve laikoma ir svarbiausia JAV avangardinio kino kolekcija. Joje, be kita ko, saugomi ir unikalūs Johno Lennono, Yoko Ono, Salvadoro Dali, Woody Alleno kino eksperimentai.

Vilniaus kino centrui J.Mekas buvo pažadėjęs padovanoti apie 300 valandų šio bazinio kino archyvo kopijų, tarpininkauti bendradarbiaujant su Paryžiaus, Vienos ir kitais žymiais kino archyvais.