Pasikliauti pojūčiais

Jeigu žmogus paklūsta savo biologiniam ritmui, jis maitinasi tuomet, kai jo organizmui išties geriausia. Dažnai vieni kitus įkalbinėjame neišeiti iš namų nepusryčiavus, o vakarienės geriau išvis atsisakyti. Tikimės, kad figūrai taip bus naudingiau. Išties kūno linijoms labiausiai į naudą išeina 4-5 negausūs valgymai per dieną.

“Pelėdoms” vakarieniauti yra būtina. Rytais pakanka suvalgyti vaisių - reikia vitamino C. Vakare vertėtų pasirūpinti, kad organizmas gautų magnio ir kalcio. Baltymus geriau vartoti antroje dienos pusėje, o iki pusiaudienio pasitenkinti vaisiais, jogurtu, sultimis.

“Vieversiai” pajėgia suvirškinti pusryčius, kuriuose daug baltymų. Omletas jiems tiks iš ryto, o “pelėdoms” - vakare. Pastarosios, beje, rečiau persišaldo, bet dažniau serga lėtinėmis ligomis.

Cholerikai ir sangvinikai gali maitintis vienodai

Žmonės skiriasi ir pagal temperamentą. Cholerikai ir sangvinikai turėtų maitintis kitaip negu melancholikai ir flegmatikai.

Cholerikams ir sangvinikams tinka toks maistas, kurį galima būtų pavadinti šaldančiu. Net karštus patiekalus jiems geriau valgyti spėjusius šiek tiek atvėsti. Jiems naudingi: krapai, salierai, saulėgrąžos, rabarbarai, razinos, juodosios slyvos, alyvuogės, grybai, tamsios vynuogės, saldūs obuoliai, kriaušės, slyvos, ananasai, melionai.

Iš daržovių naudingiausi: žirneliai, salotos, Briuselio kopūstai, aguročiai, agurkai, žiediniai kopūstai, bulvės. Nekenkia pomidorai, pupelės, balta duona, manų ir avižų košės, makaronai, ryžiai.

Galima vartoti sviestą, alyvuogių ir sojų aliejų, varškę ir pieną. Labiausiai tinkama mėsa yra aviena, jautiena, vištiena, kalakutiena, žąsiena. Iš žuvų geriausia rinktis silkę, bet tinka ir kitos jūrų, ežerų ir upių žuvys.

Jiems tinka svogūnai ir česnakai, riešutai. Kiaulienos, grikių kruopų, juodos duonos, rūgpienio, rūkytos dešros geriau vengti, nors kartkartėmis galima paskanauti. Tai pat leistina kartais valgyti kopūstus, morkas, rūgščius obuolius, arbūzą ir medų.

Sangvinikai apetitu nesiskundžia ir dažnai linkę suvalgyti per daug. Jie labai mėgsta saldumynus. Cholerikai irgi mėgsta pavalgyti, tačiau dėl savo charakterio aktyvumo retai turi antsvorį. Jei taip atsitinka, jie stengiasi jo tučtuojau atsikratyti. Jiems pakanka atsisakyti riebaus maisto ir cukraus.

Reikia šildančio maisto

Flegmatikams ir melancholikams reikia šildančio maisto. Iš prieskonių jiems naudingiausi imbieras, gvazdikėliai, šafranas, raudonieji ir juodieji pipirai, lauro lapai, garstyčios, krienai. Grybus, alyvuoges, salierus, petražoles, svogūnus ir česnakus jiems geriau vartoti saikingai.

Labai tinka medus, džiovinti vaisiai, laukiniai obuoliai ir kriaušės, vyšnios, abrikosai. Patartina valgyti daug ridikų, burokėlių, ropių, žirnių, lęšių. Iš grūdų tinka miežiai ir rugiai.

Flegmatikams ir melancholikams patariama valgyti avižinius sausainius, bet reikėtų atsisakyti košės, tinka ryžiai, makaronai, kukurūzai, kiaušinio trynys, aviena, veršiena, jautienos kepenys, viščiukai, jūrų žuvis, ikrai, silpnai sūdyta silkė. Iš pieno produktų rekomenduojami švieži sūriai, ožkos pienas, brinza.

Flegmatikai linkę tukti, todėl jiems ypač reikia sekti mitybą. Melancholikai gali būti ir liesi, tačiau jie puola į kraštutinumus: tai badauja, tai valgo visai nesaikingai. Jiems tinka rauginti agurkai, kopūstai, o sriubos geriausiai labai karštos ir rūgščios.