Jo palaikai, antradienį parskraidinti į Kijevą, bus laidojami ketvirtadienį.

"Sudaryta laidotuvių valstybinė komisija, tikriausiai dalyvaus ir Ukrainos prezidentas Leonidas Kučma (Leonid Kuchma)", - sakė "Dinamo" atstovas spaudai Serhijus Polchovskis.

Kijevo "Dinamo" stadioną puošiančios vėliavos perrištos juodais kaspinais; šiame stadione prieš palaidojant žymiausiose miesto kapinėse bus pašarvotas žymiausias Ukrainos futbolo treneris.

Ukrainos parlamentas savo sesiją pradėjo tylos minute - V.Lobanovskio atminčiai pagerbti. Užuojautą pareiškė Ukrainos prezidentas L.Kučma, neatsiliko nuo jo ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Kijevo gatvėse, parduotuvėse, įstaigose žmonės vis kalbėjo apie jį, 49 milijonų ukrainiečių tautos didvyrį.

"Dinamo" futbolininkai trenerio mirtį prilygino tėvo netekčiai.

"Jis mums buvo antrasis tėvas. Visos mano mažytės pergalės susietos su jo vardu", - ašarodamas kalbėjo saugas Andrijas Husinas, stovėdamas prieš televizijos kameras.

V.Lobanovskis buvo sėkmingiausias Sovietų Sąjungos futbolo treneris paskutiniaisiais trisdešimt SSRS metų. Jis garsino Sovietų futbolą vadovaudamas Kijevo "Dinamo" žaidėjams, kurie du kartus (1975 ir 1986 metais) laimėjo Europos taurių laimėtojų taurę.

Jo nuopelnas, kad 1988 metais Sovietų rinktinė buvo antra Europos čempionate - tai buvo paskutinis ryškesnis rinktinės pasiekimas tarptautinėse futbolo arenose.

Pasak "Dinamo" prezidento Hrihorijaus Surkiso, be V.Lobanovskio klubui bus labai sunku. Juk jis sugebėdavo užauginti pasaulines žvaigždes iš tartum nieko nežadančios "medžiagos".

"Nežinau, kas jį galėtų pakeisti. Negaliu patikėti, jog taip atsitiko. Manau, mes neįsivaizduojame visų pasekmių, kurios mūsų laukia, jo netekus", - skundėsi prislėgtas, paraudusiomis akimis H.Surkisas.

Ir anksčiau sveikata negalėjęs pasigirti V.Lobanovskis buvo išvežtas į ligoninę Zaporožėje praėjusį antradienį, baigiantis rungtynėms tarp "Dinamo" ir vietos "Metalurgo".

Šeštadienį gydytojai sakė, jog po operacijos, sumažinusios kraujospūdį galvoje, V.Lobanovskio būklė pagerėjo.

Pabuvojęs užsieniuose šešerius metus V.Lobanovskis į Kijevo "Dinamo" grįžo 1996 metų lapkritį - taip prasidėjo jo trečiasis trenerio etapas šiame Ukrainos klube. Iš karto pagerėjo žaidimas - "Dinamo" penkerius metus iš eilės (1997-2001) laimėjo šalies čempionatus.

1999 metais jis buvo paskirtas Ukrainos rinktinės treneriu, taip pat vedė Kijevo "Dinamo" vienuolikę iki Čempionų lygos pusfinalių.

Tačiau dėl nykstančios sveikatos per pastaruosius pora metų, jo geležinis kumštis, kuriame jis laikė ir klubą ir rinktinę, ėmė silpnėti. Šiemet jam jau buvo daryta operacija - pašalintas kraujo krešulys; dėl sutrikusio širdies ritmo jam teko praleisti nemažai rungtynių.

V.Lobanovskiui postas "Dinamo" klube buvo užtikrintas iki pat mirties, tuo tarpu nuo Ukrainos rinktinės vairo jam teko pasitraukti pernai lapkričio mėnesį, kai Ukraina pralaimėjo Vokietijai 2:5 (1:1 ir 1:4) pasaulio čempionato atrankos cikle.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją