Automobilių lenktynes reguliuojančios organizacijos vadovas savo skiltyje žurnale „F1 Racing“ detalizavo planus „Formulės-1“ boliduose įdiegti energijos saugojimo stabdant sistemas bei ateityje riboti ne variklių tūri, bet kuro sunaudojimą.

Pateikiame M.Mosley straipsnio ištrauką:

“Formulė-1“ turi didelį talento potencialą dalių lengvinimo bei efektyvumo didinimo srityje. Neprireiktų daug laiko, kol nebrangios šių įtaisų versijos atsidurtų didelės galios įprastuose automobiliuose.

Pagerėtų pagreitėjimas, o kuro būtų sunaudojama mažiau. Kiekvieną kartą, kai vairuotojas nuspaustų stabdžių pedalą ar atleistų akseleratorių, energija būtų išsaugojama.

Galų gale, šie įtaisai būtų montuojami įprastuose automobiliuose, smarkiai sumažinant kuro sunaudojimą.

Tai suteiktų žymiai daugiau naudos nei mėginimai varikliuose išspausti dar porą šimtų apsisukimų per minutę, kai jie ir taip sukasi daugiau nei 19 tūkstančių kartų.

Štai, kodėl mes kviečiame automobilių gamintojus pasiūlyti naują variklio formulę 2011 metų sezonui, patys siūlydami riboti ne agregatų tūrį, bet kuro sunaudojimą.

Pavyzdžiui, galima apriboti maksimalų kuro padavimo greitį kaip funkciją nuo apsukų, taip variklių inžinieriams sukuriant užduotį maksimalizuoti variklio galią esant ribotam kuro kiekiui.

Trumpai tariant, mes pakvietėme automobilių gamintojus pagelbėti mums paverčiant „Formulę-1“ jų kuro ekonomijos tyrimų dalimi.

<...>

Taip, jūs sakysite, viskas labai įdomu, tačiau tai juk kainuoja? Kas už tai sumokės?

Akivaizdu - sustabdžius variklių tobulinimo procesą, kiekvienas automobilių gamintojas per metus sutaupys virš 100 mln. JAV dolerių (274 mln. litų - red. past.).

Beje, jie jau dirba energijos išsaugojimo stabdant srityje. Nesistebėčiau, jei į šį procesą įsijungtų ir organizacijos, esančios už automobilių pramonės ribų. Šia linkme daug dirbama ir yra sukaupta daug žinių, nors tam skiriami biudžetai ir nėra dideli.

“Formulė-1“ gali būti tas taip reikalingas katalizatorius.

Daugiau informacijos ieškokite www.f-1.lt.

"F-1" čempionatas savaitgaliais per TV3 ir Tango TV.