Lietuvos ledo čiuožėjų Margaritos Drobiazko ir Povilo Vanago šiais metais sukelti skandalai dėl neobjektyvaus teisėjavimo Solt Leik Sičio olimpinėse žaidynėse ir pasaulio čempionate Nagane bus viena pagrindinių kitą mėnesį Tarptautinės čiuožimo sąjungos (ISU) kongrese Kiote (Japonija) svarstomų temų.

Birželio 3-7 dienomis vyksiančiame kongrese bus svarstomi net keli teisėjavimo reformos variantai, kuriuos siūlo dabartinis ISU prezidentas italas Ottavio Chinquanta bei nacionalinės federacijos. Dar iki to laiko turi būti išnagrinėti protestai, kuriuos pateikė Lietuvos čiuožimo federacija balandžio mėnesį ISU tarybai.

"Net neįsivaizduoju, nuo ko reikėtų pradėti, - taip esamą pasaulio dailiojo čiuožimo situaciją apibūdino ISU tarybos narys kanadietis Joyce'as Hissey. - Tai neturinti precedento padėtis. Kol kas apie tai dar nesame diskutavę taryboje". Apie čiuožimo pasaulyje susidariusią padėtį (ją nulėmė ir lietuvių veiksmai) sekmadienį rašė įtakingas JAV laikraštis "The Washington Post", išklausinėjęs visus teisėjus, kurie dirbo Solt Leik Sityje ir Nagane.

Surežisuota

Ypač akcentuojamas Lietuvos ir Izraelio čiuožėjų konfliktas, kilęs per pasaulio čempionatą, kai vienintelis teisėjo balsas lėmė varžovams pergalę (taškais 5:4) laisvojoje programoje ir kartu bronzos medalius. Teigiama, jog tokio sprendimo nustebinti JAV, Prancūzijos ir Vokietijos teisėjai net liejo ašaras netikėdami tokia baigtimi.

"Ar tai buvo surežisuota?" - retoriškai klausia JAV teisėja Sharion Rogers, kuri buvo viena iš keturių, palaikiusių lietuvius, ir pati atsako: "Be abejo, taip buvo. Tokie dalykai planuojami prieš kelis mėnesius".

Lietuviai pasirašė protesto peticiją, ją palaikė daugelis čiuožėjų ir specialistų, tačiau ji buvo atmesta.

Prieš lietuvius

"Peticiją pasirašė ir žmonės, net nebuvę pastate, - akcentavo varžybų vyriausioji teisėja britė Courtney Jones, atmetusi protestą. - Lietuviai mano, kad jie geresni, nes juos geriau pr Šima publika, tačiau kiti čiuožėjai irgi mano, kad yra verti bronzos medalio". Ji pažymėjo, kad iš teisėjų negavo jokių nusiskundimų dėl spaudimo. Izraelio porą palaikė Rusijos, Italijos, Vengrijos ir Izraelio čiuožėjai.

"Lietuviai visada protestuoja, kai negauna to, ką, jų manymu, turi gauti", - pareiškė Izraelio federacijos generalinė sekretorė Judith Javor.

Teisėja daro spaudimą

Laikraštis pažymi, jog lietuvius palaikiusi Prancūzijos teisėja Christine Hurth irgi pasirašė peticiją ir prisipažino, kad Izraelio atstovai, įskaitant ir teisėją Katalin Alpern, ne kartą agitavo kitus teisėjus savo porai skirti aukštesnes vietas. "Esu pasipiktinusi Izraelio komandos elgesiu, - sakė prancūzė. - Jie kiekvieną teisėją verčia stumti jų porą aukštyn. Alpern daro didelį spaudimą, ji elgiasi agresyviai. Ji visada reikalauja, kad jos komandą įvertintų 1-2 vietom aukščiau, negu ji turi būti".

Pažymima, kad kirpėjos specialybę turinti Alpern yra Vengrijos bei Izraelio pilietė ir gyvena Budapešte. Taip pat rašoma, kad po privalomosios programos Nagane Alpern tiesiog aprėkė vieną Vengrijos teisėją už tai, kad jis skyrė lietuviams aukštesnę vietą nei Izraelio porai. Pateikiama ir daugiau pavyzdžių iš kitų varžybų, per kurias būta abejotinų sprendimų: teisėjai sutartinai skirdavo Izraelio šokėjams aukštas vietas, o lietuvius dirbtinai smukdė žemyn.