Antradienį spaudos konferencijoje R. Dapkutė tvirtino, jog kandidatuodama į Vilniaus miesto tarybą, nenuslėpė savo ryšių su specialiosiomis tarnybomis.

Pildydama kandidatų į tarybos narius anketą, į klausimą, ar ne pagal Lietuvos užduotis bendravo su užsienio specialiosiomis tarnybomis, R. Dapkutė atsakė "ne". Spaudoje pastaruoju metu ji apkaltinta slėpusi savo ryšius, nes, kaip teigta spaudoje, ją bandė verbuoti KGB, ji taip pat konsultavosi su FTB agentu.

Savivaldybės tarybos narė spaudos konferencijoje aiškino, jog 1990 metais jai dirbant Aukščiausioje Taryboje, KGB bandė ją užverbuoti ir siūlė už tai pinigus, tačiau ji iš karto kreipėsi į Lietuvos saugumą, kur jai buvo patarta nenutraukti ryšių, bet apie tai nuolat pranešti.

"Saugumo tarnyba nutarė, kad nereikia atsisakyti", sakė R. Dapkutė.

Ji spėjo, kad KGB dabar gali turėti jos bylą, nes per pora mėnesių vykusį bendravimą, kurį stebėjo Lietuvos saugumo darbuotojas, informaciją ji teikė raštu. Vėliau bendravimas su KGB netikėtai nutrūko. Pasak R. Dapkutės, informacija, kurią ji pateikdavo KGB agentui, buvo derinama su Lietuvos saugumu.

Ji prisiminė, kad jos buvo klausiama apie Aukščiausios Tarybos apsaugos skyriaus vadą Artūrą Skučą, taip pat domimasi, kiek savanorių registruojasi į kariuomenę.

R. Dapkutė atsisakė paskelbti ją verbavusio KGB agento pavardę.

"Jei tas žmogus yra kažkur čia, tai Lietuvos saugumo reikalas daryti su juo taip, kaip jie galvoja", sakė R. Dapkutė.

Savo sutikimą KGB agentui teikti klaidingą informaciją R. Dapkutė aiškino tėvų įskiepyta neapykanta sovietinės santvarkos represinei struktūrai.

"Norėjau viską padaryti, kad jį pasodintų, naiviai tikėjau, kad Lietuvos saugumas jį sučiups ir įstatymiškai su juo susidoros", sakė dabartinė Vilniaus savivaldybės deputatė.

Ji taip pat pripažino kalbėjusis su FTB agentu, kaip elgtis, jei bus verbuojama KGB, tačiau to bendradarbiavimu ji nelaiko, nes agentas yra geras jos draugas Amerikos lietuvis.

"Supraskite, kad prieš trylika metų aš buvau pakankamai jauna, ir po pirmųjų dviejų kelionių (į Lietuvą) pakankamai išgąsdinta", sakė R. Dapkutė.

Ji pripažino, jog jai pačiai yra keista, kad tuomet jai buvo duotas leidimas Lietuvoje gyventi 10 mėnesių, nors prieš tai ji buvo sulaikyta bandant be leidimo išvykti iš Vilniaus ir už tai, kad į Lietuvą buvo bandyta įvežti nemažai religinės literatūros. Ji teigė niekaip negalinti to paaiškinti.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją