Palyginti su 1989 metais, kai Lenkijoje prasidėjo ekonominės ir politinės reformos, nusikaltimų skaičius išaugo 104,8 proc., sakoma Lenkijos vidaus reikalų ir administracijos parengtoje ataskaitoje. Pasak jos, išaiškinti pavyko tik 48 proc. nusikaltimų.

Nors mažėja smulkių nusikaltimų skaičius, tačiau įvykdoma vis daugiau žmogžudysčių, sunkių kūno sužalojimų.

Be to, kasmet vis daugiau pavagiama automobilių. Pernai šalyje per metus buvo pavogta apie 80 tūkst. automobilių.

Ministerijos ataskaitoje prognozuojama, kad artimiausioje ateityje Lenkijoje smarkiai plėsis prekybos narkotikais mastai bei daugės automobilių vagysčių.

Ataskaitoje taip pat reiškiami nuogąstavimai dėl galimos išeivių iš Azijos ir rusakalbių nusikaltėlių ekspansijos. Ypač didelį susirūpinimą kelia JAV veikiančios rusų mafijos galimi mėginimai perimti Lenkijos nusikalstamų susivienijamų kontrolę.

Neatmetama galimybė, kad nusikaltėlių grupės telksis nedideliuose miesteliuose ir pasienio rajonuose. Tikimasi apiplėšimų, nešvarių pinigų plovimo, bankų ir degalinių užpuolimų padidėjimo.

Tuo tarpu nepasitikėjimas policija Lenkijoje didėja. Visuomenės nuomonės tyrimo biuro duomenimis, tik 48 proc. respondentų policijos veiklą vertina teigiamai. Priešingai mano 44 proc. apklaustųjų. 88 proc. apklausos dalyvių mano, jog policininkams reikia suteikti daugiau teisių panaudoti šaunamąjį ginklą.

Lenkijos policijos Vyriausioji komendantūra paskelbė specialų telefono numerį, kuriuo bet kuriuo paros metu galima paskambinti ir pareikšti nusiskundimus dėl teisėtvarkos pareigūnų darbo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją