Pasak valstybės vadovo atstovės spaudai Ritos Grumadaitės, komisija priminė, kad už nuopelnus Lietuvai sportininkė jau yra apdovanota valstybiniu apdovanojimu. Tuo tarpu Pilietybės įstatymas nenumato galimybės suteikti Lietuvos pilietybę už tikėtinus ar būsimus nuopelnus.

R.Grumadaitės teigimu, Konstitucija suteikia išimtinę teisę prezidentui suteikti pilietybę išimties tvarka, tačiau dabar galiojantys įstatymai neleidžia šios teisės realizuoti. Todėl V.Adamkus nusprendė pasiūlyti Seimui patobulinti Pilietybės įstatymą.

Po 2003 metų gruodį paskelbto Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinimo dėl pilietybės suteikimo išimties tvarka Lietuvos pilietybė išimties tvarka nebuvo suteikta nė vienam asmeniui.

Išnagrinėjęs tuometinio valstybės vadovo Rolando Pakso dekreto dėl pilietybės suteikimo Rusijos piliečiui Jurijui Borisovui konstitucingumą, KT paskelbė, kad suteikdamas pilietybę prezidentas vadovavosi ne valstybės, o savo asmeniniais interesais, todėl pažeidė Konstituciją ir įstatymus.

Po to buvo prabilta, kad asmenys, prašantys pilietybės išimties tvarka, turėtų būti tikrinami kur kas atidžiau, o prezidentas turėtų prisiimti visą atsakomybę už sprendimą suteikti pilietybę.

Šalies moterų krepšinio čempionės „Teo" lyderė K. Douglas tikina siejanti savo planus su Lietuvos moterų krepšiniu ir yra pareiškusi norą rungtyniauti nacionalinėje rinktinėje, jei būtų suteikta tokia galimybė. Ji ne vieną kartą buvo kviečiama atstovauti gimtinei, tačiau tokių pasiūlymų visuomet atsisakydavo.

Legionierės vedama „Teo“ (anksčiau – „Lietuvos telekomas“) prieš metus Eurolygoje užėmė trečiąją vietą, šiemet – ketvirtąją. Krepšininkė per Eurolygos rungtynes pelnydavo vidutiniškai po 20,6-20,7 taško.

26 metų 183 centimetrų ūgio puolėja jau du sezonus rungtyniauja Lietuvoje. Dvejus metus iš eilės ji pripažįstama viena naudingiausių Eurolygos žaidėjų. Šiemet K. Douglas buvo išrinkta į pasaulio moterų krepšinio elito viršūnę - WNBA Visų žvaigždžių Rytų komandą, o finalo rungtynėse pelnė naudingiausios mačo žaidėjos apdovanojimą.

K. Douglas praėjusią savaitę sulaukė ir būrio politikų, sporto pasaulio bei akademinės bendruomenės atstovų ir menininkų paramos. „Prašome Jūsų suteikti Lietuvos pilietybę šiai neeilinių gebėjimų krepšininkei, kurios įsiliejimas į rinktinę užtikrintų galimybę siekti aukščiausių rezultatų tarptautiniuose krepšinio forumuose ir taip dar labiau garsintų pasaulyje Lietuvos vardą, keltų jos prestižą", - kreipimesi į prezidentą teigė 25 žinomi žmonės.

Jie priminė, kad šalies moterų krepšinio rinktinė pernai pateko tarp keturių geriausių Europos komandų ir iškovojo teisę rungtyniauti Pasaulio moterų krepšinio čempionate Brazilijoje. Rinktinė kelia sau tikslą pirmą kartą Lietuvos istorijoje patekti į 2008 metų olimpines žaidynes Pekine. K. Douglas esą galėtų padėti to pasiekti.

„Tai tikrai nebuvo mano mintis, - kalbėdama apie norą gauti Lietuvos pilietybę viename interviu teigė sportininkė. - Tiesiog pasinaudojau pasiūlymu, bet dar nežinau, kuo visa tai baigsis. Prieš metus mane įkalbinėjo apsivilkti Graikijos rinktinės marškinėlius. Jie žinojo, kad mano vyras graikas, – tuomet gauti Graikijos pasą man būtų buvę daug paprasčiau, – ir norėjo, kad sutikčiau. Tapti Lietuvos piliete ir padėti rinktinei būtų puiku, tačiau šis sprendimas priklauso ne nuo manęs.“

K. Douglas iki šiol nėra atstovavusi jokios valstybės nacionalinei komandai, tad pagal FIBA nuostatus galėtų rungtyniauti Lietuvos rinktinėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją