Savo ruožtu, valstybė išsireikalautų, kad asmenys, privalantys skirti išlaikymą vaikui, sugrąžintų išmokėtas lėšas bei sumokėtų 5 proc. dydžio metines palūkanas.

Tai numato Vaikų išlaikymo fondo įstatymo projektas, kuriam antradienį po pateikimo bendru sutarimu pritarta Seime.

Seimas šiam teisės akto projektui paprašė Vyriausybės išvados.

Teisę į fondo išmokas turėtų vaikas, kuomet jo šeimos pajamos vienam asmeniui nesiektų keturių minimalių gyvenimo lygių - 500 litų. Dabar MGL - 125 litai.

Į fondo administratorių dėl išmokų galėtų būti kreipiamasi, kai vaikas negauna teismo sprendimu nustatyto išlaikymo ar gauna tik dalį jo.

Fondas išmokėtų teismo sprendimu nustatytą išlaikymą, o kai vaikas gaus tik dalį nustatyto išlaikymo - teismo sprendimu nustatytos ir skolininko mokamos sumos skirtumą.

Abiem atvejais išmoka negali būti didesnė negu valstybės remiamų pajamų dydis.

Lėšas vaikui išlaikyti iš fondo siūloma mokėti tik tuo atveju, kai teismas išlaikymą vaikui bus priteisęs periodinėmis išmokomis, mokamomis kartą per mėnesį.

Lietuvos antstolių rūmų duomenimis, šiuo metu apie 50 tūkstančių nepilnamečių vaikų nesulaukia priteistų alimentų iš savo tėvų, nors nemaža dalis jų turi likvidaus turto ir darbo pajamų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją