Prieš pat Naujuosius metus užbaigtas remontuoti Krašto apsaugos ministerijos (KAM) pastatas pavasarį iš naujo buvo apkaltas pastoliais - nuo centrinį įėjimą į rūmus puošiančių kolonų jau pradėjo byrėti tinkas.

Nors KAM pastato stogo bei fasado remontas kainavo milijonus litų, balandžio pradžioje, Vilniuje viešint NATO pajėgų Europoje vadui JAV generolui Wesley Clarkui, buvo baiminamasi, kad ant aukštų svečių galvų neužkristų koks plytgalis.

KAM statybos ir remonto tarnybos viršininkas Rimantas Lajauskas tvirtino, jog ministerijos pastato remontą atlikusi bendrovė "Meduja" iš naujo už savo lėšas turės nutinkuoti pastato kolonas.

Bendrovės "Meduja" direktorius Jonas Gervickas nesutiko su Krašto apsaugos ministerijos atstovų kaltinimais.

“Bendrovė atliko visus darbus, kurie buvo numatyti užsakovo sąmatoje. Kiek tam buvo skirta pinigų, tiek mes ir padarėme. Užsakovai visus darbus bandė padaryti kuo pigiau, visiškai nekreipdami dėmesio į priežastis, dėl kurių ir išlindo šie defektai", - teigė J.Gervickas.

Krašto apsaugos ministerijos pareigūnų tvirtinimu, pastato stogo ir fasado remonto darbams pernai buvo skirta daugiau kaip milijonas litų. "Lietuvos ryto" žiniomis, per pastaruosius kelerius metus KAM pastato remontui išleista daugiau kaip 10 mln. litų.

Intensyvus remontas ministerijos pastate, taip pat ir kariniuose daliniuose buvo pradėtas, kai krašto apsaugos sistemai ėmė vadovauti Česlovas Stankevičius.

Kai kurie ministerijos tarnautojai teigė, jog valstybės finansuojami pastatų remonto darbai patikėti Krikščionių demokratų partiją, kuriai atstovauja ir ministras Č.Stankevičius, per Seimo rinkimus rėmusioms bendrovėms.

Bet ministerijos vadovai šiuos gandus neigė.

Jie neigė ir abejones dėl remonto darbus atliekančių bendrovių.

"Pastato fasadas remontuojamas iš esmės. Tai nėra muliažas", - prieš dvejus metus, kilus abejonėms, ar ministerija nešvaisto biudžeto lėšų pastato pagražinimams, tvirtino KAM statybos ir remonto tarnybos viršininkas R.Lajauskas.

Krašto apsaugos ministerijos pastato remonto darbai ne kartą buvo atkreipę ir politikų dėmesį.

Opozicija krašto apsaugos vadovus kaltino tuo, jog šie per daug gražina ministerijos rūmus, kurie jau pradeda nustelbti net ir šalia esančią Prezidentūrą.

Prieš savaitę Seime, svarstant Naujosios sąjungos (socialliberalų) iniciatyvą sumažinti krašto apsaugai numatytą finansavimą, KAM atstovai parlamentarams turėjo pateikti informaciją, kaip naudojami biudžeto pinigai.

Demonstruodamas krašto apsaugos sistemos laimėjimus, naujas Ruklos mokomojo pulko kareivines krašto apsaugos viceministras Povilas Malakauskas juokais pavadino penkių žvaigždučių viešbučiu.

Skyriaus kambarį, kurio pasieniais išrikiuoti metaliniai dviaukščiai gultai, viceministras pavadino liukso kambariu, o valgyklą - restoranu.

Viceministro fantazijas kiek atšaldė tik Seimo pirmininko Vytauto Landsbergio klausimas: "O tualete tikras marmuras ar dirbtinis?"