Tačiau iki to laiko abi šalys turi pasirašyti sutartį dėl žvejybos rajonų pasienio zonoje panaudojimo, pirmadienį naujienų agentūrai BNS pareiškė parlamento užsienio reikalų komiteto pirmininkas Guntaras Krastas.

Latvijos užsienio reikalų ir žemės ūkio ministerijos šiuo metu rengia sutartį dėl žvejybos teisių. Latvijos parlamentas pirmojo svarstymo metu pritarė sutarčiai dėl jūros sienos su sąlyga, kad su Lietuva bus pasirašyta atskira sutartis dėl žvejybos rajonų panaudojimo.

Praėjusių metų rugsėjį kilo karšti ginčai dėl jūros sienos sutarties naudingumo Latvijai.

Latvijos užsienio reikalų ministerijos manymu, 1999 metų liepą pasirašyta sutartis yra sėkmingas kompromisas su Lietuva, atitinkantis tarptautinius reikalavimus, visiškai nekeliantis žalos Latvijos ekonominiams interesams.

Tačiau geologai tvirtina, kad ratifikuodama šią sutartį, Latvija praras šimtus milijonų JAV dolerių, nes pagal šį dokumentą, Lietuvai atiteks didžioji dalis zonos su naftos telkiniais.

Žvejai taip pat protestuoja prieš šią sutartį dėl jūros sienos, nes, jų manymu, ratifikavus šį dokumentą, Latvija praras pelningas žvejybos zonas.

Latvijos parlamentas pirmojo svarstymo metu patvirtino šią sutartį ir tikėjosi ją peržiūrėti antrajame svarstyme pernai lapkričio pabaigoje ar gruodžio pradžioje, tačiau taip ir negrįžo prie šio klausimo.

Latvijos ir Lietuvos sutartis dėl jūros sienos buvo pasirašyta 1999 metų liepos 9 dieną po daugiau kaip penkerius metus trukusių derybų. Dokumente nustatyti šalių teritoriniai vandenys, jų ekonominės zonos bei kontinentinio šelfo zonos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją