Problemos sprendimų turės ieškoti savivaldybės

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga prisipažino, kad apie perpildytas grupes sostinės vaikų darželiuose jau ne kartą buvo kalbėta, bet problema taip ir neišspręsta. „Šis tyrimas parodė, kad tokia problema egzistuoja ir kituose miestuose. Be to, rasta ir kitų pažeidimų: nesaugios žaidimų aikštelės, sanitarinės problemos. Visa tai galima iš dalies sieti su vis prastėjančia vaikų sveikata ir dažnu jų sirgimu“, – konferencijoje teigė ministras.

Aurelijus Veryga

Anot jo, savivaldybių siūlomas sprendimas, kaip sutalpinti visus vaikus į darželius tėra vienas – didinti vaikų skaičių grupėse. Ministras aiškiai pabrėžė, kad dėl šio klausimo nebus jokių kompromisų ir higienos normos reikalavimai išliks tokie, kokie yra dabar. „Buvo sutarta, kad savivaldybės parengs tam tikrus planus, kaip galima būtų išspręsti šią problemą: galbūt statyti modulinius darželius, galbūt kreiptis į verslo asociacijas, steigti vaikų priežiūros grupes darbo vietose, bet didinti vaikų skaičiaus grupėse tikrai nebus leidžiama“, – teigė A. Veryga. Paradoksalu tai, kad vaikų skaičius Lietuvoje mažėja, bet norinčiųjų lankyti ugdymo įstaigas auga.

Be to, auga vaikų su specialiaisiais poreikiais skaičius, todėl, pasak ministro, labai svarbu, kad planuojant būtų atsižvelgiama į šią grupę. „Tai ypač jautri grupė. Vėliau būtų galima kreiptis ir į Lietuvos verslo darbdavių asociaciją dėl privačių darželių steigimo darbovietėse bei ieškoti galimybių teikti finansinę paramą iš Nacionalinės pažangos programos ir Europos Sąjungos struktūrinių fondų“, – teigė ministras A. Veryga.

Perpildytos grupės fiksuotos net 67 proc. tikrintų Kauno savivaldybės vaikų ugdymo įstaigų, vykdančių ikimokyklinio ir (ar) priešmokyklinio ugdymo programas, 43 proc. – Tauragės, 42 proc. – Alytaus, po 33 proc. – Marijampolės ir Utenos, 25 proc. – Telšių, 19 proc. – Klaipėdos, 16 proc. – Šiaulių savivaldybių tikrintų įstaigų.

Laikytis privalo visi

Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis pažymi, kad Lietuvos higienos normos sveikatos saugos reikalavimų privalo laikytis visi ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo paslaugų teikėjai, jų steigėjai bei pagal kompetenciją kontrolę vykdančios institucijos.

Algirdas Šešelgis

„Vaikų grupių formavimas yra savarankiška savivaldybės funkcija, tačiau tai nereiškia, kad savivaldybė gali nepaisyti aukštesnės galios teisės aktų reikalavimų. Savivaldybės, siųsdamos vaikus į grupes, privalo užtikrinti, kad bus vykdomi visi teisės aktų reikalavimai. Šiandienė situacija rodo, kad arba savivaldybės dirba aplaidžiai, arba mano darančios gera, taip pro pirštus žiūrėdamos į vaikų perteklių grupėse. Pasekmės gali būti liūdnos, tačiau tikiu visų pusių geranoriškumu ir suinteresuotumu: savivaldybės turės kuo greičiau spręsti šį klausimą, o mes pasirengę padėti“, – pabrėžė viceministras.

Pažeidimų yra ir daugiau

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė priminė, kad pernai tokiu pat metu visuomenei buvo pristatytas analogiškas tyrimas Vilniaus vaikų darželiuose. Jis parodė, kad bet 65 proc. įstaigose yra perpildytos grupės.

„Problematiškiausia situacija yra nuo 3 iki pradinio amžiaus vaikų grupėse, taip pat situacija su vaikais, turinčiais specialiuosius poreikius. Jei į grupę priimamas vaikas su negalia, jis prilyginamas dviem vaikams. Susiduriame su problema, kad tokių vaikų išvis nenori priimti, nes jie užima dviejų vaikų vietą“, – teigė R. Lingienė.

Rolanda Lingienė

Be perpildytų grupių, Lietuvos darželiuose užfiksuoti ir kiti pažeidimai: net 17 proc. darželiuose teritorija nebuvo užtverta, vaikų žaidimų aikštelės nėra kasmet tikrinamos, nėra langų atidarymo apsaugos priemonių, laiptų aptvarai ir turėklai nėra saugūs, įstaigos neturi higienos pasų (11,4 proc.).

„Jau ne vienerius metus NVSC imasi visų įmanomų veiksmų perpildytų grupių problemai vaikų ugdymo įstaigose spręsti. NVSC ėmėsi visų galimų administracinių priemonių. Tačiau kreipimaisi į teismus nesprendžia problemos dėl neteisėtų savivaldybių tarybų sprendimų. Kol paskelbiamas teismo sprendimas, baigiasi ir mokslo metai arba pasikeičia pati taryba. Tad siekiant užtikrinti saugią aplinką, kurioje vaikai leidžia laiką, yra ugdomi ir žaidžia, būtini sisteminiai pokyčiai“, – įsitikinusi R. Lingienė.

Vaikų sveikata gali prastėti

Pasak Vaikų ligoninės Pediatrijos centro vadovės prof. dr. Odilijos Rudzevičienės, ikimokyklinis ir priešmokyklinis laikotarpis itin svarbus vaiko sveikatai, nes tuo metu formuojasi žmogaus imuninė sistema, daugeliui ji galutinai susiformuoja 5–7 metų amžiaus.

Prof. dr. Odilija Rudzevičienė

„Tikėtina, kad perpildytose darželio grupėse vaikų, turinčių virusinių kvėpavimo takų ligų ir platinančių virusus, bus daugiau, ir sveikam vaikui tokioje virusų koncentracijoje tikimybė užsikrėsti išaugs kelis kartus. Be to, perpildytose grupėse, tikėtina, yra didesnis triukšmas, jis vargina vaikus ir darbuotojus, visi tampa ne tokie dėmesingi, atsiranda daugiau streso ir suirzimo“, – teigia profesorė, pabrėždama, kad per didelis nuovargis ir stresas nėra geras pagalbininkas normaliai formuotis imuninei sistemai, vaikai tampa irzlesni, jautresni, gali greičiau susirgti.

Pasak medikės, daug problemų galėtų išspręsti pakankamas patalpų vėdinimas ir privalomų higienos priemonių laikymasis: jei vaikai po tualeto ir prieš valgį plautų rankas, būtų kruopščiai valomos patalpos, žaislai, kitos ugdymo priemonės, nuolat keičiama patalynė, valomi ir keičiami čiužiniai.

Tiesa, daug bėdos gali padaryti ir netvarkinga darželio lauko teritorijų įranga.

„Vaikai judrūs, gali lengvai susižeisti. Vaikų traumos yra trečioji pagal gausą vaikų ligų grupė, dėl kurios jie pakliūva į mūsų ligoninių stacionarus. Taip pat, ypač svarbu, kad darželio teritorijose esančiose smėlio dėžėse būtų reguliariai keičiamas smėlis, jog vaikai neužsikrėstų pavojingomis ligomis, kurias perneša smėlyje esantys kirmėlių kiaušinėliai“, – sako prof. dr. O. Rudzevičienė.