Tačiau tie, kurie laiko turi, žaidimuose mato vien naudą. Net 87 proc. vaikų teigia, kad žaisdami jie atsipalaiduoja ir „atsijungia“ nuo mokyklos. Dar įdomiau, kad net 86 proc. tėvų sako, kad žaidimai padeda jiems sumažinti stresą ir atsipalaiduoti po ilgos dienos. Išvada – kai tėvai žaidžia su vaikais, laimi visi.

Tą patvirtina ir tolesnė statistika: šeimos, kurios kartu žaidžia 5 valandas per savaitę ir ilgiau, yra laimingesnės nei tos, kurios žaidžia mažiau nei 5 valandas. Ir vaikai, ir tėvai vienbalsiai sutinka, kad žaidimas kartu suteikia laimės, padeda bendrauti ir tvirtina šeimos ryšius.

Deja, nepaisant sutarimo, kad žaidimai neša naudą, laiko jiems rasti yra gana sunku. Kad ir kaip būtų keista – ne tik tėvams, bet ir vaikams. Skirtingose šalyse statistika skiriasi, tačiau ne visi vaikai turi laiko žaisti – nors tyrimo vidurkis yra du iš dešimties, Saudo Arabijoje net trys iš dešimties vaikų pasigenda laiko žaidimams. Ne ką geriau sekasi ir tėvams – net 38 proc. jų galvoja, jog žaidžia per mažai, o 61 proc. žaisdami nesusikaupia.

„Kuo daugiau veiklos suplanuojame savo vaikams, tuo mažiau jie turi laiko žaidimams. O kartu – ir mažiau laiko atsikratyti sukaupto streso bei apdoroti dienos patirtis. Žaidimai su vaiku neturėtų siekti konkrečių tikslų ir pamatuojamų žinių. Žaidimai yra pamoka savaime. Gero žaidimo su vaiku paslaptis – neturėti lūkesčių ir atsiduoti akimirkai“, – pasakoja Jessica Joelle Alexander, žurnalistė ir tėvystės ekspertė, viena iš keturių tyrimo autorių.

Taip, su šiuo tyrimu susijęs ne tik Danijos konstruktorių gigantas, bet ir ketvertas šviesių protų. Be jau minėtos Jessicos, tyrimo patikimumą garantuoja vyresnioji edukacinės psichologijos dėstytoja dr. Elena Hoicka, Tsinghua universiteto Psichologijos departamento profesorė bei to paties universiteto Viso gyvenimo mokymosi laboratorijos tyrimų vadovė dr. Zhen Wu ir „LEGO Foundation Centre for Creativity“ vadovas Bo Stjerne Thomsen.

Daugiau įdomios statistikos apie žaidimus rasite pridėtame infografike.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)