Patarimais, kaip kurti santykį su vaikais per susitarimus, dalinasi konsultantas, švietimo inovatorius, „Ugdymo meistrų“ vadovas, mokytojas, „Family Lab Academy“ Vilniaus padalinio plėtros vadovas Lukas Benevičius.

Ryšio kūrimas su vaikais

„Visų pirma reikia pažinti save, suvokti savo įpročius ir kodėl jie keičiasi. Siekiant sukurti kokybišką ryšį su vaiku, turime suprasti savo mintis, jausmus ir poreikius. Nenuvykite savo minčių tolyn, susidėlioję mintis, nuolat atnaujinę savo žinias, domėdamiesi vaiko raidos etapais, sugebėsite kurti kokybiškus susitarimus ir su vaikais“, – pataria L. Benevičius.

Konsultantas teigia, kad svarbiausia yra pažinti savo vaiką. Visų pirma, reikia stebėti savo vaiką. Ką jie mėgsta, ką jie veikia, stebėkite tiesiog būdami šalia. Aptarkite savo vaiko veiksmus ir veiklą su antrąja puse, pastebėkite, kokius žaislus ar objektus vaikas renkasi tiek namuose, tiek skirtingoje aplinkoje. Suvokite vaiko aistras ir jas pastiprinkite. Pastebėkite, ką vaikai natūraliai veikia, kaip vaikui galima suteikti daugiau, kokių priemonių tam reikia. Pastebėkite, už ką vaikas rodo iniciatyvą būti atsakingas. Galbūt vaikas auga su mažesne sese ar broliu, prisiima atsakomybę padėti paruošti pusryčius. Leiskite vaikui padėti ir reikštis.

O koks vaikų vaidmuo susitarimuose?

Lygiagrečiai suaugusiųjų vaidmenų svarbu nuspręsti, kokiose ribose jums svarbūs susitarimai su vaikais, o kiek paliekate laisvės nesitarti. Pavyzdžiui, ar jums svarbu, kiek laiko vaikas žiūrės į ekranus, ar ne. Arba labiausiai pasiteisinęs mūsų šeimoje būdas – tai buities tvarkos palaikymas per gerą nuotaiką ir laiką kartu. Pavyzdžiui, jeigu rūbai dedami į vieną stalčių padrikai – tai palaikyti tvarką gali būti sudėtinga, todėl pradžioje stalčiuje drauge su vaiku atskiriame rūbus pagal jų tipą, o tuomet bent 1 kartą per savaitę savaitgalio metu skiriame valandėlę juos perrinkti kartu. Iš pat pradžių gali tekti daug ką padaryti už vaiką, bet palaipsniui svarbu vis daugiau perduoti vaikui padaryti savarankiškai. Pavyzdžiui, jeigu pradžioje paduos tik rūbus nuo žemės, tai po truputį galime įtraukti į rūbų lankstymą ir rūšiavimą. Pastebėjome, kad labai svarbu neperspausti ir įtraukti vaiką tol, kol gali išlaikyti dėmesį ir šiek tiek daugiau. Darant taip nuosekliai vaikai vis ilgiau geba išlaikyti dėmesį ir būti kantrūs.

Žinoma, svarbu ne tik įtraukti vaikus, bet tai daryti su malonia emocija – rodant, kad susitarimų laikymasis gali būti malonus procesas, net jeigu pati veikla nėra labai įdomi. Juk tvarkytis galime įsijungus muziką ar klausant įdomios pasakos, o svarbiausia leidžiant laiką drauge!

Kokybiškų susitarimų kūrimas šeimoje

,,Įvardinkite ir susitarkite šeimoje, kas jums svarbu ir ką norite išugdyti savo vaikuose. Susitarimai turi turėti prasmę, o ne tiesiog daryti, nes „reikia“. Susitarimai turi turėti tęstinumą ir prasmę. Tarkitės ir aiškiai įvardinkite, kad taip bus. Aiškios ribos turi būti įvardintos, ir jų turi laikytis ne vien vaikai, bet ir tėvai“, – teigia švietimo inovatorius.

Pirmiausia, svarbu, kad patys suaugusieji laikytųsi susitarimų tarp savęs, o dar svarbiau, kad laikytųsi susitarimų ar pažadų, kuriuos įvardinote vaikams. Jeigu susitarėte valgyti tik prie tam skirto valgomojo stalo ir patys vakarieniaujate miegamojo lovoje žiūrėdami filmą – tai vaikams bus puikus ženklas, kad susitarimų laikytis neturi ir jie.

Mūsų šeimoje labai pasiteisina atviro tarimosi kultūra. Pavyzdžiui, jeigu su žmona turime svarbų klausimą aptarti, kurį manome, kad gali girdėti ir vaikai – tą ir darome. Ne tiek svarbu, kad jie dalyvautų pasitarime, kiek svarbu, kad jie girdi pavyzdį, kaip mes tai darome. Paskui labai dažnai pastebime, kad vos ne identiškomis frazėmis pradeda tartis ir vaikai: tiek namuose, tiek kitose aplinkose.

Svarbiausia – sukurti aiškias ribas ir leisti vaikui kurti. Nuolatiniai susitarimai, žaismingos formos ir hobiai užaugins individualias ir savo aistras norinčius vystyti asmenybes, kurie nebijos save realizuoti naujoje aplinkoje.

Jei sudomino šios mintys, įrašą galite išklausyti galite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją