1. Kaip tėvai prancūzai kalba su savo vaikais

Prancūzai laikosi nuomonės, kad kūdikiai yra gana racionalios būtybės, galinčios mokytis ir išreikšti tai, ką jie galvoja ir kaip jie jaučiasi.

Kaip reikėtų elgtis?

• Ilgą laiką atidžiai stebėkite savo kūdikį, kad įsijaustumėte į tai, ką jie patiria, ir mokykitės suprasti jų užuominas.

• Skiepykite geras manieras, būdami mandagūs su savo kūdikiu; nenaudokite perdėtai globėjiško balso ir nepamirškite tokių žodelių kaip „prašau“ ir „ačiū“, net jei jums atrodo, kad sakyti kūdikiui „prašau“ ar „ačiū“ yra absurdiška.

2. Kodėl prancūzų vaikai taip lengvai išmiega visą naktį?

Pasibaigus kiekvieno miego ciklui, kūdikiai gali prabusti ir pravirkti, tačiau tai yra jų mokymosi sujungti ciklus į vientisą nakties miegą dalis. Jie taip pat kartais gali būti labai aktyvūs, pavyzdžiui, blaškytis po savo lovelę ir net neprabusti.

Kaip reikėtų elgtis?

• Išmokite pauzės: vaikui pradėjus verkti, palaukite penkias minutes. Tai suteikia vaikui galimybę vėl užmigti pačiam ir miegoti toliau be jūsų pagalbos.

• Dienos metu vaikus migdykite neužtraukę užuolaidų ir nenuleidę žaliuzių – tai padės jiems suprasti skirtumą tarp miego dienos metu ir naktį.

• Pakalbėkite su vaikais apie tai, kodėl visiems žmonėms reikia miegoti naktį, ir jiems pasakykite, kad pasitikite jų sugebėjimais išmokti tai padaryti.

3. Kaip tėvai prancūzai priverčia vaikus gerai valgyti?

Tėvai prancūzai savo vaikams duoda mažiau ar daugiau tokį patį maistą, kokį valgo patys. Tokios strategijos laikomasi ir valstybiniuose darželiuose bei mokyklose. Paprastai prancūzų vaikai būna sveiki ir drąsūs valgytojai, kurie nežiūri į daržoves, kaip į nuodingą valgį. Be to, kad maitina savo vaikus tokiu pačiu maistu, tėvai prancūzai stengiasi, kad jie valgytų tokiu pačiu rimtu – tris kartus per dieną su vienu popietės užkandžiavimu. Jie neduoda pernelyg daug saldumynų ar nesveiko maisto ir vaikai dėl to neinkščia.

Prancūzai

Kaip reikėtų elgtis?

• Kai tik jūsų vaikais bus pasirengęs kietam maistui, pradėkite jį primaitinti nuo daržovių, o ne prėskų kruopų košių.

• Tuo pat metu stenkitės jį maitinti maždaug tuo pačiu metu, kai valgote patys, o ne pagal jo poreikį.

• Užkandžius duokite tik vieną kartą popiet. Tai išmokys vaiką kantrybės ir savikontrolės, be to, jis bus alkanesnis, kai ateis laikas valgyti normalų maistą. Alkani vaikai valgo geriau.

• Kai vaikas yra alkaniausias, pirmiausia patiekite jam daržovių. Po šito nebeturi būti individualių valgių. Visi valgo tą patį maistą.

• Jie neprivalo kažką valgyti, jei tai jiems nepatinka. Tačiau jie turi paragauti visko, kas yra ant stalo. Atkreipkite dėmesį, kas jiems nepatinka, ir pasiūlykite šį produktą kitą kartą, tik kitaip paruoštą.

• Stenkitės vengti „patinka/nepatinka“. Pasikalbėkite su vaiku apie specifinius skonius bei tekstūras ir palyginkite juos su kitais maisto produktais.

• Nekankinkite jų. Prancūzai maistą ant stalo laiko trumpai ir leidžia vaikams eiti nuo stalo maždaug po 20 minučių.

4. Kodėl prancūzų vaikai taip gerai elgiasi?

Prancūzai mano, kad vaikai gali išmokti, kaip reikėtų elgtis ištikus nemaloniai padėčiai, ir gali palaukti malonaus atpildo. Jie ugdo vaikų kantrybę ir ramybę, taigi vaikai žino, ko iš jų tikimasi.

Kaip reikėtų elgtis?

• Nemeskite visko, ką darėte, kai tik vaikui jūsų prisireikia. Ramiai paaiškinkite, jog turite užbaigti gaminti pusryčius, išsiųsti elektroninį laišką ar išsivalyti dantis, kol galėsite pasigrožėti jo naujausiu piešiniu.

• Neleiskite, kad vaikas jus pertrauktų, ir jūs pats nepertraukite savo vaiko. Jeigu vaikui pasakėte, kad po minutės skirsite jam dėmesio, stenkitės šį pažadą įgyvendinti.

• Tvirtai tikėkite vaiko gebėjimu save kontroliuoti. Išmokykite jį, kaip susirasti savo mėgstamą žaislą, neapverčiant viso žaidimų kambario.

• Neleiskite vaikui galvoti, kad jis yra Visatos centras.

5. Dvi priežastys, kodėl prancūzai nėra idealūs vaikų auginimo pavyzdžiai

• Prancūzijoje moterys prie buities ir vaikų priežiūros prisideda 89 proc. daugiau negu vyrai. Amerikoje tėvai gali būti prislėgti streso ir pataikaujantys savo vaikams, tačiau ant moterų pečių šioje šalyje gula tik 25 proc. daugiau buities darbų ir vaikų priežiūros, negu vyrams.

• Maitinimas krūtimi Prancūzijoje nėra moralinis imperatyvas ir laimingi bei sveiki vaikai auginami su pieno mišinėliais. Nepaisant to, žindymo nauda yra gerai žinoma, ir dauguma pediatrų rekomenduoja maitinti kūdikius krūtimi bent pirmuosius šešis gyvenimo mėnesius – išskyrus Prancūziją, kur kūdikių maitinimo motinos pienu rodikliai yra patys mažiausi tarp visų Vakarų valstybių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (65)