„Meninio ugdymo pamokų trūkumą ilgą laiką buvo mėginta kompensuoti tam naudojant fiziniam ugdymui skirtą laiką. Po diskusijų su švietimo ir meno bendruomene nutarėme spręsti meninio ugdymo mokyklose klausimą iš esmės. Pokyčius nuo rudens pajus visi pradinių klasių mokiniai“, – atsiųstame pranešime spaudai sakė švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė.

Nuo rugsėjo pradinukams prisidės dar viena papildoma meninio ugdymo (šokio arba teatro) per savaitę pamoka. Iš viso pradinių klasių mokiniai turės penkias meninio ugdymo ir tris fizinio ugdymo pamokas.

Siekiant įgyvendinti Sporto įstatymo nuostatas, kad pradinių klasių mokiniams turi būti skiriamos ne mažiau kaip trys fizinio ugdymo pamokos per savaitę, papildoma meninio ugdymo pamoka leis pagal paskirtį išnaudoti visas sportui skirtas valandas Bendrojo ugdymo planuose. Iki šiol, mokyklų sprendimu, iš fiziniam ugdymui numatytų pamokų vieną būdavo galima skirti šokiui. Tai prieštaravo Sporto įstatymo nuostatoms. Šokio ir teatro pamokos nebuvo prieinamos visiems pradinukams.

Švietimo, mokslo ir sporto viceministras Ramūnas Skaudžius pabrėžia, kad šis pakeitimas ne tik gerins pradinukų meninį ugdymą, bet ilgainiui gerins ir jų bendruosius mokymosi rezultatus.

„Ankstesnės praktikos, kai šokio pamokai laikas buvo „pasiskolinamas“ iš fizinio ugdymo pamokų, buvo ydingos. Šis pakeitimas mokyklose leis ne tik užtikrinti įstatyme numatytą fiziniam ugdymui skirtą pamokų skaičių, bet ir leis vaikams pažinti įvairesnes meno formas, amžiaus tarpsnyje, kai jie tam yra imliausi. Be to, naujausi moksliniai tyrimai rodo svarbią meninio ugdymo naudą vaikų mokymosi rezultatams – šokis padeda gerinti kognityvinius įgūdžius, kūrybinį bei kritinį mąstymą, o teatras daro teigiamą poveikį praturtinant vaikų rašymo įgūdžius ir sakytinę kalbą“, – sakė R. Skaudžius.

Anot jo, šie pokyčiai priimti po konsultacijų su meninio ugdymo mokytojų asociacijomis ir švietimo ekspertais.

Papildoma menų pamoka leis daugiau laiko skirti ne tik žinių, bet ir kitų būtinųjų kompetencijų ugdymui, leis mokytis pasitikėti savimi, vystys tolerancijos gebėjimus, didins ištvermę – kurs draugiškesnį emocinį klimatą mokykloje. Šokio ir teatro pamokas gali vesti tiek šokio arba teatro specialistai, tiek ir pradinių klasių mokytojai.

Lietuvoje privalomo ugdymo laikas pradiniame ugdyme vis dar yra vienas trumpiausių tarp visų Europos Sąjungos valstybių. 2020–2021 m. m. Lietuvos pradinukams buvo skiriamos 662 val. ugdymui, kai Estijos pradinių klasių mokiniams – 792 val., Prancūzijos – 864 val., Italijos – 891 val., o Danijoje pradiniam ugdymui skiriama kone trečdaliu laiko, 338 valandomis, daugiau nei Lietuvoje – 1 000 val. per metus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)