– Nors būrelį vaikams dažniausiai renka rudenį, žiemos pabaigoje vaikai pradeda reikšti ir savo norus. Jei pirmą mėnesį ėjo noriai į šokius, antrą mėnesį reikia įkalbinėti, trečiąjį – dažnai treniruotės praleidžiamos. Jei vaikas norėjo eiti į vieną ar kitą užsiėmimą, bet ilgainiui noras dingo, ką tai reiškia? Ar kad vaikas tiesiog tingi, ar kad jam išties nepatinka?

– Gali būti visaip. Labai svarbu, kaip vaikas sutaria su užsiėmimo vadovu. Ar jaučia jo palaikymą ir paskatinimą. Antra kaip vaikui sekasi ta pati veikla, ar jaučia bent mažiausią sėkmę, bet jei ir nelabai sekasi svarbiau yra teigiamas kontaktas su užsiėmimo vadovu. Trečia kaip vaikas sutaria su būrelį lankančiais vaikais, ar ten randa bendraminčių. Kitas pats svarbiausias dalykas, dėl ko vaikai renkasi nelankyti būrelį, tai tuo metu galėjimas veikti, ką nori – pvz.: žaisti telefonu ar planšete, ar tiesiog žiūrėti TV. Vaikai gudrūs ir jei gali daryti mažiau ir gauti daugiau pramogų, jie visada taip ir elgsis.

Psichologė Vitalija Mikutaitienė
Vaikai gudrūs ir jei gali daryti mažiau ir gauti daugiau pramogų, jie visada taip ir elgsis

– Kaip tokioje situacijoje elgtis tėvams – versti eiti ar nuleisti rankas?

– Pirmiausia reiktų išsiaiškinti priežastis. Išsiaiškinti, kas vaikui netinka. Kartais vaikams netinka komandinis žaidimas, jei yra labiau individualistai. Arba labai stiprus vadovo neigiamas nusistatymas prieš vaiką, ką tikrai labai retai tenka girdėti. Galima su vaiku sutarti, kiek dienų jis turi lankyti būrelius, o kiek dienų per savaitę jam yra laisva. Ir vaikas gali rinktis pats tuos būrelius, jei nebus vienas, tai turi būti kitas būrelis. Gali būti susitarimas, kad jei jau pradėjo lankyti, tai reikia metus lankyti, o po to galima keisti. Tėvai, kartais turi sudaryti sunkumų vaikams, kad jie užaugtų psichologiškai tvirtesni. O būrelių lankymas gali būti vienas iš sunkumų.

– Ar protinga būtų ieškoti tokios pačios veiklos kitur? Gal netiko mokytojas ar aplinka?

Jei vaikas labai aiškiai išsako, kas ne taip ir tai nėra eilinis jo manipuliavimas, tada taip. Tačiau naudingiau būtų mokymas vaiko spręsti iškilusias problemas, o nebėgti vis ieškant kur lengviau ir geriau.

– Ar protinga leisti vaikui išbandyti daug popamokinių veiklų, kad išsirinktų?

– Paprastai tėvai gerai žino vaikų pomėgius ir gebėjimus. Paprastai ten ir reikėtų kreipti vaiką, o ne ten kur naudinga arba tėvai, kažkada norėjo, bet neturėjo galimybės.

– Kiek būrelių rekomenduotumėte vaikui, kad jis nebūtų perkrautas ir turėtų laiko poilsiui?

– Viskas priklauso, nuo to, kokio intensyvumo būreliai. Žinau, kad baseinas, šokiai, kartais gali būti ir po 2-4 val per dieną, 5 kartus per savaitę. Taigi jei labai intensyvus būrelis tai tikrai tik vienas. Mažesnio intensyvumo gali būti 2-3. Gerai kai būna derinami meniniai, loginio mąstymo ir fizinio aktyvumo būreliai. Viskas priklauso nuo vaiko užimtumo ir suplanavimo dienotvarkės, kad vaikui būtų pakankamai poilsio ir miego.

– Kaip atpažinti, kas vaikui iš tikrųjų patinka? Į ką atkreipti dėmesį – jei šoka namuose, ar tai jau reiškia, kad gali lankyti šokių būrelius?

– Vaikai dažniausiai ta veikla noriai užsiima ir įprastai namuose. Jei nuolat bėgioja, geriau išvystyta stambioji motorika kreipiam į futbolą, krepšinį, karatė, baseiną, lengvąją atletiką. Jei mielai namuose renkasi piešimą – į dailę. Ar turi klausą paprastai žinome jau nuo mažumės, tad kreipiam į muziką. O jei šoka reiktų atkreipti, kaip vaikas šoka, pagal kokią muziką. Visiems vaikams naudinga loginio mąstymo reikalaujantys būreliai. Norintiems lipti į sceną tinka dramos būreliai, labai bijantiems viešumos irgi gali tikti dramos būrelis, kuris padėtų įveikti viešo kalbėjimo baimę.

– Kaip dažnai tėvai bando įpiršti vaikams savo neįgyvendintas svajones?

– Keista, bet tikrai vis dar taip vyksta, kad tėvai realizuoja savo svajones per vaikus ir paskui pyksta, kad jų pastangos nėra vertinamos. Tačiau ši tendencija mažėja dėl didelės būrelių pasiūlos.

– Nuo kokio amžiaus protingiausia vaiką leisti į būrelį? Ar ikimokyklinukai jau gali atpažinti savo pomėgius? Ar geriau palaukti pirmos klasės?

– Jei 3-5 m. ikimokyklinio amžiaus vaikas nelanko ikimokyklinio ugdymo įstaigos, tada yra naudinga lankyti būrelius. Tai galimybė vaikui socializuotis ir mokytis bendravimo su vaikais įgūdžių. Jei vaikas lanko darželį, kuriame realiai vyksta įvairūs užsiėmimai, būrelių lankyti tikrai nėra būtina. Visi būreliai gali prasidėti nuo pirmos klasės, bet tikrai ne privalomai nuo pirmo mėnesio.

– O kaip „neatmušti“ noro lankyti vieną ar kitą būrelį?

– Jokių būdu nemenkinkite vaiko pasiekimų ir užsiėmimo vadovo. Džiaukitės vaiko pasiekimais orientuokitės į procesą, o ne į rezultatus. Girkite už pastangas, pastebėkite, kas sekasi. Jei jūs domėsitė vaiko pasiekimais, nekritikuosite už klaidas, dažniau pagirsite, tikėtina vaikas noriai lankys būrelį.

– Viena iš priežasčių, kodėl vaikas nebenori lankyti būrelio – nepateisino lūkesčių: vaikas galvoja, kad nuėjęs į vieną ar du užsiėmimus jau matys rezultatą, bet nesupranta, kad reikia įdėti daug darbo. Kaip paaiškinti tai vaikui?

– Nuosekliai ir kantriai vaikui aikšinkite, kad norint pasiekti gerų rezultatų reikai daug pastangų. Galite papsakoti iš savo asmeninio gyvenimo istorijų, kiek jums reikėjo laiko, kad ką išmoktumėte daryti labai gerai. Be to nuolat gyvenime, mes ko nors mokomės. Vaikams tik konkretūs pavyzdžiai padeda suprasti mokymosi trukmę ir naudą.

– Kuo motyvuoti vaiką tęsti būrelį? O gal to nereikia – jei nenori, neversti?

– Domėkitė vaiko pasiekimais, skatinkite dalyvauti pasirodymuose ir visada stenkitės dalyvauti, kai vyksta varžybos, koncertai. Džiaukitės esamais rezultatais, pastebėkite, kaip smagu būti scenoje. Koks azartas apima varžybų metu, kad visada, kai mokomės judame pirmyn, o ne atgal. Jei vaikas labai nenori staiga eiti į mėgstamą būrelį, aiškinkitės priežastys ir padėkite spręsti problemas. Prisiminkite, kad ne iš visų vaikų bus mokslinininkai, o mėgstama veikla – būrelis, kažkada tikrai gali tapti vaiko pragyvenimo šaltiniu. Jei skatinsite vaiką lankyti būrelį, mokysite vaiką siekti gyvenime užsibrėžtų tikslų. O jei leisite nelankyti būrelio, bent užtikrinkite, kad tuo metu jis tikrai nesėdi prie TV, kompiuterio ir telefono.