Į šiuos klausimus atsako ir patarimais dalijasi edukologė, lektorė, „Family Lab Academy“ Klaipėdoje vadovė ir mokytoja, knygos „Kaip auginti savarankiškus, kūrybingus vaikus?“ bendraautorė Indrė Neimantė.

Vadinamasis kodėlčiuko amžius labai greitai ateina, bet taip pat greitai ir prabėga. Šis etapas dažnai suaugusiems kelia erzulį, tėvai nenori ir patingi kantriai atsakinėti į visus pateiktus vaiko klausimus, ypač, jei atrodo, kad vaikas klausia, bet atsakymo nesiklauso.

Kas vyksta šiuo laikotarpiu?

Klausinėdamas vaikas tyrinėja pasaulį, susipažįsta su aplinka, joje esančiais daiktais, jų savybėmis, ieško priežasties ir pasekmės ryšio. Kartais klausimai, kuriuos užduoda vaikai, gali atrodyti keisti, tačiau taip jie bando suvokti ryšį tarp įvairių dalykų ir įvykių. Tai padeda suprasti, kad dalykai nevyksta atsitiktinai. Toks paprastas klausimas „kodėl?“ padeda vaikams rinkti, analizuoti ir sisteminti surinktą informaciją apie juos supantį pasaulį.

Kodėl svarbu atsakyti į vaiko klausimus?

Jeigu vaikas klausinėja jūsų, vadinasi, jūs esate jam autoritetingas ir kompetentingas žmogus – džiaukitės tuo! Vaikas pasitiki, tikisi iš jūsų teisingos informacijos, todėl svarbu į klausimus atsakyti kantriai, per daug neišsiplečiant. Juk tokio amžiaus vaikui visai nereikia itin sudėtingų aiškinimų su nesuprantamais terminais. Jam pakanka aiškaus, suprantamo ir lakoniško atsakymo.

Ignoruojant klausimus, atsakant piktai ar šiurkščiai galime prarasti vaiko pasitikėjimą suaugusiaisiais, norą bendrautu, taip pat tai gali sukelti ir nepasitikėjimo savimi jausmą. Tačiau atsakinėjant į vaiko užduodamus klausimus nuoširdžiai stiprinsite tarpusavio ryšį.

Trys patarimai, kaip nenuslopinti vaiko smalsumo:

1. Pokalbiai suartina, todėl kuo daugiau bendraukite su vaiku. Vienas iš būdų – arbatos popietės žaidimas. Galite jį žaisti su vaiko mėgstamais virtuvėlės indais arba gerti tikrą arbatą – taip, kaip jums abiem įdomiau. Susėskite kartu, pasiruoškite arbatos, vienas kitam įpilkite, veskite pokalbį arba klausykitės vaiko ir palaikykite pokalbį. Tokiu būdu, ne tik plėsite jo kalbos žodyną, lavinsite atmintį, bet ir kursite stiprų tarpusavio ryšį, giliau pažinsite savo vaiką, suprasite, kaip jis mąsto ir kas jį domina.

2. Skaitykite pasakas prieš miegą. Knygos yra puiki priemonė smalsumui sužadinti ir palaikyti, pradėti kalbėti apie temas, apie kurias sudėtinga kalbėti bei analizuoti įvairias kasdienes situacijas. Tad kuo daugiau skaitykite, aptarkite istorijas, jų eigą, veikėjų sprendimus, analizuokite situacijas. Stebėkite, kaip vaikas mąsto, kokios situacijos jam įsimena, ką jis susieja, pavyzdžiui, su situacijomis darželyje ar namuose, kas šiuo metu vaikui yra aktualu. Pagal tai galėsite išsirinkti tolimesnes knygas, kurios padės jums išlaikyti vaiko smalsumą jį dominančiomis temomis.

3. Ieškokite atsakymų kartu. Ypač, jei jau pavargote nuo sudėtingų ar besikartojančių klausimų, pasiūlykite vaikui paieškoti atsakymų kartu namų ar miesto bibliotekoje, muziejuje, sugalvokite, kieno galėtumėte apie tai paklausti – galbūt močiutė yra puiki sodininkė, todėl geriausiai atsakytų, kodėl morkos auga žemėje. Paklauskite, kokia yra vaiko nuomonė, pavyzdžiui: „O kaip tu manai, kodėl mašinos važiuoja?“ Nukreipkite, bet nenumeskite vaiko klausimo, įsitikinkite, kad į jį bus atsakyta.

Kodėlčiuko amžius dažnai tėvams atrodo sudėtingas, atimantis daug laiko ir energijos, tačiau svarbu suprasti, kad jis nesitęsia amžinai, o mūsų įdėtos pastangos atsipirks vaiko smalsumu, noru tyrinėti, pažinti, kritiškai mąstyti ir pasitikėti suaugusiaisiais tolimesniuose gyvenimo etapuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją