Laimėjo antrą vietą

Iš daugiau kaip 20 000 dalyvių pernai sutraukusio Europos egzamino jis grįžo laimėjęs antrą vietą. Ją pasidalino su dviem kitais žaidėjais ir nuo pirmos vietos juos skyrė vienas balas.

Tinklaraščio Euroblogas.lt pašnekovas sako, kad koją kišo jam klausimai apie Europos Sąjungos komisarus ir kai kurie klausimai, susiję su kultūra. Vaikinas dėl to nenusimena ir tikina, kad tai puiki proga tik dar labiau pagilinti savo žinias.

Skinti prizines vietas jam padeda ne tik gausus žinių bagažas ir smalsumas, bet ir loginis mąstymas. Vaikinas sako, kad visuomet bus klausimų, kurių nežino, visko žinoti neįmanoma, tačiau neretai pavyksta teisingą atsakymą išmąstyti. „Kartais ir nežinodamas gali išmąstyti gerą atsakymą, jeigu pasitelki savo vaizduotę ir loginį mąstymą. Tai kartais labai padeda“, – patirtimi dalinasi Pijus Brazinskas.

Kas sieja Charles de Gaulle ir Leonardo da Vinci?

Ar galėtumėte atsakyti į 2019 m. Europos egzamino klausimą: kas, žvelgiant iš paukščio skrydžio, sieja Charles de Gaulle, Leonardo da Vinci, Frederic Chopin ir John Lennon vardus? Ogi oro uostai tokiais pavadinimais.

Loginio mąstymo lavinimas − ne tas pats kaip faktų iškalimas; mokyklos vadovėliuose apie tai neparašyta. Tačiau Pijus rado, kur praktikuoti ir tobulinti savo mąstymą. Kas savaitę vaikinas kartu su komanda „Šviesuoliai“ iki karantino dalyvaudavo protmūšiuose.

Protmūšiai vaikinui leidžia praktikuoti loginį mąstymą: „Labai padeda, nes ten dažnai reikia ne tikslių žinių, bet mąstymo norint teisingą atsakymą pasirinkti“. Tai, pasak Pijaus, labai svarbu ir konkursų bei olimpiadų metu, susidūrus su klausimais, į kuriuos tikslaus atsakymo nežino.

Pijus Brazinskas

Tie klausimai, į kuriuos visgi nepasiseka teisingai atsakyti, vaikiną tik skatina dar daugiau domėtis. Jis tikina, kad tai puiki proga tik dar labiau pagilinti savo žinias: „Neįmanoma visko žinoti. Tai susiduri su klausimais, į kuriuos atsakymo nežinai, tai tada grįžus namo tenka pasidomėti, kad ateityje žinočiau atsakymus į tuos klausimus“, – sako Pijus.

Taip dalyvaudamas konkursuose ir olimpiadose Pijus gilina žinias ne tik ruošdamasis, bet ir žinių tikrinimo metu, ir po to, jau grįžęs namo.

Beje, ar žinote, kokia Europos Sąjungos valstybė turi daugiausiai kaimynių (ribojasi sausumos siena su 9 kitomis valstybėmis)? Šis klausimas nuskambėjo praėjusių metų Europos egzamino finale. Atsakymas – Vokietija.

Dalyvauja ir mama

Dalyvavimas konkursuose ir olimpiadose ne tik praturtina žiniomis, tačiau, vaikino nuomone, padeda plėsti pažinčių ratą su žmonėmis, turinčiais panašius pomėgius. Pijus džiaugiasi, kad užmegztos pažintys nenutrūksta dėl panašių interesų.

Kartu tai ir tiesiog geras laikas, geros emocijos, sako jis. Dėl to Pijus stengiasi dalyvauti visur, kur tik gali. „Istorijos, lietuvių kalbos, tai ir respublikinėse olimpiadose dalyvauju. Istorijos žinovų konkurse pernai pasisekė laimėti Seime“, – džiaugiasi Pijus ir tikisi, kad visos šios patirtys bus naudingos ateityje.

Dalyvauti skatina ne tik pačio noras, bet ir tėvų palaikymas. Jo mama ne tik palaiko, kuomet Pijus sprendžia olimpiados klausimus, bet kartu su juo dalyvauja protmūšiuose. Suburtoje „Šviesuolių“ komandoje Pijus atsakingas už istorijos, kalbų, politikos klausimus. Jo mama − chemijos mokytoja, tad atsakinga už šią sritį.

Pijus Brazinskas

„Ji išmano savo dalyką labai gerai, taip pat biologiją, panašius dalykus, bet domisi ir tuo, kas vyksta šiandien ir puikiai atsako į klausimus apie aktualijas“, – sako Pijus. Draugai vaikiną taip pat palaiko ne tik, kai sekasi, bet kai ir nepasiseka. Tuomet palinki nenusiminti ir bandyti kitą kartą, nesustoti.

Mokslai, domėjimasis, žinios ir palaikymas lemia formulę, leidžiančią skinti pergales. Tačiau tai dar ne viskas. Pijaus pomėgis keliauti taip pat suteikia galimybę puikiai pasirodyti konkursų metu. Pijus sako, kad gavęs klausimą, kurio atsakymą žino, nes ten keliavo, visuomet nudžiunga: „Kai matai klausimą apie tau pažįstamą šalį, apie vietą, kur buvai, tai yra dvigubas malonumas į jį atsakinėti, kadangi kyla prisiminimai apie praėjusią kelionę ir smagu, kad žinau.“

Kitąmet gimnaziją baigsiantis vaikinas turi daug hobių: baigė muzikos mokyklą, porą metų lankė dailės mokyklą, bet dėl laiko stokos ją metė, domisi fotografija, taip pat filmais ir knygomis. Knygoms ir kinui šiuo metu sako galintis skirti daugiau laiko ir rekomenduoja Alberto Camus knygą „Maras“, kuri „paliko gerą įspūdį ir joje galima rasti sąsajų su tuo, kas vyksta šiandien.“

Dabar vienuoliktokas, mokydamasis iš namų, sako, kad taip mokytis nėra sunku ir leidžia įsigilinti į tai, kas labiausiai domina, o internetu vykstantis mokymosi procesas yra sklandus.

Šiemet vyksiančiame Europos egzamine Pijus negalės dalyvauti, nes buvo vienas iš laimėtojų praėjusiais metais.

Europos egzaminas yra skirtas Europos dienai paminėti ir šiemet vyks gegužės 8 dieną. Jame dalyviai gali pasitikrinti savo žinias apie Europos Sąjungos istoriją, institucijas, kultūrą, geografiją, kalbas ir kita. Ypatingas dėmesys šiemet skiriamas Europos Sąjungos žaliajam kursui ir prisitaikymui prie skaitmeninio amžiaus.