Kaip rašoma pranešime žiniasklaidai, apklausa organizuota siekiant išsiaiškinti, ar koronaviruso pandemija turi įtakos tėvų pasirinkimams dėl vaikų užimtumo ir kaip keičia jų vasaros planus. Vaikų universiteto vadovė pastebi, kad bent jau šiuo metu šeimos neplanuoja užsienio kelionių vasarą, todėl labiau rūpinasi vaikų užimtumu.

„Vasaros stovyklos tėvams svarbios, nes tai yra prasmingas vaikų užimtumas – naudingas, saugus ir smagus. Stovyklose yra lavinami vaikų socialiniai ir komunikaciniai įgūdžiai, vaikai susiranda naujų draugų bei išmoksta naujų dalykų. Edukacinės vasaros stovyklos yra puiki galimybė sudominti vaikus naujais dalykais, pagilinti žinias. Jose yra visos galimybes edukacinį turinį pateikti smagiai, per kūrybines užduotis, žaidimus ir laisvalaikio veiklas“, – pasakoja dr. Austė Kiškienė.

Edukacinių projektų vadovė Ilona Žilinskytė pastebi, kad tėvai sprendžia paprastą klausimą – kur palikti vaiką vasaros metu. „Stovykla tokiu atveju tampa ta vieta, kur yra užtikrinama vaiko priežiūra bei, kas yra itin aktualu šiuolaikiniame pasaulyje, daugiau įvairesnės veiklos, nei paprastai yra įmanoma namuose“, – sako I. Žilinskytė.

Programa – svarbiausias pasirinkimo kriterijus

Tėvų apsisprendimą, kurią stovyklą rinktis, lemia jos programa – tai patvirtino 40 proc. apklaustųjų. Vaikų universiteto vadovė teigia, kad stovyklos programa turi būti subalansuota, pakankamai laiko skirta aktyvioms veikloms, poilsiui ir edukacijai. Dr. Austė Kiškienė pastebi, kad vaikams nauja informacija turi būti perteikiama nuosekliai, žaismingai ir kūrybiškai: „Turi būti skatinamas smalsumas, taikoma daug patirtinio mokymosi elementų. Vasaros atostogų metu turime sukurti tokią aplinką, kuri vaikui būtų šventiška, skatintų jo žingeidumą bei norą dalyvauti įvairiose veiklose“.

I. Žilinskytė teigia, kad tėvai visuomet nori, kad stovyklos vaikams nebūtų nuobodžios, kad užsiėmimai būtų interaktyvūs, įtraukiantys ir kad vaikai gebėtų patys susidoroti su užduotimis, taip pat išmoktų vis naujų dalykų, o užduotys palaipsniui sudėtingėtų. „Norisi vaikams suteikti atradimo džiaugsmą“, – sako edukatorė.

Vasaros stovykla

Antroje vietoje pagal veiksnius, lemiančius stovyklos pasirinkimą, yra tinkamas stovyklos laikas. Dr. Austė Kiškienė pastebi, kad dauguma tėvelių stovyklas renkasi pagal savo atostogų planus, todėl vaikų stovyklų organizatoriai darbo turi visą vasarą.

Trečiasis veiksnys – saugi ir sveika aplinka. 56 proc. apklaustų tėvų mano, kad vasaros stovyklos bus saugios jų vaikams nepaisant COVID-19 grėsmės. 36 proc. nežino ir tik vos keli tėvai atsakė, jog, jų nuomone, vasaros stovyklos gali būti nesaugios.

Vaikų universitetas ALFA kaip ir kiekvieną vasarą planuoja įvairias stovyklas ne tik Vilniuje, bet ir kituose Lietuvos miestuose. Dr. Austė Kiškienė sako, kad svarbiausias tikslas – užtikrinti vaikų saugumą ir sveiką aplinką: „Vadovausimės visais LR Vyriausybės nurodymais bei rekomendacijomis ir stovyklos bus organizuojamos tik tokiu atveju, jei bus leidžiama tai daryti“.
Ilona Žilinskytė pasakoja, kad yra svarstoma galimybė derinti stovyklų užsiėmimus lauke su užsiėmimais namuose: „Lauke galima lengvai užtikrinti saugų atstumą tarp dalyvių, daryti įvairius eksperimentus, tyrinėti. O veiklą uždarose patalpose būtų galima perkelti į saugią namų aplinką“. Vis dėlto abi pašnekovės sutinka, kad Vyriausybės sprendimai lems kaip ir kokiu būdu galės vykti vaikų vasaros stovyklos.

Kaip teisingai išrinkti vasaros stovyklą savo vaikui?

Daugelis tėvų neretai susiduria su tikru galvosūkiu, kai reikia iš visos gausybės išrinkti geriausią stovyklą savo vaikui. Vaikų universiteto vadovė Dr. Austė Kiškienė pataria pirmiausia atkreipti dėmesį į programą: „Ar tai gali sudominti Jūsų vaiką? Ar jam labiau tinka judrios, sportinės stovyklos, o gal edukacinės, teminės? Ar jam įdomu įgyti įvairių įgūdžių, ar traukia technologijos, menai?“

Vasaros stovyklos taip pat gali būti skirtos išbandyti naujas sritis, paskatinti vaiko susidomėjimą, pasiūlyti, padėti jam įgyti naujų žinių. Rekomenduotina atkreipti dėmesį į vaiko charakterį ir interesus – jei vaikas domisi sportu, greičiausiai jam labiau tiks sportinė, aktyvi stovykla. Jei įvairių sričių mokslu – edukacinė stovykla. „Visiems vaikams tikrai tinka kūrybinius įgūdžius ir vaizduotę lavinančios stovyklos“, – pastebi dr. Austė Kiškienė.

Taip pat svarbi ir stovyklos trukmė. Vaikų universiteto vadovė ragina įvertinti, kiek laiko galite skirti stovyklai – kelias dienas ar ilgesnį laikotarpį. Taip pat, ar jums tinka dienos stovyklos, ar labiau norėtumėte stovyklos su nakvyne.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)