Daro viską, kad apsaugotų

Delfi skaitytoja pasipiktinusi rašo, kad tai, kas vyksta dabar, yra nenormalu. „Marijampolės mokykloje-darželyje vyksta baisi situacija, direktorė nusprendė, kad pirmą kartą vaikus atvedant į darželį, rugsėjo 1 dieną, tėvai privalės juos iškarto palikti su auklėtoja. Tėvai net su apsauginėmis kaukėmis negalės būti kartu su vaiku! Manau, puikiai suprantate, kad vaikui iškart bus trauma visam gyvenimui, nes jis ten nieko nepažinos“, – rašė susirūpinusi mama.

Susisiekus su mokyklos-darželio „Želmenėliai“ direktore, ji paaiškino, kad naujos taisyklės visiems kelia iššūkių, bet tėvai turi suprasti, kad viskas yra daroma tik dėl jų vaikų saugumo. „Iš tiesų tėvai į grupę su vaikais nebus įleidžiami, bet tai ne mano užgaida. Toks yra atsakingų institucijų nurodymas. Mes sudarysime grafiką, apie kurį tėveliai bus informuoti, pagal jį po vieną visi atves vaikučius. Bus skirtas 10 minučių laikas, per kurį tėvai galės atsisveikinti“, - pasakojo įstaigos vadovė.

Ikimokyklinio ugdymo įstaigos patiria nesklandumų.

Anot jos, darželyje yra vadovaujamasi visomis rekomendacijos, yra matuojama temperatūra. „Suprantu, kad adaptacija gali būti sunkesnė, bet šalyje situacija išlieka ekstremali, todėl turime laikytis reikalavimų. Be to, esame pedagogai, mokame dirbti su vaikais, todėl tėvai neturėtų taip nerimauti. Kita vertus, nevarome tėvų iš įstaigos, norime gražiai su jais bendrauti. Galima ir dabar ateiti apsižiūrėti grupę, pasivaikščioti lauke. Tėvai turi suprasti, kad mes saugome vaikučius, turime būti labai atsargūs. Pavyzdžiui, kiekvienoje grupėje dirba po du pedagogus. Pagalbos specialistai, kiti pedagogai vieną dieną dirbs tik su viena grupe, kad nebūtų jokių pašalinių kontakto“, – pasakojo pašnekovė.

Ji teigė, suprantanti, kad atsiskyrimas šiemet bus sunkus, bet įstaiga daro viską, kad būtų apsaugoti tiek vaikai, tiek personalas.

Anot Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Ikimokyklinio ir pradinio ugdymo skyriaus vedėjos Laimutės Jankauskienės, kiekviena ikimokyklinio ugdymo įstaiga, aptarusi ir susiderinusi su tėveliais, nusistato savo tvarką dėl adaptacijos tvarkos ir laikotarpio. „Pagrindinis akcentas – vaiko gerovė, jo poreikiai. Jei vaikas jautresnis, jam sunku atsiskirti nuo tėvelių, reikėtų tai įvertinti ir leisti kažkurį laiką tėvams pabūti kartu grupėje. Žinoma, tėvai turi laikytis visų saugumo reikalavimų – dėvėti kaukę, dezinfekuotis rankas, laikytis atstumo nuo kitų vaikų ir darbuotojų", – sakė specialistė.

Sunkiau bus tėvams

Kaip sakė psichologė Jūratė Bortkevičienė, ar šiemet adaptacija bus sunkesnė, tikrai taip, bet sunkesnė ji bus tėvams. „Mes labai sureikšminame tą vaiko traumavimą, bet reikia suvokti, kad vaikas nežino, kaip turi būti, ar kaip būtų buvę. Kaip bus, jis taip ir priims. Todėl sunkiau bus ne vaikams, o tėvams“, – sakė psichologė.

Jūratė Bortkevičienė

Anot jos, kadangi šiemet vaikai negalės į darželį neštis ir savo mylimų žaisliukų, tėvams teks sugalvoti kažką kito. „Vaikams norisi turėti kažką iš namų, bet tėveliai gali būti išradingi. Pavyzdžiui, į delniuką „įdėti“ bučinį. Arba ant delniuko nupiešti širdelę. Pasakyti, kad žaisliukas jo lauks namuose“, – patarimais dalijosi specialistė.

Ji patarė, prieš išleidžiant vaiką į darželį, atpratinti jį nuo čiulptuko, sauskelnių. „Galima pasakyti, kad šiemet vaikai, nuėję į darželį, greičiau taps savarankiškesni. O pati adaptacija vieniems gali užtrukti ilgiau, kitiems – trumpiau, bet tėvai turi labiau pasitikėti savo vaikais. Atsiskyrimas yra natūralus procesas. O jei labai neramu, ar matote, kad vaikui sunku, pirmomis dienomis pasiimkite anksčiau, taip streso bus mažiau ir jums, ir jūsų mažyliams“, – teigė psichologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (422)