Mokslo metų pradžia tėvams ir jų vaikams dažnai asocijuojasi su nerimu, o neretai kelia ir papildomą stresą, kurį sąlygoja materialiniai bei emociniai vaikų poreikiai. Psichologas Dainius Jakučionis teigia, kad įtampos galima išvengti, jei tėvai kylančius iššūkius sprendžia ramiai ir apgalvotai.

„Streso prieš mokslo metus išvengti sunku, tačiau įmanoma. Įtampą kelia tiek materialiniai, tiek ir emociniai poreikiai: keičiasi pirmoko aplinka, jis įgyja daugiau atsakomybių. Vieni vaikai tuo džiaugiasi, kiti bijo, tačiau abi grupės nerimauja. Tuo pačiu pergyvena ir tėvai. Jiems patarčiau ramiau žiūrėti į visą pasiruošimo naujiems mokslo metams procesą – naujų gyvenimo etapų ir pasikeitimų bus dar ne vienas, todėl vaikams reikia pavyzdžio, jog įmanoma su jais susidoroti ramiai. Šiuo atveju tėvai turėtų būti pavyzdys savo vaikams – jei tėvai išliks ramūs, vaikai taip pat išvengs nereikalingos įtampos“, – pataria D. Jakučionis.

Nauja tendencija – apsipirkimas mokslams per kelis kartus

Vienas iš būdų sumažinti stresą artėjant rugsėjo 1-ajai – planuotai, apgalvotai ir nuosekliai iš anksto išspręsti visus su pasiruošimu mokslo metams susijusius praktinius rūpesčius, nepaliekant apsipirkimo paskutinei minutei.

Apklausa atskleidė, kad mokslams reikalingomis prekėmis atžaloms jau pasirūpino tik 8 proc. mokyklinio amžiaus vaikų turinčių lietuvių. Kiek daugiau nei ketvirtadalis apklaustųjų (27 proc.) mokslo metams apsiperka rugpjūčio pradžioje, kiek mažiau (23 proc.) – rugpjūčio pabaigoje.

„Tyrimas, kurį atliekame jau kelis metus iš eilės, šiemet parodė, kad žmonės vis labiau įpranta planuotis savo apsipirkimą, tą daryti nuosekliai, išskaidytai laike – beveik trečdalis tėvų šiais metais apklausoje nurodė pirksiantys mokyklines prekes per kelis kartus. Matome, kad pirkėjams svarbu rasti gerų pasiūlymų, ramiai, po truputį, per kelis apsiprekinimus suformuoti visą vaikams reikalingų priemonių krepšelį, tad formuodami asortimentą ir pasiūlymus, stengiamės padėti klientams apsipirkti iš anksto, planuoti savo išlaidas ir mokslo metams pasiruošti palaipsniui“, – teigia bendrovės „Lidl Lietuva“ pardavimų skatinimo departamento vadovas Linas Baltušis.

Vis dažniau ieško kokybiškų prekių

Apklausa parodė, kad vis labiau ryškėja tendencija, jog tėvams vis svarbesnė tampa mokyklinių prekių kokybė. Beveik pusė apklaustųjų (46 proc.) šiais metais sakė, kad rinkdamiesi mokyklinio krepšelio prekes teikia pirmenybę kokybei, o net septyni iš dešimties (66 proc.) ieško geriausio kainos ir kokybės santykio. Prieš du metus prekių kokybė prioritetiniu pasirinkimo kriterijumi buvo tik vos daugiau nei ketvirtadaliui (27 proc.) tėvų.

„Mūsų pirkėjai rinkdamiesi prekes paprastai ieško geriausio kainos ir kokybės santykio, ieško tokių daiktų, kurie tarnauja ne vienerius metus ir kurių pakanka ilgesniam laikui, tad matome, kad pirkėjai mėgsta tokius pasiūlymus, kai pakuotėje būna daugiau negu vienas daiktas. Taip įsigijus reikalingų mokyklai prekių krepšelį kitąmet galima jam atseikėti mažesnę sumą“, – konstatuoja L. Baltušis.

Renkantis kokybiškas prekes, žmonėms vis aktualesnis tampa ir ekologiškumo aspektas. Todėl atsakingas bendradarbiavimas su gamta bendrovėms jau kuris laikas nebėra tik pridėtinė vertė, o būtinybė.

Nerimauja dėl išlaidų, bet jų nedidins

Nors išlaidos mokyklinėms prekėms vis dar yra vienas labiausiai tėvus neraminančių pasiruošimo mokslo metams aspektų, tyrimas atskleidė, kad šiemet mokykliniam apsipirkimui tėvai neplanuoja išleisti daugiau pinigų nei pernai. Išlaidos mokslo metams skirtam krepšeliui kelia įtampą beveik pusei (46 proc.) apklaustųjų tėvų. Tiesa, pernai dėl to nuogąstavo net 60 procentų apklaustųjų, turinčių mokyklinio amžiaus vaikų.

Praėjusiais metais daugiau nei pusė (60 proc.) tėvų planavo mokyklinėms prekėms išleisti daugiau, šiemet tokių – tik 39 procentai. Beveik trečdalis tėvų planuoja apsiriboti iki 100 eur siekiančiomis išlaidomis mokyklinėms prekėms, ketvirtadalis mano, kad išleis 100 -150 eur, o 35 proc. apklaustųjų tam skirs daugiau nei 150 eurų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)