– Kas yra trijų dienų karštinė?

– Tridienę karštinę sukelia žmogaus herpeso virusas, dar vadinamas šeštuoju žmogaus herpeso virusu. Būtent dėl to ši liga dar žinoma, kaip šeštoji vaikiška liga. Kitos penkios: vėjaraupiai, skarlatina, raudoniukė, tymai ir kiaulytė. Šias ligas galime kontroliuoti, nes turime valstybės kompensuojamas vakcinas, o skiepų nuo šios ligos, deja, nėra. Užsikrėsti galima oro lašeliniu būdu, dažniausiai per kvėpavimo takus.

– Kiek dažna ši liga?

– Dažniausiai ja serga vaikai nuo 6 mėnesių iki trejų metų. Įrodyta, kad vaikai iki pusės metų turi imunitetą, įgytą iš motinos. Po to jis pradeda nykti ir tikimybė užsikrėsti padidėja. Vyresniems vaikams nei trejų metų tridienė karštinė pasitaiko retai, nes dažnai jie būna ja jau persirgę ir turi imunitetą. Tiesa, ši liga turi tendenciją kartotis, ypač tiems vaikams, kurių imuninė sistema yra silpnesnė.

– Kokie šios ligos simptomai?

– Liga dažniausiai prasideda karščiavimu. Temperatūra pakyla iki 38-39 laipsnių, nėra aiškių virusinių kvėpavimo takų reiškinių, tai yra, slogos ir kosulio. Bet apie 15 proc. vaikų gali pasireikšti traukuliai. Jie atsiranda dėl aukštos temperatūros. Karščiavimas trunka apie 3-4 paras. Trečią ligos dieną temperatūra krenta ir, apžiūrint vaiką, galima pastebėti, kad yra paraudę žiočių lankai, kartais padidėję pakaušio limfmazgiai, bet pats dažniausias simptomas yra odoje atsiradęs rausvų dėmelių bėrimas. Jis atsiranda nuo viršaus: kaklo, krūtinės ir leidžiasi žemyn – ant pilvo, kojų. Kai temperatūra nukrenta ir atsiranda bėrimas, vaiko būklė jau būna gera: jis yra aktyvus, gerai valgo, geria, žaidžia. Šiuo metu jis jau negali užkrėsti kitų. Vieniems vaikams bėrimas praeina po kelių parų, kitiems gali ir po paros išnykti. Bėrimas neniežti, jo nereikia niekuo tepti. Iš viso liga dažniausiai trunka nuo 2 iki 5 parų. Todėl dažnai tėvai dar vadina ją vienos dienos karštine, dviejų dienų karštine, bet iš esmės visa tai – tridienė karštinė.

– Ar reikėtų vaiką parodyti gydytojui?

– Būtinai, nes reikia nepamiršti apie meningokoko infekciją, kuri yra labai pavojinga tokio amžiaus vaikams. Be to, ir pasireiškia dažniausiai būtent tokiame amžiuje. Meningokokinei infekcijai irgi būdinga aukšta temperatūra ir bėrimas. Žinoma, jis kitoks, o ir vaiko būklė būna kitokia. Segant tridiene karštine – gera, o sergant meningokoko infekcija gali blogėti valandomis. Todėl tėvai turi būti labai budrūs. Dar vienas būdas, kaip atskirti – paspausti bėrimą. Jei paspaudus išbertą vietą, ji pabąla, o atleidus vėl išryškėja, didelė tikimybė, kad tai ne meningokokas. Jei vaikui meningokoko infekcija, net ir paspaudus bėrimas neišnyksta.

– Kokie yra tridienės karštinės gydymo būdai?

– Jokio specialaus gydymo nereikia. Bėrimas išnyksta savaime. Svarbiausia šios ligos metu masžinti temperatūrą dėl traukulių pavojaus ir, be abejo, duoti gerti daug skysčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)