Kad ir kaip dukrelė norėtų pasipuikuoti ryškiaspalviais nagučiais, pirmiausia derėtų pasidomėti, ar lakas (žinoma, skirtas vaikams) mažametei nepakenks, rašoma tinklalapyje babygaga.com. Vargu ar reikia sakyti, kad priimant bet kurį sprendimą dėl vaiko, būtina pamąstyti apie jo sveikatą. Sprendimas nulakuoti mažametei nagus – jokia išimtis.

Kai kurie tyrimai rodo, kad daugelio rūšių vaikiškas nagų lakas, nors, kaip teigia jo gamintojai, savo sudėtyje neturi jokių toksinių medžiagų, vis dėlto kelia tam tikrą pavojų vaiko sveikatai. Kuo tenka rizikuoti ir kokių kenksmingų chemikalų galima aptikti vaikams skirtuose produktuose, sužinosite susipažinę su toliau pateikta informacija.

Tikra tiesa, kad net ir vaikiško nagų lako sudėtyje yra kenksmingų chemikalų. Remiantis kai kurių tyrimų išvadomis, medžiagos, iš kurių gaminamas šis produktas, kelia pavojų ne tik žmogaus organizmui, bet ir aplinkai. Pagrindiniai pavojų keliančių komponentų taikiniai – imuninė sistema, oda ir hormonai.

Tiktai atrodo, kad nagų lakavimas tėra nekaltas užsiėmimas ar smagi pramoga. Kartais tokios veiklos pasekmės gali būti net labai liūdnos. Taigi, pirmiausia privalu išsiaiškinti, kokie toksiški komponentai įeina į vaikiško nagų lako sudėtį.

Toluenas. Gamintojai teigia, kad dabar gaminant nagų laką tolueno naudojama tik šiek tiek, bet, kad ir kaip bebūtų, šis organinis junginys įeina į daugelio tiekėjų siūlomas priemones. Tolueno yra ir valymo priemonėse, dažų skiedikliuose, sintetinėse kvapiosiose medžiagose ir kt. Šiaip jau naudoti stipresnį nei 50 proc. koncentracijos preparatą nėra leistina. Gera žinia ta, kad užregistruota vos keletas atvejų, kai ant nagų patekus tolueno kyla nepageidaujama reakcija. Vis dėlto ilgalaikis šio organinio junginio poveikis, t. y., gausaus jo garų kiekio patekimas į kvėpavimo takus, gali privesti prie rimtų nervų sistemos sutrikimų.

Ftalatai. Šios grupės chemikalai naudojami gaminant įvairius produktus, taip pat žaislus, nagų laką, kosmetinį aliejų, maisto pakuotes ir dezinfekcines priemones. Jie yra būtinas begalės produktų komponentas. Galbūt atrodo keista, bet be ftalatų neapsieina ir kūdikiams skirti produktai, pavyzdžiui, šampūnas, muilas, aliejus ir pudra. Jokių įrodymų, kad ftalatai turi nepageidaujamą poveikį vaiko organizmui, kol kas negauta. Vis dėlto jų pėdsakų aptinkama šlapime, bet tai ir viskas. Kad ir kaip būtų, nėštumo laikotarpiu ftalatai yra kenksmingi. Jie siejami su vaiko vystymosi problemomis ir įgimtais sutrikimais.

Formaldehidas. Nagų lakui formaldegidas suteikia stingdančių savybių ir padeda ilgiau išsilaikyti ant nagų. Šio chemikalo galima aptikti ir statybinių medžiagų sudėtyje. Kaip rodo tyrimai, formaldehidas gali sukelti alergines reakcijas ir dirginti odą. Formaldehido dedama į daugelio gamintojų siūlomus produktus, tačiau ant etiketės jis būna įvardytas kaip formalinas arba metileno glikolis. Į šią cheminę medžiagą patariama žvelgti įtariai, kadangi vaikas gali būti jai alergiškas, todėl sąlytis su ja gali sukelti nepageidaujamų reakcijų, ypač jei vaikui – vos keli metukai. Dėl ilgalaikio formaldehido poveikio gali atsirasti kvėpavimo takų problemų. Jis gali būti įvairių rūšių vėžio priežastis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)