Springstame, kai į mūsų kvėpavimo takus patenka maistas, vanduo ar kiti svetimkūniai. Kalbant apie vaikus, gydytojas sako, kad apie 80% visų vaikų springimų galima priskirti vaikams mažesniems nei 3 metai, o dažniausiai springsta 1–2 metų amžiaus vaikai. B. Jonuška tokią statistiką aiškina paprastai – būtent tokio amžiau vaikai jau ima patys vaikščioti ir gali pasiekti įvairiausius daiktus, be to, juk pažinti pasaulį vaikai pradeda pirmiausia būtent viską dėdami į burną.

„Nepamirškime ir to, kad mažų vaikų kvėpavimo takų spindis yra mažesnis, todėl užspringti jiems yra daug paprasčiau. O naujausia literatūra aprašo, kad beveik du kartus dažniau springsta berniukai“, – priduria vaikų gydytojas.

Žiūrėkite, ką vaikai deda į burną

Iš praktikos gydytojas jau gali pasakyti, kad naujagimiai ir kūdikiai dažniausiai springsta maistu, o vyresni vaikai – įvairiais nevalgomais daiktais. Dažniausiai į kvėpavimo takus patenka žemės arba kiti sprangūs riešutai, įvairios sėklos, spragėsiai. Iš nevalgomų daiktų nelaimę gali užtraukti įvairios žaislų dalys, monetos, sąvaržėlės, smeigtukai, kamšteliai nuo tušinukų ir kiti įvairūs smulkūs daiktai.


„Pavojingiausi vaikams yra guminiai, apvalūs, kieti, nesuspaudžiami ir lygų paviršių turintys daiktai, mat jie kvėpavimo takuose įstringa itin lengvai ir yra sunkiai pašalinami“, – atkreipia dėmesį B. Jonuška.

Ką daryti, jei vaikas užspringsta?

Pirmiausia – nepanikuokite. Gydytojas pataria, kad pirmiausia vaikui užspringus reikia leisti jam pačiam tiesiog bandyti atsikosėti. „Spontaninis kosulys yra efektyviausias ir saugiausias būdas pašalinti svetimkūnį. Todėl leiskite vaikui kosėti, tačiau, žinoma, sekite jo būklę“, – paaiškina gydytojas.

vaikas, kosulys, springimas, verksmas

Antras žingsnis – apžiūrėkite vaiko gerklę. Jeigu matote joje svetimkūnį – pabandykite jį ištraukti. Tačiau jeigu jo nematote, jokiu būdu jo neieškokite aklai pirštu, nes taip galite svetimkūnį įstumti dar giliau.

Labai svarbus dalykas – jei vaikas kosėja ar garsiai verkia, neskubėkite trankyti jam per nugarą. Gydytojas perspėja, kad tuomet galite padaryti visišką obstrukciją svetimkūniui nusileidus giliau.

Padėti vaikui sutrenkiant per nugarą galite tuomet, jei pamatote, kad vaikas yra sąmoningas, tačiau kosulys yra neefektyvus. Gydytojas moko, kaip tai padaryti tinkamai: „Paimkite vaiką ant dilbio arba palenkite į priekį, kad jo galva būtų žemiau, ir penkis kartus trenkite delnu per viršutinę nugaros dalį, tarp menčių.“

Jeigu ir šie smūgiai buvo neefektyvūs ir svetimkūnis liko, apverskite vaiką ir penkis kartus spustelkite pirštais krūtinę ties krūtinkaulio centru. Jeigu vaikas vyresnis nei 1-erių metų – atlikite garsųjį Heimlicho manevrą – penkis kartus paspauskite pilvą kiek žemiau krūtinkaulio.

Kaskart sutrenkę per nugarą ir paspaudę pilvą vis apžiūrėkite vaiko gerklę, ar joje nepasirodė svetimkūnis.

Kreipkitės į medikus

Atminkite, kad visada, jei tik kyla abejonių dėl vaiko būklės, kvieskite greitąją medicinos pagalbą. Užspringimo atveju, jeigu pastebite, kad kosulys yra neefektyvus, įvertinkite savo vaiko sąmonės būklę ir taip pat kvieskite GMP.

Kritiniu atveju – vaikui praradus sąmonę, GMP kvieskite kuo skubiau, o tuo metu paguldykite vaiką ant žemės, atverskite smakrą ir pradėkite gaivinti: padarykite 2 įpūtimus ir 30 krūtinės ląstos paspaudimų.

Gydytojas įspėja jokiu būdu nesumanyti užspringusio vaiko pakratyti paėmus už kojų. Tai ypač pavojinga kūdikiams – šitoks neatsargus papurtymas gali sutraumuoti vaiko galvos smegenis ir tapti sukrėsto vaiko sindromo priežastimi.

Būkite akyli ir po nelaimės, jei vaikui atsigavus jūs nepamatėte iškritusio svetimkūnio, o dar ir pastebėjote kokį nors simptomą – nedvejokite ir kreipkitės į medikus, kad jūsų vaikas būtų tinkamai apžiūrėtas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)