Vaikų vėžio gydymas mūsų šalyje – ypač aukšto lygio. Tačiau, nors gydytojai daro viską, sunkios ligos poveikis būna ilgalaikis: ir sirgusiems vaikams, ir jų artimiesiems išlieka psichologiniai randai.

Pasak labdaros ir paramos fondo „Mamų unija“ vadovės Justinos Žukauskienės, reabilitacijos bei psichologinės pagalbos trūksta visai ligonio šeimai. Vasario 15-ąją minima Tarptautinė vėžiu sergančių vaikų diena suteikia progą darkart apie tai priminti, rašoma atsiųstame pranešime.

Būtina psichologinė pagalba

Vėžio diagnozė sugriauna įprastą gyvenimą. Susirgus vaikui, tėvams visą dėmesį tenka sutelkti į ligonį. Dėl to neretai kuris nors iš tėvų praranda darbą, desperatiškai prisiskolina lėšų, apleidžia kitus savo vaikus ir taip susitapatina su sergančiuoju, kad nepajėgia pasirūpinti savimi.

„Mūsų „Mamų unijos“ namuose apsistoja šeimos. Bendraudami su jomis matome, kad parama būtina sergančiojo tėvams, broliams, seserims, – sakė J. Žukauskienė. – Mūsų fondo misija – būti šalia ir padėti: nuo paprastų buitinių dalykų iki psichologinės pagalbos kiekvienam šeimos nariui. Vėžys – tai emocinė visos šeimos krizė.“

Anot J. Žukauskienės, būtų idealu, jeigu visą vaiko gydymo laiką šeima pasirūpintų socialinis darbuotojas ir psichologas. Tačiau tokių klinikų dar labai trūksta. Kol kas tik Vilniuje esantys „Mamų unijos“ Šeimos namai yra skirti būtent šiam tikslui – kompleksinei pagalbai.

Vienintelis projektas Europoje

„Anksčiau su pavydu žvelgdavome į pagalbos centrus užsienyje, kuriuose visapusiškai, neišskiriant nė vieno šeimos nario, buvo teikiama pagalba. Sergančiam vaikui reikalinga ilgalaikė reabilitacija, todėl jo broliams, seserims suteikiama galimybė visada būti šalia, o ir tėvams padedama atsitiesti po ištikusios negandos“, – pasakojo fondo „Mamų unija“ prezidentė Eglė Mėlinauskienė.

Šiuo metu rengiamasi pagausinti vaikų reabilitacijos paslaugų, o tam, kad juos slaugantys tėvai galėtų susigrąžinti gyvenimo džiaugsmą, jiems bus sudaroma galimybė imtis įvairios veiklos.

„Planuojame išplėsti ūkį šalia Šeimos namų. Šiuo metu jame yra vaismedžių sodas, planuojame pastatyti ir šiltnamį. Taigi ūkyje bus galima užauginti ekologiškų daržovių, galbūt – ir uogų, o derliumi dalintis su namų gyventojais. Tai, ką artimiausiu metu padarysime, bus išskirtinis projektas, jis neturės atitikmens visoje Europoje“, – antrino fondo vadovė J. Žukauskienė.

Vilniuje, šalia Santaros vaikų ligoninės, įrengtuose Šeimos namuose gali nemokamai apsistoti vėžio pakirstos šeimos. 2 tūkst. kv. m. plotą užimantys namai įrengti už žmonių suaukotus pinigus ir skirtą gyventojų pajamų mokesčio (GPM) dalį. Šįmet surinktos lėšos bus naudojamos ne tik ūkio plėtrai, bet ir reabilitacijos centrui užbaigti.

Daugiau nei dešimtmetį vėžio pakirstus vaikus ir jų šeimas globojanti „Mamų unija“ pastaruoju metu išplėtė savo veiklą. Ji rūpinasi ne tik Šeimos namais, bet ir leidžia metodinę medžiagą, organizuoja tėvų stovyklas, teikia psichologinę ir net finansų valdymo pagalbą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją