– Sakykite, kiek reikia injekcijų vaikams, skiepijantis nuo gripo?

– Vaikus skiepyti nuo gripo pradedame nuo 6 mėnesių: viena dozė, o po mėnesio – dar viena, jei vaikas prieš tai nebuvo skiepytas nuo gripo. Jei buvo, tuomet vaikams iki devynių metų užtenka vienos injekcijos. Vaikai nuo devynių metų skiepijami kaip suaugusieji – vieną kartą, nepriklausomai nuo to, ar buvo skiepyti anksčiau, ar ne.

– Ką tėvai turėtų žinoti, ko tikėtis po skiepo?

– Po gripo skiepo, kaip ir po bet kokios vakcinos, perspėjame apie vietines arba sistemines reakcijas į vakciną. Vietinės dažniausiai būna injekcijos vietos paraudimas, skausmas, gali būti patinimas. O iš sisteminių – šiek tiek pakyla temperatūra – 37,2 ir gali būti švelnus raumenų, galvos skausmas. Tačiau pastebime, kad šie simptomai yra švelnūs ir trunka keletą dienų.

– Per kiek dienų jie gali atsirasti?

– Dažniausiai tos reakcijos pasireiškia pakankamai gretai. Jei vaiką skiepijote ryte, vakare ar kitą rytą gali pasireikšti. O vietinės reakcijos gali atsirasti ir po kelių valandų.

– Ar reikėtų temperatūrą mušti vaistais?

– Jei kyla ik 38,5 ir daugiau, verta panaudoti ką nors nuo temperatūros. Tam tinka visi įprastiniai vaistai: žvakutės, sirupai, tabletės.

– Kiek vaikų pajunta tas nepageidaujamas reakcijas?

– Dažniausiai apie 15-20 proc. vaikų.

– Lyginant su suaugusiaisiais tai daugiau ar mažiau?

– Panašiai, tik vaikams dažniau pasireiškia temperatūra.

– O jei kalbėsime apie sunkiąsias reakcijas, kokios jos gali būti?

– Jei kalbėsime apie sunkiąsias reakcijas, tai būtų anafilaksinis šokas. Tai yra alerginė reakcija į vakciną ar jos sudedamąsias dalis. Dažniausiai tėveliai apie tai žino iš anksto. Nes vakcinose naudojamos panašios sudedamosios dalys, pavyzdžiui, kiaušinio baltymas. Jei jam yra alergija, jau po pirmų skiepų tėvai tai žino. Tai viena grėsmingiausių pašalinių reakcijų, bet apie jas tėvai žino iš anksto.

– Yra vaikų, kuriems negalima skiepytis nuo gripo?

– Kaip ir sakiau, negalima, kai yra nustatyta alergija bet kuriai sudedamajai vakcinos daliai, kita kontrindikacija – jaunesni nei 6 mėnesių vaikai ir sąlyginė kontrindikacija – karščiuojantys šiuo metu arba sergantys vaikais. Kitų nelabai yra.

– Su kokiomis tėvų baimėmis susiduriate dažniausiai?

– Galiu tik pasidžiaugti, kad šiemet tėvai labai aktyviai skiepija vaikus ir skiepijasi patys. Be to, kuo jaunėja tėveliai, tuo mažiau išgirstu apie galimus vakcinų mitus ir tuo džiaugiuosi. Gal labiausiai neraminantis klausimas dėl reakcijų po skiepo, ar galima užsikrėsti virusu po skiepo. Kokia gali būti maksimali temperatūra. Bet taip yra dėl visų vakcinų.

– Kalbant apie veiksmingumą, kiek gripo vakcina veiksminga?

– Remiantis tiek moksliniais tyrimais, tiek literatūra, galima tik pasidžiaugti, kad apie 75 proc. sumažėjo vaikų hospitalizavimas į vaikų intensyvios terapijos skyrių dėl gripo komplikacijų. Tai parodo, kad gripo vakcina apsaugo nuo ligos ir galimų komplikacijų.

– Kada skiepytis nuo gripo per vėlu?

– Niekada nevėlu. Dažniausiai pradedame skiepyti spalį, bet net ir sausį, ir vasarį nėra vėlu skiepytis, nes gripo sezonas tęsiasi iki balandžio mėnesio. O pasiskiepijus imunitetas susidaro per 2 savaites, todėl niekada nėra per vėlu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)