– Kurie skiepai yra saugūs nėštumo metu?

– Nors skiepai nėštumo ir žindymo laikotarpiu nerekomenduojamai, visada reikia įvertinti rizikos ir naudos santykį (didelis ligos paplitimas, kai galima nauda viršija galimą riziką, ar traumų atvejų, skiepijant nuo stabligės). Kadangi raudonukės ir vėjaraupių infekcijos ypač pavojingos tiek vaisiui, tiek kūdikiams, prieš planuojant nėštumą, rekomenduojama moterims (neturinčioms imuniteto t. y. nesirgusioms ar neskiepytoms) pasiskiepyti nuo šių infekcijų.

Nėštumas ir skiepai
Daiva Razmuvienė
Tam, kad spėtų susiformuoti imunitetas, skiepytis rekomenduojama likus ne mažiau nei 1 mėnesiui iki pastojimo

Tam, kad spėtų susiformuoti imunitetas, skiepytis rekomenduojama likus ne mažiau nei 1 mėnesiui iki pastojimo.

Tiek nėščiosioms, tiek žindančioms mamoms rekomenduotume vengti kelionių į egzotines šalis, tačiau jei kelionės buvo iš anksto suplanuotos, tuomet labai svarbu užtikrinti geras higienos sąlygas visos kelionės metu. Geltonojo drugio vakcina jokiu būdu negali būti skiepijamos nei nėščiosios nei žindančios moterys, todėl patariama atsisakyti kelionių į endemines geltonojo drugio šalis kadangi neskiepyti asmenys gali būti neįleisti į šalį.

– Kokios galimos nepageidaujamos reakcijos į skiepus?

– Dažniausiai pasitaikančios nepageidaujamos reakcijos į skiepą yra lengvos, trumpalaikės ir nereikalaujančios gydymo. Inaktyvuotos vakcinos dažniausiai sukelia vietines reakcijas (tai – paraudimas, patinimas, skausmingumas injekcijos vietoje) ir bendras reakcijas (karščiavimas, bendras silpnumas, mieguistumas, nuovargis). Šie simptomai paprastai trunka iki 2-3 dienų.

– Ar yra skirtumas, kuriuo nėštumo periodu nėščioji skiepijasi? Kada žala mažiausia?

– Skiepytis sezonine gripo vakcina nėščiosioms rekomenduojama bet kuriuo neštumo metu. Gripas yra viena iš dažniausių virusų sukeliamų kvėpavimo takų infekcijų. Besilaukiančioms moterims gripo komplikacijų rizika yra daug didesnė nei kūdikio nesilaukiančių bendraamžių moterų. Todėl Pasaulio sveikatos organizacija nėščiąsias įtraukė į rizikos grupę. Gripo virusas pavojingas visą nėštumą, tačiau pirmąjį nėštumo trimestrą ypač pavojingas vaisiaus raidai.

Nors Lietuvoje nėra oficialių rekomendacijų skiepyti nėščiąsias nuo kokliušo infekcijos ir tokia praktika netaikoma, tačiau skiepyti kokliušo (skiepijama kartu su difterijos, stabligės komponentais) vakcinos charakteristikų santrauka leidžia skiepyti moteris trečiąjį nėštumo trimestrą.

Kokliušas yra ūmi infekcinė liga, kuriai būdingi stiprūs kosulio priepuoliai. Kokliušu užsikrečiama nuo sergančio žmogaus, šiam kalbant, čiaudint, kosint. Ligą dažnai platina suaugusieji, nė nežinantys, kad serga kokliušu. Suaugusiems ligos simptomai dažnai silpnesni, tad kokliušas supainiojamas su kitomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, o kūdikiai ir naujagimiai labai greitai užsikrečia šia infekcija, kuri jiems ypatingai pavojinga, nes jiems dažniausiai pasitaiko sudėtingos komplikacijos.

– Kodėl skiepai nuo tymų nėščiosioms nerekomenduojami?

– Vadovaujantis imuninio vaistinio preparato charakteristikos santrauka, negalima skiepyti nėščiųjų vakcina nuo tymų infekcijos. Taip pat apraše numatyta, kad nėštumo reikia vengti 1 mėnesį po paskiepijimo. Tymai nėštumo metu gali sukelti rimtų komplikacijų ir mamai, ir vaisiui. Pavyzdžiui persileidimą, ankstyvą vaiko gimimą, taip pat vaisiui gali sukelti komplikacijų, tokių kaip vystymosi sutrikimai ir kt.

Apskritai gyvos susilpnintos vakcinos nėščiosioms yra kontraindikuotinos (negalima skiepyti). Gyvos susilpnintos vakcinos: vėjaraupių, tymų, raudonukės, epideminio parotito, geltonosios karštligės. Jokios skiepijimo gyvomis susilpnintomis vakcinomis schemos nesudarinėjamos nėščioms moterims.

– Kokie kiti skiepai nėštumo metu gali sukelti komplikacijų?

– Nėščiosioms skiepyti gali būti saugiai naudojamos negyvos vakcinos, o gyvos susilpnintos vakcinos yra kontraindikuotinos (pvz. tymų, raudonukės, kiaulytės kombinuota vakcina; vėjaraupių ir geltonosios karštligės vakcina).

– Ar žindymo metu yra saugu skiepytis?

– Kadangi daugumos vakcinų vartojimo motinoms žindymo laikotarpiu saugumas nebuvo įvertintas arba yra riboti duomenys, todėl vadovaujantis preparatų charakteristikų santraukomis žindyvių skiepyti nerekomenduojama.

– Kokių apsaugos priemonių rekomenduotumėte laikytis nėščiosioms, kad neužsikrėstų ligomis, nuo kurių negali pasiskiepyti?

– Svarbu vengti masinio susibūrimo vietų, laikytis elementarios higienos taisyklių bei stebėti savo sveikatą, o nerimaujant dėl savo sveikatos būklės – kreiptis į šeimos gydytoją.