Gebėjimas kaipmat išsipurvinti – vaikams būdingas bruožas, o ant nešvarių rankų, žinoma, tarpsta mikrobai. Štai kodėl rankų dezinfekantai – privalomas produktas tėvų prekių krepšelyje, ypač po COVID-19 protrūkio. Naudojant dezinfekantą pavyksta greitai atsikratyti mikrobų, kai muilas ir vanduo nepasiekiami, rašoma tinklalapyje babygaga.com.

Vis dėlto kyla klausimas – ar dezinfekcinį skystį gali naudoti vaikai, ir jei taip, nuo kelių metų?

Remiantis JAV pediatrų akademijos (AAP) pateiktomis gairėmis, rankų dezinfekcinė priemonė turi būti laikoma vaikams nepasiekiamoje vietoje, be to, jaunesni nei šešerių metų vaikai šią priemonę gali naudoti tik prižiūrimi tėvų.

Rankų dezinfekcinio skysčio keliami pavojai

Daugelyje rankų dezinfekantų yra 60–95 proc. alkoholio, todėl jei vaikas po rankų dezinfekavimo procedūros ims čiulpti pirštą arba nugurks bent arbatinį šaukštelį dezinfekanto, pasekmės gali būti liūdnos. Kaip buvo rašyta AAP leidžiamame žurnale „Healthy Children“, nurijus net labai mažą kiekį dezinfekanto gali įvykti apsinuodijimas alkoholiu. Lemiami veiksniai čia – vaiko amžius ir svoris.

Remiantis „BabyCenter“ paskelbta informacija, apsinuodijimo alkoholiu simptomai – tai kosulys, akių sudirgimas, burnos išsausėjimas, pilvo skausmas, vėmimas ir konjunktyvitą primenanti būklė. Galimi ir tokie simptomai kaip alpimas, pasunkėjęs kvėpavimas ir neadekvatumas. Jei vaikui pasireiškia kuris nors iš paminėtų simptomų, būtina nedelsiant kviesti greitąją pagalbą.

Asociatyvi nuotr.

Kaip eliminuoti riziką

Ką daryti, kad dezinfekcinio skysčio naudojimas nekeltų vaikui jokios rizikos? Toliau suminėti „BabyCenter“ pateikti patarimai.

• Priemonę naudojantį vaiką privaloma stebėti, ypač jei vaikas jaunesnis nei penkerių metų.

• Vaiko rankoms dezinfekuoti pakanka visiškai nedaug dezinfekanto. Priemonę reikia kruopščiai įtrinti, kad vaiko rankos liktų visiškai sausos. Tada vaikas tikrai nenulaižys dezinfekanto, jeigu jis gelio pavidalo.

• Dezinfekantą reikia laikyti atokiai nuo liepsnos, statinės elektros šaltinių, kibirkščiuojančių objektų ir pan., nes egzistuoja tikimybė, kad alkoholio turinti priemonė užsidegs.

• Pasinaudojus dezinfekantu būtina sandariai uždaryti tarą, kurioje jis laikomas, ir padėtį ją į vaikams neprieinamą vietą. Atminkite, kad kai kurių rūšių dezinfekcinės priemonės skleidžia malonų kvapą, kuris vaikams gali pasirodyti net labai patrauklus.

Elkitės sumaniai ir saugiai

Rūpintis vaiko rankų švara derėtų sumaniai ir saugiai. Puikiausias būdas atsikratyti mikrobų – plauti rankas su muilu ir vandeniu ne trumpiau kaip 20 sekundžių.

Jei šios priemonės nepasiekiamos, galima griebtis dezinfekantų, bet paieškoti tokių, kurių sudėtyje nebūtų alkoholio, arba naudotis alkoholio neturinčiomis kūdikių servetėlėmis.

Po dezinfekavimo procedūros reikia stebėti, kad vaiko pirštai neatsidurtų burnoje.

Ypač didelis apdairumas būtinas su jaunesniais nei penkerių metų vaikais arba tokiais, kurie turi įprotį čiulpti pirštus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt