„25 g cukraus yra Pasaulio sveikatos organizacijos rekomenduojama cukraus paros norma vaikams“, – teigė Sveikatos apsaugos ministerijos spaudos tarnyba.

PSO rekomenduoja riboti cukraus vartojimą visą gyvenimą, o jaunesniems nei 2 metų vaikams nerekomenduojama apskritai vartoti pridėtinio cukraus.

Kaip sumažinti cukraus kiekį maiste?

Mokykite vaikus gerti vandenį, o ne saldžius gėrimus.

Gamindami namuose cukraus įberkite mažiau, nei nurodyta recepte.

Vietoj ledų pasigaminkite naminio jogurto be cukraus arba suplakite grietinėlę maišytuve su šviežiais vaisiais.

Saldumynus pakeiskite vaisiais.

Medaus ir džiovintų vaisių per dieną reikėtų suvartoti ne daugiau kaip 2 porcijas (viena porcija – 15 g).

Rinkitės maisto produktus, kuriuose yra kuo mažiau cukraus.

Kaip vartoti mažiau saldumynų: mitybos specialisto patarimai

Endokrinologė ir mitybos specialistė Natalija Samoilenko pasakoja, kaip galima apgauti organizmą, kuris dėl streso reikalauja saldumynų.

„Traškios daržovės – kopūstai, morkos, burokėliai – gali suteikti antistresinių atsargų ir išteklių“, – sakė ji.

Potraukį saldumynams galima suvaldyti, todėl, be daržovių, jas pakeiskite ankštinėmis daržovėmis, pavyzdžiui, pupelėmis, lęšiais ar žirniais.

Be to, pirmenybę turėtumėte teikti skaiduloms, kurių yra vaisiuose, daržovėse, žolelėse ir duonoje.

Vis tik saldumynų nereikėtų visiškai išbraukti iš mitybos raciono: galima saikingai valgyti uogienės, medaus ar juodojo šokolado.