Emma Shardlow Hudson (29 m.) mano, kad motinos pienas vertingas dėl jame esančių antikūnų.

Jungtinėje Karalystėje moterims rekomenduojama maitinti krūtimi vaikus tol, kol vaikui ir pačiai mamai norisi.

Nacionalinė šalies sveikatos apsaugos sistema NHS nepateikia rekomendacijų, kada tiksliai nustoti maitinti kūdikį krūtimi.

Pirmus šešis kūdikio gyvenimo mėnesius rekomenduoja jį tik žindyti motinos pienu (neduoti jokio kito maisto ar gėrimų), vėliau žindyti ir palaipsniui duoti ir kitokio maisto.

Motinos pienas – tinkamiausias naujagimiui

Ekspertai mano, kad maitinimas krūtimi yra naudingas tiek kūdikiui, tiek motinai. Kūdikius motinos pienas saugo nuo infekcijų, diarėjos ir vėmimo, o tolimesniame gyvenime saugo nuo nutukimo ir kitokių ligų.

Moterims maitinimas krūtimi mažina krūties ir kiaušidžių vėžio riziką.

Ir vis tik kiek laiko žindyti atžalas?

Nėra svarių argumentų, rodančių, kad reikia žindyti griežtai tam tikrą laikotarpį, tad egzistuoja bendresni pobūdžio rekomendacijos.

Maitinti kūdikį krūtimi iki dvejų metų ar ilgiau – idealu, rašoma NHS interneto svetainėje ir priduriama, kad motina gali žindyti kūdikį tiek laiko, kiek norisi.

Pasaulio sveikatos organizacija taip pat rekomenduoja maitinti krūtimi dvejus metus ar ilgiau.

Tiesa, daktaras Maxas Davie iš Karališkojo pediatrijos ir vaiko sveikatos koledžo teigia, kad vyresnių nei dvejų metų vaikų žindymas jau nebėra naudingas: „Sulaukęs dvejų metų vaikas turėtų gauti reikiamų medžiagų su maistu, todėl žindymas krūtimi nebėra prasmingas.“

Ilgesnis žindymas nekenkia

Kiekviena moteris priima sprendimą, kiek laiko žindyti vaiką, atsižvelgdama į daugelį jai aktualių veiksnių – pavyzdžiui, ar reikia grįžti į darbą, ar jaučia sutuoktinio, draugų palaikymą, ar komfortiškai jaučiasi žindydama krūtimi.

Svarbus dalykas – žindant kūdikį užsimezgantis stiprus emocinis ryšys.

„Maitinimas krūtimi – absoliučiai asmeniškas dalykas, – teigia daktaras M. Davie. – Jis stiprina motinos ir kūdikio ryšį, sakyčiau, žmonės turėtų elgtis taip, kaip jiems tinkamiausia.

Pavyzdžiui, JK apie 80 proc. moterų pradeda žindyti naujagimius, o po kelių savaičių liaujasi tai dariusios. Žindomi tik trečdalis pusės metų amžiaus kūdikių ir vos 0,5 proc. metų amžiaus mažylių.

2016 m. JK išpublikuoto tyrimo duomenimis, JK žindomų kūdikių procentas labai nedidelis, vienas mažiausių pasaulyje.

Pediatrų teigimu, neretai moterys susiduria su problemomis, pradėjusios žindyti, jos ne visada sulaukia paramos ir praktinių patarimų.

Ne visi palankiai reaguoja į kūdikių maitinimą krūtimi viešose vietose, tai irgi gali stabdyti moteris.

Yra ir tokių moterų, kurios neturi pieno arba sąmoningai nusprendžia nežindyti vaikų. Šį sprendimą reikėtų gerbti, pabrėžia ekspertai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt