Traumas, nukritę nuo baldų, dažniausia patiria 3-47 mėnesių amžiaus vaikai. Vaikai dar neturi tokio savisaugos jausmo, ne viską įvertina todėl, vedami smalsumo ar norėdami pasiekti matomus daiktus, lipa ant įvairių baldų ir traumų po kritimų pasitaiko įvairiausių. Kritimai nuo vaikiškų kėdučių dažniausiai įvyksta, kai neprisegtas vaikas bando atsistoti arba kėdė apvirsta. Visgi vaikai, nukritę iš mažesnio nei 90 cm aukščio, labai retai patiria rimtas traumas. Vaikai gali susitraumuoti net ir miegodami, vienoje studijoje aprašoma, kad iš 85 vaikų, kurie pateko į ligoninę dėl iškritimo iš lovos, 22 proc. patyrė sunkius sužalojimus nukritę nuo antro dviaukštės lovos aukšto.

Benediktas Jonuška

Norint išvengti su baldais susijusių traumų rekomenduojama:

  • Kėdutes vaikams statyti stabiliose vietose ir vaikus prisegti specialiais diržais;
  • Kėdutes laikyti toliau nuo stalų, kad vaikai negalėtų atsistumti;
  • Niekada nepalikti kūdikių padėtų ant lovų, sofų, stalų ar kitų baldų nepaisant, to kad jie dar nemoka apsiversti;
  • Lopšiuose ar ant vystymo stalų naudoti apsauginius turėklus;
  • Naujagimių kėdutes dėti ant grindų, o ne ant stalų;
  • Nuleisti vaiko čiužinį lovelėje, kai vaikas pradeda sėdėti ar bando stotis, nebenaudoti lovos, kai turėklai yra daugiau nei trys ketvirčiai vaiko ūgio;
  • Neleisti vaikams jaunesniems nei 6 metų amžiaus miegoti viršutinėse lovose;
  • Viršutinė lova dviaukštėse lovose turi turėti turėklus abiejose pusėse, įlipimo pusėje turėklų tarpas neturėtų būti didesnis nei 9 cm.

Trumpai galima paminėti ir kritimus vonioje. Vienoje apžvalgoje aprašoma, traumas vonioje dažniausiai patiria 3 metų vaikai, bet tiriamųjų grupėje varijavo nuo 4 mėnesių iki 16 metų amžiaus. Po tokių traumų du trečdaliai vaikų atvyksta į ligoninę dėl įvairių žaizdų, 68 proc. vaikų nukentėjo galva ir kaklas. 85 proc. atvejų suaugusieji buvo šalia vaikų jaunesnių nei 5 metų amžiaus, kai jie patyrė traumas. Kadangi daugumoje atvejų suaugusieji buvo šalia, todėl rekomenduojama vonioje naudoti neslystančius kilimėlius, kurie gali sumažinti vaikų kritimų vonioje skaičių.
Vaikas susižeidė

Dar kiek apie mažylių vaikštynes, su kuriomis taip pat pasitaiko kritimų ir traumų. Į skubios pagalbos skyrių su vaikštynėmis susijusiomis traumomis atvykdavo tėvai su vidutiniškai 8,2 mėnesių amžiaus kūdikiu, 59 proc. berniukai ir 98,8 proc. traumų įvykę namuose. 9 iš 10 vaikų patiria galvos arba kaklo traumas. 4,5 proc. vaikų reikalinga hospitalizacija, tarp jų 38 proc. stacionarizuojami su kaukolės lūžio diagnoze, o 29 proc. dėl smegenų sukrėtimo.

Dažniausia vaikai susižeidžia su vaikštyne nukritę nuo laiptų (74 proc.) arba iškritę iš vaikštynės (15 proc.). 3 proc. traumų įvyksta tuomet, kai vaikai pasiekia daiktus, kurių negalėtų pasiekti be vaikštynės ir kurie turėtų būti nepasiekiamoje vietoje, tai yra karšti gėrimai, paviršiai, aštrūs daiktai. Tarp šių pacientų kone trys ketvirtadaliai patiria nudegimus.

Kalbant apie šių traumų prevenciją paprasčiausiai vaikštynės nėra rekomenduojamos vaikams net ir su suaugusiųjų priežiūra, nes prižiūrintis asmuo dažniausiai nespėja sureaguoti, todėl traumų neįmanom išvengti. Jeigu nusprendėte įsigyti vaikštynę, tuomet ji turėtų atitikti saugumo standartus (tinkamas dydis, stabdymo mechanizmas, kai bent vienas ratukas atsiranda ore). Tarp kitko Kanadoje vaikštynės uždraustos nuo 2004 metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)