– Kokie simptomai byloja, kad vaikas turi utėlių?

– Jei vaikas pradeda kasytis, tai jau yra požymis, kad galvoje kažkas apsigyveno. Tėvai turėtų atidžiai pažiūrėti plaukus ir, jei ant jų pamato baltus taškelius, galima spėti, kad tai kiaušinėliai. Suaugusią utėlę sunku pamatyti, nes ji labai greitai juda, bet kiaušinėliai išduoda apie numanomą bėdą. Tiesa, nereikėtų jų supainioti su pleiskanomis. Jei plauką papurtysi, pleiskanos lengvai nukris, o kiaušinėliai laikysis tvirtai, net jei šukuosi su tankiomis šukomis. Kiaušinėliai yra labai maži – apie vieną milimetrą, o kartais ir tiek nesiekia.

– Kokias vietas reikėtų ypač atidžiai apžiūrėti?

– Už ausų, prie kaklo, pakaušį – šios vietos yra dažniausios, kur galima pamatyti kiaušinėlius.

– Ką daryti? Ar įmanoma liaudiškomis priemonėmis jas išnaikinti?

– Geriausia priemonė yra mechaninis atsikratymas šiais gyviais. Yra specialios tankios šukos. Plaukus reikėtų suvilgyti rūgščia terpe: acto rūgštimi ar citrinos rūgštimi, kad šie pasidarytų slidesni. Su tankiomis šukomis reikėtų šukuoti apie 30 minučių. Šitaip galima iššukuoti ir jau suaugusias utėles, ir kiaušinėlius. Tą procedūrą reikia tęsti kas tris-keturias dienas maždaug apie dvi savaites. Jei visų kiaušinėlių neiššukuosite, po 7-10 dienų iš jų vėl gali išsiristi utėlės ir jos vėl pradės dėti kiaušinėlius. Be to, yra įvairūs šampūnai, losjonai, kurie padeda lengviau iššukuoti plaukus, dalis jų sunaikina utėles, bet ne visi sunaikina kiaušinėlius. Todėl reikia pakartotinai patikrinti galvą ar neatsiranda naujų gyvūnėlių. Taip pat yra įvairių preparatų, padarytų iš augalinių aliejų, jie yra ekologiškesni, mažiau dirgina odą. Jie suaugusias utėles ir kiaušinėlius tarsi padengia tokiu aliejiniu apvalkalu, kad tas parazitas negalėtų kvėpuoti ir tiesiog uždustų. Tad priemonių yra visokių, bet iš tikrųjų pasaulyje vis dėl to pripažįstama, kad mechaninis yra veiksmingiausias. Kita vertus, nereikia pamiršti, kad nuo tų cheminių preparatų vystosi atsparumas. Todėl šukuoti vis tiek reikia.

Asociatyvi nuotr.

– Kaip elgtis kitiems šeimos nariams?

– Jeigu pas vaiką atsirado utėlių, tai nereiškia, kad ta šeima neprisilaiko higienos. Tai yra kontaktinė liga, kuria galima užsikrėsti pasidalinus šukomis, ausinuku, segtuku. Jei pas vieną šeimos narį atsirado utėlių, reikia pasižiūrėti visiems šeimos nariams. Jei nėra, gerai, bet apžiūrą pakartoti. Utėlės be maisto gali išgyventi apie 24 valandas. Todėl, kai sužinoma, kad kažkas jomis užsikrėtė, po visų procedūrų reikėtų surinkti visą patalynę, rankšluosčius, drabužius ir išskalbti ne žemesnėje nei 60 laipsnių temperatūroje. Arba jei kažko negali skalbti, galima išlyginti laidyne. Jei yra kokie nors daiktai, kurie įtari, kad gali būti užkrėsti, bet negali jų nei skalbti, nei lyginti, tuomet reikia sudėti į plastikinį maišą ir palikti kuriam laikui. Utėlės žus.

– Tėvai dažnai bando atsekti, kur, nuo ko galėjo vaikas užsikrėsti. Į kokį periodą reikėtų žiūrėti nuo simptomų pradžios?

– Apie 30 dienų. Be to, labai svarbu, jei vaikas lanko darželį ar mokyklą, reikėtų pasakyti apie tai mokytojai. Ji neturėtų viešinti, kas susirgo, bet kiti tėveliai turėtų patikrinti savo vaikučius, ar jiems neatsirado utėlių.

– Ar baseine galima užsikrėsti?

– Galima. Pasirodo, utėlės vandenyje ilgai išsilaiko gyvybingos. Pagelbėti gali maudymosi kepuraitė, bet jomis vaikai neturėtų keistis.

– Anksčiau, jei vaikui rasdavo utėlių, jam buvo nukerpami plaukai. Šiandien šis metodas nebetaikomas, tiesa?

– Tikrai netaikomas. Anksčiau nebuvo tiek daug priemonių, vaikai ilgai kasydavosi, kol neprasikasydavo žaizdų. Nuo jų plaukai susiveldavo, nebeįmanoma būdavo sušukuoti. Dėl to ir nukirpdavo. Dabar kirpti tikrai nereikia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt