– Kad ir kaip sveikai maitinsi vaiką, šaltuoju metų sezonų išvengti virusų – sunkus iššūkis. Sakykite, kuo būtų protingiausia maitinti sergantį vaiką?

– Visų pirma, reikia žinoti, kad sergant svarbiausia yra ne maistas, o skysčiai. Jei vaikas nenori valgyti, tikėtina, kad suvalgius, jam nevirškins. Žinoma, reikia žiūrėti, kokia tai liga ir pasitarti su gydytoju, nes rekomendacijos bus skirtingos. Jei, vaikas pasigavo roto ar noro virusą, geriau nieko nevalgyti, o gerti skysčių ir dar geriau, jei tie skysčiai bus su elektrolitais, nes organizme sutrinka jų pusiausvyra. Kitas atvejis, jei tai bus peršalimas, sloga, kosulys. Bet skysčių reikia visada.

– Kaip žinoti, ar jų pakanka?

– Tai parodo du dalykai. Visų pirma, į ką reikėtų atkreipti dėmesį, ar vaikas šlapinasi. Nes kai yra aukšta temperatūra, mamai gali atrodyti, kad vaikas geria, bet kai sergame, stipriai prakaituojame, todėl skysčių reikia daugiau nei įprastai. Jei vaikas nesišlapina 3-5 valandas, jau reikia sunerimti ir, kaip aš juokauju, šokti dainuoti, kad vaikas atsigertų. Tegu mažais gurkšneliais, bet dažnai. Jei vaikas dehidratuoja, viskas gali baigtis ligoninėje ir gijimo procesas bus ilgesnis. Tai pirmiausia reikia siekti, kad vaikas šlapintųsi, paskui reikia žiūrėti, kokia šlapimo spalva. Jei ji yra ryškiai geltona arba ruda, vadinasi, yra stipri dehidratacija ir reikėtų tą skysčių kiekį didinti. Jei vaiką pykina, tikėtina, kad jis nenorės gerti gryno vandens, reikėtų duoti skiesto negazuoto mineralinio vandens arbatas švelnios arbatos. Kai mano vaikai buvo visai maži, buvo nepaprastas užsiėmimas sugirdyti jiems skysčių, todėl prisidėdavau įvairiausių gertuvių, puodelių, šiaudelių ir šitaip žaisdavome. Ir jei įprastomis sąlygomis aš tikrai nerekomenduoju vaikams rodyti filmukų, kol jie valgo, tai šiuo atveju tinka visos priemonės, kad tik jie atsigertų. Jei yra tik aukšta temperatūra, bet nėra viduriavimo, vėmimo, tinka ir skiestos sultys, bet jas reikėtų stipriai atskiesti. Tikrai daugiau nei pusė per pusė. Vaikas tada gaus ir to skysto maisto.

Vaida Kurpienė
Organizmas turi skirti visas jėgas ne virškinimui, o gijimui

Kai vaikas pradeda rodyti norą valgyti, tinka įvairūs švelnios tekstūros vaisiai, tarkime, kepti obuoliai, persikai ir kiti. Nes jei gerklė sutinusi, raudona, maistas braižo gleivinę ir vaikams sunku. Jei valgo obuolį, nuskuskite odelę. Labai tinka įvairios sriubos, neriebūs troškiniai. Jei įprastai rekomenduoju produktų per daug neapdoroti, šiuo atveju – atvirkščiai reikia žiūrėti, kad būtų minkštas maistas, nes jis lengviau pasisavinamas. Organizmas turi skirti visas jėgas ne virškinimui, o gijimui. Jei vaikas valgyti nenori, neverskite, nes jis jaučia, ar virškina, ar ne. Kai kalbame apie grūdinius produktus, tai jei įprastai rekomenduojami viso grūdo produktai, sergant geriau paprastesni, daugiau apdoroti produktai – balta duona, džiūvesėlis. Bet tai neturėtų būti dideli kiekiai ir jie neturėtų užsitęsti jau pasveikus.

– Daugelis sako, kad peršalimą itin gerai gydo sultinys. Ką jūs manote?

– Dėl jo yra daug įvairių nuomonių – ir už, ir prieš, todėl man būtų sunku pakomentuoti. Bet bet kuriuo atveju šilti skysčiai yra lengvai virškinamas ir pasisavinamas maistas. Ko nedaryti, tai neversti vaiko gerti karštų arbatų, nes jos išpliko gleivines ir gijimas trunka ilgiau. Labai dažnas gėrimas – karšta arbata su citrina ar imbieru. Reikia pabrėžti, kad itin rūgštūs produktai dirgina gleivinę, todėl juos vartoti reikėtų taip pat protingai.

– Vaikui sergant mamos natūraliai ima jį lepinti, duoda kokį nors saldumyną. Ar cukrus, sergant labai kenkia?

– Jei tai yra vienas saldainis per dieną – nieko tokio. Bet atsiranda kiti dalykai: jei vaikui įprastai saldumynai yra ribojami, o kai jis serga, jam nešami saujomis, pasidaro labai smagu sirgti. Reikėtų atkreipti dėmesį į emocinius dalykus. Aš tikrai nerekomenduoju lepinti sergančio vaiko saldumynais, bet yra moksliniais tyrimais įrodyta, kad vaikui skausmą mažina ir gijimą greitina mamos apkabinimas ir pabuvimas šalia. Tai daug geriau nei saldainis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)