Rūpestį kelia du rodikliai

Dar 2020 metais Lietuvos higienos institutas paviešino tyrimą, kurio metu buvo išanalizuoti šalies vaikų sveikatos pokyčiai ir netolygumai per penkerius metus, rašoma pranešime spaudai.

Rengiant ataskaitą prastėjančios tendencijos pastebėtos analizuojant du reikšmingus Lietuvos vaikų sveikatos rodiklius. Per penkerius metus Lietuvoje smuko ne tik vaikų skiepijimo nuo įvairių ligų apimtys, tačiau gerokai suprastėjo ir rūpinimasis vaikų burnos bei dantų higiena.

Tuo metu sergančių vaikų skaičius per penkerių metų laikotarpį Lietuvoje didėjo nuo 778,5 iki 817,2 vaikų iš 1000.

Vaikų darželio–mokyklos „Mažasis Klaipėdos licėjus“ sveikatos priežiūros specialistės Aušros Kairienės teigimu, norint, kad vaiko sveikata būtų kuo atsparesnė įvairioms ligoms ir susirgimams, itin svarbu jau itin ankstyvame amžiuje pradėti ugdyti tinkamus higienos įpročius.

„Kabant apie burnos ir dantų higieną, dantis vaikui rekomenduotina pradėti valyti nuo tada, kai jam išdygsta pirmasis dantukas. Kuo anksčiau pradėsime vaikui diegti tinkamus higienos įpročius, tuo ateityje jam bus paprasčiau savarankiškai jų laikytis ir taip natūraliai išugdysime atsakingą požiūrį į tinkamą sveikatos priežiūrą“, – sako A. Kairienė.

Svarbus ir ugdymo įstaigos indėlis

Pasak A. Kairienės, mokantis tinkamų higienos ir sveikatos priežiūros įpročių vaikams itin svarbu matyti teigiamus pavyzdžius šeimoje. Visgi, specialistės teigimu, ne ką mažiau reikšmingas dėmesys vaiko higienos ir sveikos gyvensenos ugdymui turi būti skiriamas ir ugdymo įstaigose.

„Gyvename gan sparčiu tempu ir natūralu, kad tėvams ne visuomet pavyksta skirti reikiamą dėmesį vaikų higienos įpročių ugdymui. Be to, vaikai tikrai daug laiko praleidžia ugdymo įstaigoje, tad joje privaloma skirti kiek įmanoma didesnį dėmesį tinkamam vaiko higienos ir sveikatos priežiūros įgūdžių ugdymui“, – pastebi sveikatos specialistė.

Jos teigimu, formuojant vaiko higienos įpročius itin svarbu pasirinkti patrauklias ir pagal vaiko amžių tinkamas ugdymo priemones.

„Iki penkerių metų vaikai yra itin imlūs įvairiems dalykams, tad šiuo laikotarpiu tinkamai suformuoti higienos įpročiai suteiks didelę naudą vaiko sveikatos būklei ateityje“, – teigia specialistė.

Dėmesys ir vaikų psichologinei sveikatai

Visgi, pasak A. Kairienės, dažna vaikų nusilpusios sveikatos ir imuniteto priežastis būna ir prasta vaiko psichologinė būsena. Todėl įvairios sveikatos problemos dažnai paūmėja tuomet, kai vaikas pradeda lankyti ikimokyklinę ugdymo įstaigą.

„Tai natūralus procesas, nes vaikas atsitraukia nuo tėvų ir sau saugios aplinkos. Tai vaikui kartais sukelia stresą. Todėl itin svarbu, kad vaikas ikimokyklinio ugdymo įstaigoje visų pirma atrastų tinkamą ryšį su pedagogais ir nauja aplinka“, – teigia A. Kairienė.

Visgi, A. Kairienės teigimu, dažnai lengvi susirgimai ikimokykliniame amžiuje yra tiesiog natūrali vaiko imuniteto formavimosi proceso dalis.

„Vaikas ateidamas į kolektyvą atsineša ir savo imunitetą. Tad, kaip ir vaikas darželyje mokosi įvairių dalykų, taip prie aplinkos pasikeitimų mokosi prisitaikyti ir jo imunitetas. Vitaminai ir kitos sveikatinimo priemonės yra naudingos vaiko sveikatos stiprinimui, tačiau efektyviausiai organizmas su įvairiomis ligomis dorotis mokosi būtent sirgdamas. Tad dažnu atveju tėvams tikrai nereikėtų jaudintis dėl to, kad ikimokykliniame amžiuje jų vaikai dažnai serga. Tokiu nelengvu būdu stiprėja vaiko atsparumas ligoms ir laikui bėgant susirgimų skaičius natūraliai mažėja“, – teigia specialistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją