Paaugliai pamėgo dalintis įvairiais internete metamais iššūkiais, rašo „The Washington Post“. Itin daug pavojų tyko socialiniame tinkle „TikTok“. Kai kurie jų itin pavojingi – nuo „sauso šaukšto“ tendencijos, skatinančios žmones vartoti prieš treniruotę skirtus miltelius be vandens, iki lipimo ant aukštų pieno dėžių krūvų.

Pastaruoju metu daug kalbama apie iššūkį, vadinamą „Blackout Challenge“. Visa jo esmė – kuo ilgiau sulaikyti kvėpavimą. Daugelis besimaudydami ežere tai esame darę vaikystėje, tačiau niekada nekentėdavome tiek, kad deguonies trūkumas sustabdytų pagrindines gyvybines funkcijas.

Keli vaikai išbandydami šį iššūkį jau mirė. Vienas tokių yra 14 metų Archie Battersbee. Jis vienas pirmųjų mirusių, kurie išbandė šį iššūkį, nors skaičiuojama, kad tokių jau apie dešimt.

Kiti keli 14 metų ir jaunesni vaikai taip pat mirė bandydami atkartoti „Tik Tok“ vaizdo įrašus, rašo „Women's Health.

Dukros netekusi Tawainna Anderson įspėjo kitus tėvus: „Būtinai patikrinkite savo vaikų telefonus, – sakė ji „ABC Action News“ – Niekada nežinai, ką gali rasti jų telefonuose. Nepagalvotum, kad dešimtmečiai tai išbandys. Jie smalsūs, nes yra vaikai.“

Gruodį 10 m. jos dukra Nylah Anderson mirė netyčia pasikorusi savo spintoje, rašo „The Washington Post“. Kai mergaitė buvo rasta, ji buvo skubiai nugabenta į ligoninę. Gydytojai bandė ją gaivinti, bet buvo per vėlu. Atlikus mergaitės telefono ekspertizę paaiškėjo, kad prieš pat mirtį ji naudojosi „TikTok“ ir žiūrėjo būtent „Blackout Challenge“ vaizdo įrašus.

Šių metų gegužę jos motina T. Anderson padavė populiariąją programėlę į teismą JAV Rytų Pensilvanijos apygardoje. Jos ieškinyje teigiama, kad „TikTok“ nusitaikiusi į vaikus dėl pelno ir skatina priklausomybę, o kartu yra „grobuoniška ir manipuliatyvi programėlė“, skatinanti išbandyti nepriimtinai pavojingus iššūkius.

Liepos mėnesį buvo pateikti ir ieškiniai dėl 8 metų Lalani Erikos Walton ir 8 metų Arriani Arroyo mirties, praneša „Insider“. Los Andželo apygardos aukštesniajam teismui pateiktuose ieškiniuose taip pat nurodomas mirtinas „TikTok“ iššūkis.

Abi mergaitės taip pat buvo rastos užsismaugusios po to, kai pabandė atlikti pavojingą iššūkį. Policija ištyrė Lalani telefoną ir planšetinį kompiuterį ir nustatė, kad ji žiūrėjo „Blackout“ iššūkių vaizdo įrašus.

Neabejojama, kad į teismą dėl „Tik Tok“ abejingumo į teismą kreipsis kur kas daugiau tėvų.

Kokie požymiai rodo, kad jūsų vaikas bando „Blackout Challenge“

Specialistai išskyrė kelis požymius, iš kurių galite suprasti, kad jūsų vaikas taip pat nusprendė išbandyti šį mirtiną iššūkį.

1. Krauju pasruvusios akys.
2. Žymės ant kaklo.
3. Pasikartojantys galvos skausmai.
4. Vaikas sunkiai orientuojasi būdamas vienas.

JAV Nacionalinės sveikatos statistikos centras atliko tyrimą, kuris parodė, kad didžioji dalis tėvų apie šį grėsmę internete keliantį iššūkį nėra girdėję. Pasidomėkite, ką internete veikia jūsų vaikai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją