„Alerginės ligos kūdikiams ir mažiems vaikams dažniausiai pasireiškia bėrimais. Tokių ligų pavyzdžiai – atopinis dermatitas, dilgėlinė. Svarbu suprasti, kad šios ligos gali būti ir ne vien alergenų išprovokuotos. Kūdikiams alergija gali pasireikšti ir virškinimo sistemos simptomais, pavyzdžiui, tuštinimusi su krauju, gleivėmis. Svarbiausi kūdikių ir mažų vaikų alergenai yra maisto alergenai, dažniausiai – pienas, kiaušiniai, kviečiai“, – „Flokati“ atsiųstame pranešime teigia alergologė ir klinikinė imunologė dr. Neringa Stirbienė.

Specialistė pasakoja, kad vis dar nėra aišku, kodėl konkrečiam žmogui, ypač vaikams, išsivysto alerginės ligos. Manoma, kad tam reikšmės turi genetiniai ir aplinkos veiksniai – vakarietiškas gyvenimo būdas, sterilios gyvenimo sąlygos, mikrobiotos aplinkoje ar organizme pasikeitimai, aplinkos užterštumas.

„Alerginės ligos pastaruoju metu dažnėja, jas galima vadinti civilizacijos liga. Siekiant išvengti tokio tipo ligų, rekomenduojama kuo įvairesnė motinos ir kūdikio mityba – nevengti potencialių maisto alergenų, jei alergijos jiems nėra. Taip pat vengti pasyvaus rūkymo, streso nėštumo metu, bereikalingo gydymo antibiotikais“, – kalba specialistė.

Anot jos, nuo potencialios alergijos gali gelbėti šuns laikymas namuose, jei yra galimybė – dažniau praleisti laiką ūkyje. Jei vaikas yra alergiškas, reikėtų vengti nustatytų alergenų. Jei oda linkusi sausėti ar yra bėrimų, būtinai naudoti drėkinamuosius kremus, emolientus.

Dažnai pasitaikantis mitas, susijęs su alergijomis – naujagimiams pasitaikanti alergija dėl natūralių pluoštų, kuriais jie yra rengiami ar apklojami. Specialistė pasakoja, kad dažnai alergija maišoma su odos sudirginimu.

„Nors yra manančių, kad vilna yra alergenas, tačiau medicininėje literatūroje tą įrodančių duomenų nėra. Ji nėra alergenas, tačiau gali būti kaip odos dirgiklis ir sukelti niežėjimo, dilgčiojimo pojūtį. Tai priklauso nuo skaidulų skersmens – kuo jos storesnės, tuo dažniau šiuos pojūčius sukelia. Tai būdinga ir kitiems audiniams, ne tik vilnai“, – sako N. Stirbienė.

Alergologė pasakoja, kad dažnai pataluose įsiveisia namų dulkių erkutės, kurios alergiškiems asmenims gali sukelti ar paūminti alergijų ir astmos simptomus. Tokiems asmenims rekomenduojama vengti patalynės iš plunksnų, pūkų, vietoj jos geriau rinktis vilnonę ar medvilinę patalynę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją