Gydytoja Justė Parnarauskienė ir dietologė Lina Barauskienė „Aptamil“ parengtame pranešime papasakojo, kodėl riebalai tokie reikšmingi kūdikių ir mažų vaikų mityboje.

Svarbi subalansuotos mitybos dalis

„Suaugęs žmogus apie 40–60 proc. jam reikalingos energijos gauna iš angliavandenių, o vaikai jiems reikiamą energiją gauna daugiausia iš riebalų. Literatūroje teigiama, kad vaikams iki dvejų metų riebalai yra pagrindinis energijos šaltinis. Tad riebalai yra svarbi subalansuotos mitybos dalis, reikalinga augimui, fiziniam aktyvumui, vystymuisi ir riebaluose tirpių vitaminų A, D, E, K įsisavinimui“, – komentuoja gydytoja dietologė L. Barauskienė.

Iš ko sudaryti riebalai ir kam jie reikalingi?

Riebalai sudaryti iš riebiųjų rūgščių, kurių daugelis yra esminės. Tai reiškia, kad jų turime būtinai gauti su maistu, nes organizmas pats šių riebiųjų rūgščių pasigaminti negali.

„Kiekvieną žmogaus ląstelę sudaro riebalinis apvalkalas. Riebalai yra pagrindas, iš kurio gaminasi hormonai, įvairios kitos medžiagos, kurios reikalingos reakcijoms, vykstančioms organizme. Taip pat kūdikystė yra intensyvus smegenų neuronų vystymosi periodas, o kiekvieną nervą supa riebalinis sluoksnis, ir, trūkstant riebalų maiste, gali atsirasti neurologinių, psichologinių sutrikimų“, – sako gydytoja Justė Parnarauskienė.

Sveikam augimui reikalingas visas spektras riebalų rūgščių

„Riebalai labai skirtingi, jie skirstomi į sočiuosius, mononesočiuosius, polinesočiuosius. Ir visi jie yra reikalingi, netgi tas pats cholesterolis, kuris daugeliui kelia baimę, yra reikalingas organizmui, nes jis įeina į kiekvienos ląstelės sudėtį, reikalingas hormonų gamybai ir vitamino D apykaitai“, – sako dietologė L. Baranauskienė.

Vaikų mityba

Tam, kad kūdikis gautų visą spektrą riebalų rūgščių, reikia į jo mitybą įtraukti skirtingus riebalus.

„Saulėgrąžų aliejus yra oleino ir linoleno riebalų rūgščių šaltinis, šios rūgštys svarbios odai. Rapsų aliejus – puikus Omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Jos svarbios regėjimui, nervų sistemos, smegenų vystymuisi, netgi siejamos su intelektu. Kokosų aliejus yra sočiųjų riebalų rūgščių ir vidutinio ilgio grandžių riebalų rūgščių šaltinis. Šios riebalų rūgštys stimuliuoja žarnyno motoriką ir minkština išmatas, todėl mažina vidurių užkietėjimą“, – sako gydytoja dietologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)