Gydytoja sutinka, kad vaikų kvėpavimo sistema nėra tokia stipri, todėl jei net suaugusiems su kauke sunku stipriai įkvėpti, tai ką jau sakyti apie vaikus. „Skirtumas tas, kad jei suaugusiems yra nepatogu, jie gali pasitaisyti, nusiimti kaukę, o mažas vaikas to nesugebės. Ir pasakyti nesugebės. Jis klyks, deguonies apykaita tik dar labiau sutriks. O tai tampa pavojinga. Jei vaikas mažas, tarkime pusės metų, bet jis serga imunodeficitine liga, onkologine liga, tai be abejo mes turėsime dėti kaukę, kad neapsikrėstų nuo kitų. Bet, visų pirma, kalbant apie vaikus, kam reikia eiti kur nors su vaikais? Į jokias parduotuves negalima vesti vaikų, į jokias žaidimų aikšteles negalima“, – svarstė medikė.

Anot jos, vaikams ne tik iki dvejų, bet ir iki trejų metų kaukę reikėtų dėti tik neišvengiamais atvejais ir tik trumpam. „Saugu būtų, jei tai trumpalaikis iki 15 minučių kaukės devėjimas. Nieko blogo nenutiks. Bet labai svarbu, kad suaugęs žmogus būtų nuolat šalia“, – pasakojo gydytoja.

Indrė Plėštytė - Būtienė / Dovilės Čižaitės - Jonikės nuotr.

Ji pabrėžė, kad pavojų kaukės mažiems vaikams kelia ne tik dėl rizikos uždusti, bet ir dėl to, kad kaukė gali patekti į burną. „Jei kaukė pateks į burną, gali užblokuoti kvėpavimo takus. Taip gali nutikti, jei kaukė nekokybiška, su plaušeliais. Todėl jei jau uždėjote, būtinai turite būti šalia, kad matytumėte, ar vaikui patogu, ar jam netrukdo. Kitas pavojus – šalikai. Nerekomenduojama šaliko dėti ant nosies, kai orai vėsesni. Kodėl? Nes mes iškvepiame su vandens lašeliais. O šalikai ir medžiaginės kaukės sušlampa ir liečiasi prie veido. Jei vėsesnis oras, pažeidžiama veido oda, o ir kvėpavimo takams tai nėra labai gerai. Jie labiau dirginami“, – pasakojo I. Plėštytė-Būtienė.

Jei jau tikrai reikia, kokią kaukę geriausia pasirinkti vaikui? „Geriausia yra arba medicininė arba respiratoriai, kuriuose yra filtrai. Jie yra atviri, todėl būtų tinkamiausias variantas. Jei vaikas nelaksto, gal viskas paprasčiau. Bet jei bėgioja arba verkia, įkvėpimas ir taip tampa apsunkintas, o jei dar yra kaukė, jam bus gerokai sunkiau įkvėpti. Gali ištikti deguonies trūkumas“, – teigė gydytoja.

Tiesa, ji pridūrė, kad moksliniais tyrimais nėra nustatyta, kiek deguonies kiekis krenta, kai vaikas būna su kauke. „Nepaisant to, dėti kaukę mažam vaikui reikėtų tik tada, kai yra didelė rizika apsikrėsti, bet gal geriau tiesiog tokios rizikos nekelti?“, – retoriškai klausė pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)