Lytinių ląstelių ir embrionų užšaldymas bei jų panaudojimas vėliau – jau keliolika metų Lietuvoje žinoma procedūra. Pasaulyje ši reprodukcinės funkcijos išsaugojimo galimybė siūloma dar anksčiau. Vis tik vaisingumo centro „Northway“ Klaipėdoje gydytoja akušerė ginekologė, vaisingumo specialistė Rasa Dargienė apgailestauja, kad žinių apie vaisingumo išsaugojimą mums vis dar trūksta. 


„Lietuvoje turime visas medicinines galimybes padėti išsaugoti vaisingumą ateičiai, tačiau labai svarbu nedelsti“, – pabrėžia gydytoja. 


Ji pasakoja, kad į vaisingumo centrus dėl reprodukcinės funkcijos išsaugojimo vis daugiau pacientų kreipiasi dėl skirtingų priežasčių – ir medicininių, ir ne tik. Šeimos planavimo atidėjimas vėlesniam laikui taip pat paskatina susirūpinti savo vaisingumo išsaugojimu. „Lytines ląsteles, embrionus, kiaušidžių ar sėklidžių audinį šaldome dėl ligų, galinčių paveikti vaisingumą ateityje, arba dėl noro vėlesniam laikui atidėti vaikų gimimą. Nėra vieno sprendimo viskam. Tai lemia situacija, paciento amžius, sveikatos būklė bei lūkesčiai“, – kalba vaisingumo specialistė.


Daugiau apie lytinių ląstelių užšaldymą ir saugojimą ateičiai gydytoja akušerė ginekologė R. Dargienė papasakojo interviu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją