Ar bus skiepijami vaikai?

Anot profesoriaus, Lietuvoje, kaip ir kitose pasaulio šalyse, vaikai iki 16 metų kol kas nebus skiepijami COVID-19 vakcina. „Nieko kitaip ir negali būti, nes jei su vaikais ir yra atliekami kokie nors tyrimai, tai jie yra pačiose pradinėse stadijose arba greičiausiai išvis dar neatliekami. Pirmiausia vakcinos bandymai buvo atliekami su jaunais suaugusiaisiais, paskui – su vyresniais. Bet neteko dar girdėti, kad tyrimuose būtų dalyvavę vaikai. Todėl jie ir negali būti skiepijami. Taip yra bet kur pasaulyje, taip bus ir mūsų šalyje“, – sakė profesorius.

Jis pabrėžė, kad bet kuriuo atveju pirmiausia, reikia sulaukti gruodžio 30 dienos, kai Europos vaistų agentūra (EMA) priims oficialų sprendimą dėl vakcinos.

Prof. habil. dr. Vytautas Usonis

Sklando gandai dėl nevaisingumo

Pasak profesoriaus, COVID-19 vakcina kol kas nebus skiepijamos ir besilaukiančios moterys, nes su jomis tyrimų kol kas taip pat nebuvo daryta. Tiesa, internete jau sklando mitai, kad neva skiepai nuo koronaviruso gali sukelti nevaisingumą.

V. Usonis tokias „teorijas“ vadina absoliučiai nelogiškomis. „Mitas, kad skiepai gali sukelti nevaisingumą, atėjo iš labai senų laikų – nuo poliomielito likvidavimo programos Afrikoje. Centrinės Afrikos kažkuriose šalyse buvo kilusi idėja, neva poliomielito vakcina gali sukelti nevaisingumą. Tas triukšmas pridarė nemažai problemų poliomielito likvidavimo programai Afrikoje, nes labai krito skiepijimosi apimtys, atsinaujino susirgimai. Ką nors apie nevaisingumą, įskiepijus COVID-19 vakciną, žino nebent tie, kas turi priėjimą prie klinikinių tyrimų medžiagos, bet logiškai pamąsčius, tyrimai su žmonėmis prasidėjo visai neseniai, dar nepraėjo net devyni mėnesiai, kad pamatytume ir galėtume daryti išvadas, kurios sietų skiepus ir nevaisingumą. Bet ta idėja nėra nauja. Aš asmeniškai apie COVID-19 vakciną tokių nepageidaujamų reakcijų niekur nemačiau paskelbtų“, – sakė profesorius.

Jis paragino kol kas apsišarvuoti kantrybe ir sulaukti oficialaus vakcinos registravimo ir aprašo, kur bus atsakyti visi standartiniai klausimai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)