Atsiųstame pranešime burnos higienistė Austėja Gečaitė sako, kad pirmasis vaiko dantų šepetėlis turėtų būti paprastas, ne elektrinis. „Kol vaikas yra mažas, o jo motorika aktyviai vystosi, mažylio dantų priežiūra turėtų pasirūpinti tėvai – minkštu vaikišku šepetėliu valyti dantis kiekvieną rytą ir vakarą. Kruopščiai nuvalę apnašas išvengsite ėduonies ir gedimų“, – teigia specialistė, pažyminti, kad patys savarankiškai valytis dantis vaikai turėtų pradėti tada, kai išmoksta gerai rašyti – tai reiškia, kad jų motorika pakankamai išsivysčiusi ir ranka gerai klauso.

Iššūkis – išsirinkti gražiausią ir tinkamą

„Dantų valymas vaikams turi būti smagus ir malonus užsiėmimas. Tad iš pradžių labai svarbu kartu su tėvais išsirinkti patinkantį dantų šepetėlį. Svarbi ir gydytojų odontologų rekomenduojama dantų pasta – vaikiška bus kitokio skonio ir sudėties negu suaugusiųjų“, – atkreipia dėmesį prekybos tinklo „Maxima“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Prekybos tinklo duomenimis, šiemet pirkėjai įsigijo per 150 tūkst. kūdikiams ir vaikams skirtų dantų šepetėlių – 6 proc. daugiau negu per tą patį laikotarpį pernai. Anot E. Dapkienės, šie duomenys leidžia daryti išvadą, kad pirkėjai žino taisyklę, jog šepetėlius būtina keisti.

Burnos higienistė A. Gečaitė teigia, kad šepetėlį reikėtų keisti maždaug kas tris mėnesius. Taip pat rekomenduojama pakeisti šepetėlį persirgus peršalimo ligomis.

Specialistė atskleidė dažną klaidą

Bendraudama su pacientais higienistė neretai išsiaiškina, kad jų naudojamų dantų šepetėlių šereliai jau išsiskėtę, deformuoti. Anot A. Gečaitės, tai rodo, kad valant šepetėlis pernelyg stipriai spaudžiamas prie dantų.

„Per daug jėgos valant dantis – gana dažna klaida. Dantys nėra prisvilęs puodas, kurį reikia žūtbūt nušveisti. Nuolat smarkiai brūžinant ir spaudžiant pradeda atsitraukinėti dantenos, atsiranda dantenų recesija, taip pat labai dėvisi emalis – išorinį danties vainiką dengianti struktūra. Ilgainiui gali atsidengti dentino sluoksnis, o tuomet kamuos dantų jautrumas“, – vardija specialistė.

Paprastai pacientams burnos higienistė pataria rinktis minkštus dantų šepetėlius. Taip pat ji pastebi, kad dalis elektrinių šepetėlių turi specialią funkciją – įrenginys suvibruoja, kai yra per stipriai spaudžiamas. Dar yra ir išmanių programėlių, kurios elektrinio šepetėlio naudotojui parodo, kokioms vietoms reikėtų skirti daugiau dėmesio.

„Apskritai dantų valymas elektriniu šepetėliu reikalauja mažiau pastangų. Bet, kad ir kokį šepetėlį pasirinktumėte, svarbu nuoseklumas, dėmesingumas ir kruopštumas. Taigi, valymas įprastu šepetėliu gerus rezultatus garantuos atlikus daugiau darbo ir judesių, kurie turi būti taisyklingi“, – dalijasi burnos higienistė A. Gečaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją