Tos pačios narkozės metu tobulinama ir krūtinė – jei reikia, pakeliama, sumažinama arba padidinama implantais. Dažnai atliekamas ir kitų probleminių sričių riebalų nusiurbimas. Po operacijos moterys sako, kad jaučiasi kaip naujai gimusios. Gal todėl plastikos chirurgas Mantas Sakalauskas skaičiuoja per mėnesį atliekantis kone tris dešimtis tokių operacijų, rašoma atsiųstame pranešime.

„Mommy makeover“ kartais prilyginama net keturioms operacijoms, tačiau jos privalumas tas, kad viskas atliekama vienos narkozės metu, būna vienas gijimo periodas, taip pat išvengiama pakartotinių narkozių. Šią operaciją dažniausiai darosi jau gimdžiusios ir daugiau vaikų neplanuojančios turėti moterys, nepatenkintos savo kūno formomis.

„Žodis „nepatenkintos“ šioje situacijoje yra labai švelnus. Greičiau jau sakyčiau – nelaimingos, – teigia „Nordclinic“ plastinės ir rekonstrukcinės chirurgijos gydytojas M. Sakalauskas. – Labai dažnai, kai konsultacijos metu moteris išsirengia, ji prisipažįsta, kad esu pirmasis vyras, matantis ją taip apsinuoginusią. Dažniausiai po gimdymo pasikeitus kūno formoms moterys vengia intymių santykių su vyru, nenusirengia jam matant, figūrą maskuoja įvairiomis priemonėmis. Kokia didelė tai problema, parodo pačių operacijų skaičius – dažnai atlieku jų ir po kelias į dieną.“

Tiesa, medikas sako, kad jo pacientės – ne nuolat televizijos ekranuose šmėžuojančios garsenybės, o paprastos moterys, kurios jaučiasi atidavusios duoklę motinystei ir dabar nori jaustis vėl geidžiamos bei seksualios. „Atsitiktinių ar dvejojančių pacienčių beveik nepasitaiko. Tos, kurios ateina, jau žino kainas, žino, kokio dydžio krūtų po operacijos norėtų, pagaliau yra susiradusios ir išsinagrinėjusios visą informaciją apie operaciją bei pooperacinį periodą. Tai džiugina, nes šie dalykai rodo jų sąmoningą pasirinkimą“, – sako medikas, šiuo metu su žmona ir pats laukiantis į pasaulį besibeldžiančio naujagimio.

Pusė pacienčių – užsienietės

Atvykusi į kliniką pokalbiui su mediku sutinku ne vieną angliškai ar kita užsienio kalba kalbančią moterį – visos jos laukia operacijų. Kaip pasakoja M. Sakalauskas, Norvegijoje, Danijoje, Airijoje, Didžiojoje Britanijoje plastinė chirurgija yra panašaus ar net žemesnio lygio nei mūsų šalyje, tad moterys operacijoms renkasi kokybe ir kaina patrauklesnę Lietuvą.

„Visų tautybių mamos vienodos: visų krūtys po žindymo subliūkšta, pilvo raumenys praranda elastingumą, prasiskiria, susiformuoja odos perteklius. Ir visos nori ne grožio, o normalaus gyvenimo, vėl tapti moterimis ir pasijausti visavertėmis“, – plastikos chirurgas neslepia, kad didelė jo darbo dalis – būti psichologu, nuraminti.

„Tai malonus jausmas. Jaučiu, kad realiai padedu ne tik moteriai, bet ir jos šeimai. Nes save mylinti ir laiminga moteris – vienas pagrindinių stiprios šeimos pamatų“, – juokiasi M. Sakalauskas ir sako, kad jei jo žmona ateityje nuspręstų pasidaryti tokią operaciją, jis būtų tikrai už.

Medikas pataria nėštumo metu apsilankyti pas kineziterapeutą arba kvalifikuotą trenerį ir jam padedant stiprinti raumenis, reguliariai sportuoti – tai padeda sutvirtinti kūną ir pasiruošti gimdyti. Nėštumo metu vaisius ištempia pilvo raumenis, tad po gimdymo svarbu juos pamažu vėl sutvirtinti. Tai taip pat rekomenduojama pradėti daryti su specialisto pagalba, nes netinkamai atliekami pratimai gali tik pabloginti situaciją. Dažniausiai intervencija, kurios reikia moteriai, sportavusiai iki nėštumo, nėštumo metu ir po jo, būna mažesnės apimties, o rezultatai geresni.