„Į ligoninę atvažiavome, nes kurį laiką sirguliavusi namie, dukra pradėjo darytis vangi – žinojau, kad tai rimtas ženklas ir reikia kreiptis į medikus. Apžiūrėję jie mus paguldė į atskirą palatą stebėti. Esu dėkinga gydytojams, kad po jų priežiūros dukrytės sveikata pagerėjo ir jau kitą rytą galėjome važiuoti namo. Tačiau noriu papasakoti apie įdomią ligoninėje susiklosčiusią padėtį – tėvai čia priverčiami tiesiog badauti“, – pasakojo Renata.

Ligoninėje kartu su sergančiu vaiku prabuvusi nuo 13 val. dienos iki 11 val. kito ryto moteris sakė nesulaukusi nė puodelio arbatos.

„Per visą šį laiką dukrai du kartus atnešė košės – pusryčiams ir vakarienei. Man – ničnieko. Pasirodo, maistas kartu pasiūlomas tik tiems tėvams, kurių vaikai yra iki trejų metų. Kitiems jau nebepriklauso. Aš nesakau, kad atvažiavau čia pavalgyti, bet juk natūralu, kad prabuvusi visą dieną praalkau. O jei būtų paguldę ilgesniam laikui? Tu turi rinktis – arba pabadausi, arba apvalgysi savo sergantį vaiką“, – retoriškai klausė moteris.

Moteriai buvo pasakyta, kad pačioje ligoninėje maisto sau ji taip pat negali nusipirkti, be to, dėl pandemijos reikalavimų neleidžiama išeiti iš pačios palatos.

„Nusipirkti maisto ten nėra kur, bet jei ir būtų, tu negalėtum to padaryti, nes dėl COVID-19 tu negali išeiti iš palatos, turi visą laiką būti joje. Tu net negalėtum nueiti į lauką pasiimti atvežto maisto, – pasakojo Renata. – Pačios seselės man sakė – mes žinom, kad yra tokia problema, keliam klausimą, bet niekas nieko nesprendžia. Klausiau, o ką daryti, jei tektų gulėti savaitę – jos tik pečiais pagūžčiojo.“

Ligoninės komentaras:

Vilniaus m. klinikinės ligoninės vyriausioji slaugos administratorė Raimonda Steikūnienė patvirtino, kad pagal patvirtintas tvarkas, šioje ligoninėje iki 3 metų su vaiku hospitalizuotam vienam iš tėvų maitinimas skiriamas. Jis maitinimą gauna 3 kartų per dieną. Tačiau kitiems tokia paslauga neteikiama.

„Su vyresniais vaikais esančiam tėvui maitinimas priklauso tik tuomet, jei vaikas serga tam tikromis ligomis iš direktoriaus įsakymu patvirtinto sąrašo“, – paaiškino R. Steikūnienė.

Ligoninės kavinė veikia nuo liepos mėnesio ir joje laikydamiesi saugos priemonių pavalgyti arba nusipirkti maisto išsinešti gali ligoninės darbuotojai. Tuo metu ligoninėje su vaikais gulintiems tėvams nerekomenduojama vaikščioti iš palatų dėl pavojaus užsikrėsti – tai ypač akcentuojama izoliaciniame skyriuje.

R. Steikūnienė pasakė, kad tėvams nėra galimybės maisto iš ligoninės užsisakyti ir už papildomą mokestį. „Kadangi ligoninėje pacientams skiriamas dietinis maitinimas, praktika rodo, kad tokį maistą užsisakyti pageidaujančių nebūna tiek, kad apsimokėtų administruoti, – sakė ji ir pasiūlė išeitį: – Tėvams galima išsikviesti kurjerį ir gauti užsakytą maistą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt