Kūdikių ir vaikų akių ligų srityje besispecializuojanti G. Laurinavičiūtė atsiųstame pranešime pasakoja, kad nuolat dėl besikartojančių uždegimų sugrįžtantys tėvai reaguoja skirtingai: „Vieni būna išsigandę, jiems neramu. Kiti ateina jau net kiek pyktelėję – suprask, ar neįmanoma tų akių išgydyti kartą ir visiems laikams? Visgi dažnai tai – ne tik akių klausimas, mat konjunktyvitas, t. y. akių junginės uždegimas, gali išsivystyti ir dėl kitų priežasčių, jau kaip komplikacija ar pasekmė.“

Akių uždegimas – ištikimas slogos palydovas

Dažniausi akių uždegimo sukėlėjai yra virusai ir bakterijos. Į organizmą jie patenka dviem būdais. Pirmasis – per akis, todėl pirmiausia prasideda akių uždegimas, kuris, jei žalingas mikroorganizmas neapsistoja ties akimis ir keliauja toliau, gali komplikuotis ir kitais peršalimo simptomais. Antrasis kelias – atvirkštinis, t. y. pirmiausia mikroorganizmas patenka į žmogų per nosį ar burną, todėl pradžioje pajuntami bendri peršalimo ir kiti simptomai, o po kurio laiko infekcija pereina ir į akis.

„Rizika, kad į organizmą per kvėpavimo takus patekusio mikroorganizmo sukelta infekcija nukeliaus ir į akis, visuomet yra nemenka, kadangi akys su nosiarykle tiesiogiai susisiekia. Tai mūsų ašarų latakas, kuris atsiveria nosies ertmėje. Ir jei vaiko nosyje – netvarka, jei ji neišpučiama ar neišvaloma taip dažnai, kaip reikėtų, arba tiesiog vargina užsitęsusi, neišgydoma, nepraeinanti sloga, didėja rizika, kad infekcija ašarų lataku išplis ir į akis, – aiškino akių klinikos „Žiūra“ specialistė G. Laurinavičiūtė. – Juk kai sergame sloga ir nosis yra užsikimšusi, nosies gleivinė – paburkusi, ašaros gerai nebenuteka ašarų lataku į nosies ertmę, todėl bėga per skruostus, sakome, kad akys ašaroja. Vadinasi, panašiai „apsisukti“ ir nukeliauti ne ten, kur reikia – ne žemyn ir lauk su nosies sekretu, o aukštyn į akis, gali ir žalingi mikroorganizmai. Taip nutikti gali, kai nosis yra stipriai pučiama.“

Tad jei akių uždegimai yra dažnas peršalimo ar tiesiog nuolatinės slogos palydovas ir seka yra būtent tokia, kai pirma pradedama sloguoti ir/ ar atsiranda kiti peršalimo simptomai, o visai netrukus suserga ir akys, gydytoja rekomenduoja ne mažiau dėmesio skirti ir slogos gydymui bei tinkamam, dažnesniam, nosies valymui. Mat konjunktyvitas dažniausiai tokiu atveju jau yra pasekmė.

Besikartojantys uždegimai – dėl nosies anatomijos

Yra ir kitų taip pat su nosimi susijusių akių uždegimų priežasčių. Tai anatominiai pakitimai, pavyzdžiui, pačios nosies kriauklių hipertrofija, siauresnis ašarų latakas ar koks kitas blokuojantis faktorius, dėl kurio akių sekretas nuteka blogiau. Išvešėjusi nosies gleivinė, adenoidai taip pat lemia dažnas slogas, tad ir jas sekantys akių uždegimai gali pasikartoti dažniau.

Gydytoja atkreipė dėmesį, kad jei yra minėtų anatominių pakitimų, tai ir dėl jų nuolat varginanti nosis bei akių konjunktyvitas lydi žmogų nuo pat vaikystės: „Ir jei ligos pradžia ir priežastis – nosiaryklėje, tai akių gydymas visuomet bus tik simptominis. Nes tokiais atvejais pradėti reikia ne nuo akių, kurios tik sureaguoja iš paskos, – sakė specialistė. – Vaikams, kurie yra linkę į dažnas slogas, susirgti konjunktyvitu lengviau ir dėl higienos. Juk vaikai – ne suaugusieji, jiems sunkiau valdytis, jie nuolat liečia savo veidą, trina akis, todėl jei sloguojama ir vieną akimirką pirštas – nosyje, o kitą vaikas ranka jau trina akis, tai jis gali tą virusą į akis ir pernešti.“

Naujagimių konjunktyvitas – išaugs arba ne

Naujagimiams būdingas akių uždegimas, dar vadinamas naujagimių dakriocistitu, taip pat susijęs su ašarų kanalu. Pakankamai dažna, kad kūdikiui gimus, ašarų kanalas dar nebūna visiškai susiformavęs, todėl nuosavos ašaros užsistovi, susikuria drėgna, šilta terpė, kurioje bakterijos jaučiasi gerai, ima daugintis, taip sukeldamos naujagimių dakriocistitą.

„Jei nustatytas dakriocistitas, galimi du sprendimo būdai: arba iki vienerių metų laukiama, kol ašarų kanalėlis susiformuos natūraliai ir ši problema išsispręs savaime, arba kanalėlio formavimasis pagreitinamas minimalios intervencijos būdu. Pastaruoju keliu einama ir jei vaikas, suėjus metams, problemos neišauga“, – sakė G. Laurinavičiūtė.

Valyti akis vaistažolių nuovirais – nerekomenduojama

Konjunktyvitas gydomas priklausomai nuo sukėlėjo. Jei įtariama, kad akių uždegimą sukėlė bakterija, skiriami antibiotikų lašai. Jei virusas, specifinio gydymo nėra (išskyrus kelis konkrečius virusus, pvz., Herpes). Visgi kadangi pakankamai dažna, kad prie virusinio konjunktyvito prisideda ir bakterinis, tai ir virusinio uždegimo atveju dažnai skiriamas antrinis profilaktinis gydymas antibiotikų lašais, siekiant apsidrausti.

Nepriklausomai nuo sukėlėjo, pūliuojančios, traiškanojančios ar smarkiai ašarojančios akys turi būti valomos. „Tam labiausiai tinka specialiai vokų priežiūrai skirtos servetėlės, drėkinamosios ašaros arba virintas atvėsintas vanduo, mat įvairiuose žolių nuoviruose taip pat gali būti bakterijų, jie nėra sterilūs, be to, neretai jie gali sukelti alergines reakcijas. Valyti akis būtina ir jas gydant antibiotikais – turi būti palaikoma akių švara, – sakė akių gydytoja. – Akių uždegimas – nemaloni liga. Akis peršti, jos paraudusios, ašaroja, pūliuoja. Savijautą galima pagerinti dirbtinėmis ašaromis, kurios drėkina, ramina, lubrikuoja, taip mažindamos akių sausumo ir perštėjimo jausmą. Jei konjunktyvitas yra lydimas slogos ar skaudančios gerklės, būtina rūpintis ne tik akimis – labai svarbus ir bendras gydymas.“

Guoda Laurinavičiūtė yra gydytoja oftalmologė, mikrochirurgė ir Vilniaus universiteto medicinos mokslų doktorantė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją