Visose situacijose labai svarbus dėmesys ir pastabumas. Sudarykite sąlygas kiekvienu atveju vaikui būti išklausytam iki pabaigos, nepertraukite jo. Apkabinimas ir malonus prisilietimas taip pat yra bendravimo būdai. Užduokite klausimų, kurie paskatins jūsų vaiką kalbėti. Pavyzdžiui: „Kas įdomaus tau nutiko darželyje? Su kuo jūs žaidėte? Kokia buvo tavo mėgstamiausia veikla šiandien?“ Atminkite, kad apie teigiamus įvykius visada lengviau kalbėti. Galima paprašyti vaiko papasakoti apie savo dieną. Tai gali paskatinti jį paeiliui pasakyti, ką jis darė.

Norėdami rasti pokalbio temų, naudokitės vaikų mėgstamomis temomis (pavyzdžiui, gyvūnai, animacinių filmų veikėjai, transporto priemonės). Jūsų mažylis bus labiau linkęs kalbėti, kai tema jį iš tiesų domina. Tai taip pat parodo vaikui, kad jo nuomonė ir skonis yra jums svarbūs. Jeigu skaitote knygas kartu su vaiku, raginkite komentuoti paveikslėlius, veikėjus ar įvykius. Paklauskite, pavyzdžiui, kaip, jo manymu, istorija pasibaigs.

Žaiskite su savo mažyliu. Kartais būtent žaisdamas vaikas randa žodžių, norėdamas išreikšti tai, ką jaučia. Pavyzdžiui, jis gali atskleisti savo rūpestį, kalbėdamas su lėlėmis ir figūrėlėmis arba atkartodamas dienos užsiėmimą piešinyje. Kai žaisite su vaiku, jis pajus, kad jūs jo klausotės, ir tai gali paskatinti vaiką kalbėti ir pasakoti dalykus, kurie vaikui yra svarbūs.

Kokias dažniausiai klaidas daro tėvai kalbėdami ar išklausydami vaikus?

Dažniausiai tikslingam pokalbiui su vaiku laiko neskiriama arba skiriama per mažai. Vaikai neišsako savo minčių, neskatinami diskutuoti, stinga tarimosi kultūros. Tiesiog darbų sraute pasakoma viena kita mintis, tačiau vaiko gyvenimo įvykiais nesidomima arba vėlgi domimasi per mažai.

Jeigu vaikas ko nors klausia, paaiškinkite kiek įmanoma paprastesniais žodžiais, atraskite laiko kiekvienos dienos pokalbiams apie vykstančius kasdienius įvykius, veiklas. Venkite abstrakčių, kartais bauginančių, tačiau nieko nepaaiškinančių frazių, tokių kaip: todėl, kad aš taip pasakiau..., daugiau to nekartosiu..., pirmas ir paskutinis kartas... ir t.t.

Norėčiau pateikti kelis pastebėjimus dėl žaidimo su vaiku kultūros, sąsajos su kalbėjimo kultūra ir kalbinių gebėjimų ugdymu. Vaikams žaisti yra gražiausias dalykas pasaulyje: ne tik vienam ar su draugais, bet visų pirma su tėčiu ir mama, broliu ar sese, seneliu ar močiute! Žaidimas yra kiekvieno vaiko tikrovė. Mažųjų žaidimas neturėtų būti vertinamas tik kaip veikla, teikianti malonumą, bet ir kaip pažintinė veikla, skatinanti visapusišką augimą. Keletas patarimų, kaip ir kuo geriau ne tik žaisti su vaikais, bet kartu ir linksmintis:

  • Visada stenkitės sukurti žaidimams palankią aplinką: išsirinkite kambarį ar namo kampą, kuriame vaikas jaučiasi patogiai, ir paverskite šį žaidimą savo unikalia akimirka.
  • Leiskite vaikams pasirinkti, kaip žaisti su jumis: būtent vaikas pasirenka žaidimą. Jūs galite pasiūlyti keletą variantų, bet palikite jam laisvę rinktis ir savarankiškai valdyti žaidimo eigą. Neprimeskite žaidimo taisyklių.
  • Pirmenybę teikite kokybei, o ne kiekybei: nežaiskite su vaikais tik iš pareigos, verčiau rinkitės laiką, kai galėsite skirti visą dėmesį. Jie tai pastebės ir bus daug labiau patenkinti!
  • Vertinkite ir skatinkite vaiką žaidimo metu: net jei nerandate prasmės jo siūlomoje veikloje, skatinkite vaiką toliau stengtis dėl rezultato. Gero žaidimo pagrindas visada yra vaizduotė!
  • Žaisdami būkite kantrūs ir kūrybingi: kartu su vaiku pasinerkite į vaizduotės pasaulį. Kalbėkite apie tai, kas vyksta žaidime.
  • Neskubėkite, skirkite laiko mokytis ir aktyviai veikti.
  • Žaisdami sukurkite veiksmų laisvę. Leiskite vaikams laisvai judėti, kalbėti, linksmintis, juoktis, o vėliau kartu su vaiku susitvarkykite.

Visais atvejais nepamirškite, kad žaidimas reiškia ne tik kalbos, bet ir kitų svarbių gebėjimų, tokių kaip kūrybinis, emocinis ir socialinis intelektas, elgesys ir net motorika, ugdymą. Kuo vyresni vaikai, tuo labiau visa tai padės vaikams žaidžiant išreikšti save.

Prof. Daiva Jakavonytė-Staškuvienė savo mintimis ir idėjomis dalinsis ankstyvojo ugdymo forume „Jausk. Matyk. Tapk“, kuris vyks gegužės 17–19 dienomis. Daugiau apie forumą rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)