Monika savo istorija su Delfi Šeima skaitytojais sutiko pasidalinti mainais už profesionalo komentarą. Taigi išklausę jos pasakojimo, ką apie tai mano, paklausėme šeimos psichologo Mykolo Truncės.

Su savo vyru Monika oficialiai išsiskyrė prieš metus, santuokoje kartu išgyvenę trejus metus. Apie tai, kad jis užmezgė romantinius santykius su jos sese, moteris sužinojo visai neseniai. Ir neslėpė, kad žinia ją tiesiog palaužė. „Sesuo pati pasikvietė mane ir papasakojo, nes nenorėjo, kad apie tai išgirsčiau iš aplinkinių. Jai irgi ši situacija nelengva, sakė, kad nesmagu prieš mane, bet prisipažino, kad šiltus jausmus mano buvusiam vyrui jautė jau seniai. Ji nenori manęs prarasti, bet negali atsisakyti ir „tikros“ meilės. Bet ką daryti man? Aš jaučiuosi išduota!“ – apmaudą liejo Monika.

Daugiausia po šia istorija buvo moterį palaikančių ir negailestingai jo seserį pliekiančių komentarų. Vieni ragino dar kartą pasikalbėti su sese ir paprašyti jos tiesiog pasirinkti – ji ar nauja meilė. Kiti spėjo, kad ilgai tokie santykiai nesitęs ir sesės vėl galės artimai bendrauti. Treti ragino nieko nelaukus išsižadėti savo sesers.

Tačiau buvo ir kitokių nuomonių. Kai kuriems tokia situacija neatrodė tokia jau bloga – neva normalu, kad kartu augusioms sesėms gali patikti toks pat vyras. Dar kiti sakė, kad sutikti tikrą meilę pasitaiko taip retai, kad dėl jos galima paaukoti ir seserystę. O jei Monika savo sesę myli, tai turėtų tik džiaugtis jos laime.

Psichologo komentaras

Išgirdęs šią istoriją psichologas M. Truncė iškart pateikė vienpusišką verdiktą: „Faktas, kad tokie dalykai sugadina santykius. Tikrai nerekomenduoju užmegzti santykių su seserų buvusiais vyrais ar panašių, tai nėra normalu. Tokių santykių užmezgimas galiausiai atneš nesantaiką visiems.“

Psichologas tikina, kad nė vienas žmogus nenori skirtis, o tai, kad pora vis tik išsiskiria, reiškia, kad tuose santykiuose būta pakankamai skausmo tiek vienam, tiek kitam. Jei širdis po tokių išgyvenimų nebus tinkamai „užgydyta“, tai ji dar gali ilgai kraujuoti. Pasak jo, greičiausiai šiuo atveju taip bus ir Monikai.

„Bus šeimos šventės ir ji vėl matys tą vyrą – bus blogai. Jaus pyktį, pavydą, prasidės intrigos ir visokios santos barbaros. Jei pora turi vaikų, tai jiems tokie santykiai išvis tragedija. Vaikams sunku būna, kai po skyrybų tėtis susiranda kitą moterį, o čia dar – teta. Baisu“, – komentavo M. Truncė.

Jis sakė, kad norint padaryti taiklesnes išvadas reiktų žinoti daugiau detalių. Vis tik mažai tikėtina, kad tokią situaciją būtų galima „išteisinti“. „Pavyzdžiui, dar vienas svarbus aspektas – ką sau galvoja tas vyras? Gal jis tą žmoną labai mylėjo, o ji jį išmetė, todėl jis puolė prie panašios moters – jos sesers? Nepaisant visų galimų aplinkybių, naivu būtų tikėtis, kad panirus į naujus santykius, viskas automatiškai bus gerai. Taip niekada nebus, pirma reikia susitvarkyti su savimi, o tik tada ieškoti naujo artimo žmogaus“, – kalbėjo psichologas.

Anot psichologo, išlaikyti balansą šeimoje bus neįmanoma, prasidės pykčiai, neišvengiamos apkalbos, gali būti ir keršto apraiškų. Mes, lietuviai, esame tradicinė ir konservatyvi visuomenė ir bent kol kas tokios persipynusios santykių peripetijos, kaip kad rodo prancūzų filmuose, mums dar toli gražu nepriimtinos.

„Kelčiau hipotezę, kad jei jau viena sesuo su tuo vyru išsiskyrė, vadinasi, santykiai buvo blogi. Ir beveik garantuoju, kad neišvengiamai sugrius ir šie santykiai, nes ant svetimos laimės griuvėsių tu savo laimės nesukursi. Monikos sesuo greičiausiai po kurio laiko neteks ne tik mylimojo, bet ir sesers, juk tarp jųdviejų santykiai jau bus pašliję, – prognozavo M. Truncė. – Pasaulis taip jau sutvarkytas, kad moterys konkuruoja viena su kita, o dabar konkurencija atsiras ir tarp seserų. Užuot padėję vienas kitam, giminaičiai – o kas daugiau padės, jei ne artimieji? – čia dar įžiebia ir karo ugnį. Tokiu atveju santykiai jau sugadinti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją