Antrą kartą vykusiame didžiausiame Lietuvoje Ankstyvojo ugdymo forume‘2022 atsakymais į šiuos klausimus dalijosi psichologė, 3 vaikų mama, knygos ,,Atsakinga tėvystė – kelias į darnius tėvų ir vaikų santykius“ autorė Jūratė Bortkevičienė.

Atsakingos tėvystės pradžia

„Atsakinga tėvystė prasideda nuo meilės sau. Labai svarbu prieš tampant tėvais ar jau tapus tėvais, išmokti mylėti save. Juk ne be reikalo kalbama, kad mylėdamas save moki mylėti ir šalia esantį žmogų, mylėti ir jausti savo vaikus bei jų emocijas“, – atsako psichologė J. Bortkevičienė.

Psichologė teigia, kad ypač svarbu sustoti ir pagalvoti, kas jums yra svarbu, kokia aš esu moteris, koks aš esu vyras, kokios yra mano svajonės ir norai. Ar realu išpildyti savo svajones ir norus, kuomet esu mama ir tėtis?

Knygos „Atsakinga tėvystė – kelias į darnius tėvų ir vaikų santykius“ autorė teigia, kad dažnai meilės sau trūkumas atsispindi auginant vaiką. Neišpildytos tėvų svajonės ir norai perleidžiami ir keliami kaip lūkesčiai vaikui, tačiau tėvai dažnai užmiršta, kad vaikas – auganti asmenybė, kuris taip pat turi savo norų ir lūkesčių, kaip ir jo tėvai. Todėl ypač svarbu suprasti, kad atsakinga tėvystė prasideda nuo savęs paties, stenkitės išpildyti savo norus ir lūkesčius, o vaiką skatinkite siekti jo norų.

Bendra vaiko auginimo vizija šeimoje

„Ypač svarbu skirti savo laiką ne vien sau ar vaikui, bet ir antrajai pusei. Supraskite, kad antroji pusė yra ne ką mažesnis projektas jūsų gyvenime nei vaikai. Vaikai ateina ir išeina, o antroji pusė – pasilieka labai labai ilgam. Nepamirškite, kad yra svarbu jūsų, kaip poros, lūkesčiai ir noras. Atsisėskite, išeikite į pasimatymus, kalbėkitės apie savo santykius, pažinkite vienas kitą, vaikai, matydami gražius santykius, stengsis kurti ir realizuoti savo gyvenime matomą situaciją“, – teigia psichologė.

Anot J. Bortkevičienės, labai svarbu susikurti bendrą auklėjimo viziją. Tai neturi būti vienos mamos ar vieno tėčio sukurta vizija, bet abiejų žmonių, kaip partnerių, sukurtas šeimos įsivaizdavimas.

Kaip jį kurti? Nebijokite kalbėti, nelaikykite negandų mintyse, kalbėkite garsiai ir aiškiai. Nebijokite kalbėti ir apie tai, kokioje aplinkoje jūs užaugote. Kas toje aplinkoje jums patiko, o kas – nepatiko ir to nekartotumėte. Už ką esate dėkingi savo tėvams ir kokius santykių modelius jūs norite pritaikyti savo šeimoje? Kokius įpročius ir papročius norite rodyti savo vaikams? Ypač svarbu rasti kryptį, kokia vesite savo vaikus. Turite sukonstruoti savo ir antrosios pusės šeimos modelį, kuris tiktų jums abiems ir jūsų vaikams. Jeigu jaučiate, kad vizija netinkama, nebijokite ją keisti, ieškokite sprendimų ir kompromisų.

Pradėkite būti atsakingais tėvais jau dabar

„Kas dieną sakykite, kad mylite, apkabinkite, skirkite laiko, mokykite vaiką jausti visus jausmus ir emocijas, būkite kantrūs – juk tai augančios asmenybės su savo charakteriu. Jūs esate ne tik tėvai, bet ir mokytojai. Nelyginkite vaikų – lyginkite rūbus. Vaiko raidos etapai labai skirtingi, kaip ir patys vaikai. Lyginti vaikų nereikia ir negalima, kiekvienas vaikas – skirtingai ypatingas. Leiskite vaikui jausti, visi jausmai yra svarbūs, nebijokite, kad vaikui bus liūdna, kad jam kažkas nepatiks, kad jis jausis nepatogiai, visų pirma leiskite išjausti, pabūkite šalia vaiko, pasakykite, kad jausti yra normalu, nesvarbu, koks tai būtų jausmas. Tik tada ieškokite sprendimo“, – pataria J. Bortkevičienė.

Knygos autorė teigia, kad labai svarbu nustatyti aiškias taisykles, kurių turi laikytis ne vien vaikai, bet ir tėvai. Taisyklės – pavyzdys, kodėl svarbu jų laikytis. Paaiškinti vaikui, kodėl taisyklės yra svarbios, kodėl ribos yra reikalingos, ką jos reiškia. Rodydami pavyzdį vaikams, laikydamiesi tų pačių taisyklių ir ribų išmokysite vaikus pasitikėjimo ir patys išmoksite būti atsakingais tėvais.

„Labai svarbu didžiuotis savimi, antrąja puse, vaikais. Nėra sunkių vaikų, yra tik netinkamai pasirinktas auklėjimo būdas ir sprendimai. Nepamirškite, kad atsakinga tėvystė prasideda gerokai prieš tampant tėvais, tai nėra rašytinės taisyklės, tai yra jūsų šeimos bendroji vizija, kurią kuriate patys“, – atsako psichologė J. Bortkevičienė.

Jei sudomino psichologės pranešimas, įrašą galite išklausyti galite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją